Enlightenment / Verlichting


Wat je ook doet, doe het met grote alertheid. Dat heiligt zelfs dingen van weinig belang. Dat heiligt koken en schoonmaken, die worden een eredienst. Het gaat niet om wat je doet, het gaat erom hoe je het doet. Je kunt de vloer schrobben als een robot, als een machine; je moet hem schrobben, dus schrob je hem. Je loopt dan wel iets moois mis. Het schoonmaken van de vloer had een geweldige ervaring kunnen zijn en die ben je misgelopen; de vloer is wel schoon maar met jou is er iets niet gebeurd dat had kunnen gebeuren. Als je bewust, alert was geweest, zou niet alleen de vloer maar ook jijzelf een grondige reiniging hebben ondergaan.

Schrob de vloer met je volle bewustzijn, met een stralend bewustzijn. Werk of zit of loop, maar laat daar één ding als een rode draad doorheenlopen: maak door je bewustheid steeds meer momenten in je leven tot iets stralends. Ontsteek het licht van bewustzijn in elk moment, in alles wat je doet. Die allemaal samen, dat is verlichting. Al die keren bijeen, al die momenten bij elkaar, al die kaarslichtjes samen vormen één grote lichtbron.

Het verhaal gaat dat Gautama de Boeddha na zijn overlijden bij de hemelpoort kwam. Die poort gaat maar zelden open, slechts een enkele keer in de loop van eeuwen. Er komen niet elke dag bezoekers maar als er iemand bij de poort verschijnt, wordt dit door het hele paradijs gevierd. Weer heeft een bewustzijn zijn bloei bereikt, het bestaan is er oneindig veel rijker op geworden.

De toegangspoort werd geopend en de andere verlichten die al eerder het paradijs waren binnengegaan… het boeddhisme kent wel geen God maar deze verlichten zijn goddelijk, er zijn dus evenveel goden als verlichten. Ze waren allemaal bij de poort samengekomen, met muziek, zang en dans. Ze wilden Gautama de Boeddha verwelkomen maar tot hun verbazing stond hij buiten met de rug naar de deur. Zijn blik zocht nog steeds de verre oever die hij achter zich gelaten had.

Ze zeiden: `Wat vreemd. Op wie wacht u nog?’Hij zou daar dit op gezegd hebben: `Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen. Ik wacht op al die mensen die ik heb achtergelaten en die nog zwoegen op de weg. Zij zijn mijn reisgenoten. Jullie kunnen de deuren wel weer sluiten, jullie zullen de viering van mijn intrede in het paradijs nog even moeten uitstellen, want ik heb me voorgenomen deze deur als laatste binnen te gaan. Als iedereen verlicht is en deze deur is binnengegaan, als niemand meer buiten is achtergebleven is voor mij het moment gekomen om naar binnen te gaan.’

Het is natuurlijk maar een verhaal, het is geen historisch feit. Wij hebben zoiets niet in de hand. Als je eenmaal verlicht bent, moet je de universele levensbron ingaan. Het is geen kwestie van jouw keus of jouw beslissing. Maar het verhaal wil zeggen dat hij zich nog steeds inspant, zelfs na zijn dood. Het verhaal gaat terug op wat hij een dag voor zijn dood heeft gezegd te zullen doen, namelijk dat hij op jullie allemaal zou wachten.

Hij kan hier niet langer wachten, hij is al ver over tijd. Hij zou hier al weg moeten zijn, maar omdat hij jullie zo zag lijden, heeft hij zich goed gehouden. Maar er viel niet langer aan te ontkomen. Hij moet jullie achterlaten, met tegenzin, maar hij zal op de andere oever op jullie wachten. Hij zal het paradijs niet binnengaan want hij heeft beloofd: `Vergeet niet dat ik daar omwille van jullie eeuwen en eeuwenlang zal blijven staan. Maar zet er een beetje vaart achter, laat me daar niet in de kou staan en laat me niet te lang wachten.’

uit de Osho Transformatie Tarot
…inspiratie voor het speelse in elke dag

Bekijk ook

Editation / Meditatie

Editation / Meditatie

Doe de dingen van elke dag met een ontspannen gewaarzijn. Als je eet, wees dan …