Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => Rider Waite => Rider Waite tarot - Algemeen => Rider Waite: Symboliek en betekenis van elke kaart

Rider Waite: Symboliek en betekenis van elke kaart

Aan de hand van de symboliek die op elke kaart voorkomt, wordt hieronder de traditionele betekenis van elke Rider-Waite kaart uitgelegd. Let wel: 1) Het gaat uitsluitend om de symboliek en de interpretatie zoals Waite ze zelf heeft bedoeld. Andere tarotspellen of andere scholen wijken hier soms sterk van af. 2) Bij tarot is het gebruikelijk om de kaarten in relatie tot elkaar te interpreteren in verschillende kaartleggingen zoals het Keltisch Kruis.

TroefkaartAfbeelding en symboliek
0. De NarDe witte roos = onschuld. De hond = zijn instinct dat hem beschermt bij gevaar. De afgrond dreigt, maar de nar heeft vertrouwen. Betekenis: Het kind in ons; de dwaas die alles aandurft; vrolijkheid, plezier, creativiteit.
1. De MagiërDe bloementuin = het onbewuste. Rode rozen en witte lelies = goddelijke liefde en zielsreinheid. Als ceintuur de slang die in zijn eigen staart bijt (Ouroboros = eeuwigheid en goddelijke voleinding). Betekenis: Meester van je lot, macht.
2. De HogepriesteresIsis, de drievoudige maangodin; de Thora; de zuilen van de tempel van Salomo (Jachin en Boaz). Betekenis: Intuïtieve krachten, het niet-rationele.
3. De KeizerinMoeder natuur, de jaargetijden, het teken van Venus op haar schild, het aards paradijs, Het korenveld = weelderige vruchtbaarheid, de stroom = gestaag vliedende levenskracht check this. Betekenis: Geborgenheid, warmte, creativiteit, vruchtbaarheid, de gevoelsmatige wereld.
4. De KeizerDe staf (Ankh) = symbool voor het eeuwige leven en verwekkingskracht. Vier ramskoppen = sterkte; zelfbewustzijn; ijzeren harnas = gestrengheid, koelheid. Betekenis: (Ik schep) orde, zekerheid, stabiliteit. Realisme, kracht, leiderschap
5. De HiërofantDe hogepriester met driedelige kroon en driedelig kruis: bevoegdheid over hemel, aarde en hel; de sleutel = toegang tot geheimen van bewuste en onbewuste. Betekenis: Het zoeken van verlichting, openbaring; beschermende kaart.
6. De GeliefdenAdam en Eva. De boom van de kennis van goed en kwaad (links) met de slang. De boom des levens (rechts. Daarboven de aartsengel Rafaël. Voorstelling van de zuivere liefde. Betekenis: Ware liefde; huwelijk; nieuwe relaties.
7. De ZegewagenDoor sfinxen getrokken wagen = zinnebeeld van menselijke ziel. Achtpuntige ster. Lingam en yoni = het mannelijke en vrouwelijke teken van de Hindoes. Het stralend vierkant op de borst van de wagenmenner = aardse heerser. Maliënkolder met alchemistische symbolen. De staf van de Magiër met gouden spits = edele doelstellingen. Stad op de achtergrond = de wagenmenner verlaat de beschuttende muren.Betekenis: Zege; triomf; harmonie; de situatie meester zijn; succes na lange inspanning; begaafdheid.
8. KrachtOpmerking: Waite heeft deze kaart nummer VIII en niet XI gegeven, tegen de traditie in. Muil van de leeuw wordt gesloten = het temmen van het dierlijke in de mens. Rode leeuw = alchemistische goud. Betekenis: Zachte dwang, morele kracht en zelfdiscipline
9. De KluizenaarDe lantaarn en de mantel wijzen op een verlichte geest. Betekenis: Zelfkennis, wijsheid, intelligentie.
10. Het Rad van FortuinHet rad des Levens = het lot, Anubis, Tyfon. Betekenis: Een nieuw begin, een onverwachte (gelukkige) wending. Karma.
11.GerechtigheidZwaard en rode mantel = Mars; Weegschaal = Venus + gewogen worden: kordaatheid en mededogen. Betekenis: Evenwicht, rechtvaardige afloop, oprechtheid.
12. De GehangeneDe benen vormen het gnostische kruis, de gehangene doet denken aan Odin. Betekenis: Iets moeten opofferen, door een ingrijpende gebeurtenis krijgt het leven een andere wending.
13. De DoodDe apocalyptische ruiter, 13 als (on)geluksgetal, vernietiging en daaropvolgende schepping. Betekenis: Er gaat iets ‘dood’, moet plaats maken voor iets nieuws, loslaten van het materiële.
14. MatigheidEngel met zonneteken = mogelijk aartsengel Michaël, driehoek = goddelijke, vierkant = aardse, ineenvloeien van twee vloeistoffen = harmonie, onbewuste processen. Betekenis: Harmonie, matigheid, de juiste ‘mengverhouding’ zoeken.
15. De DuivelBaphomet, man en vrouw met staarten = het dierlijke in de mens, Saturnusteken, omgekeerd pentagram. Betekenis: Het kwade, begeerte, bij C.G. Jung de schaduw.
16. De TorenToren (van Babel), toren = verharding die door een kracht ‘gebroken’ moet worden, blikseminslag = goddelijke interventie. Betekenis: Een plots inzicht, plotse afbraak van zekerheden en een ‘frisse kijk’ op de dingen. Hetego dat wordt afgebroken.
17. De SterBinah = het hogere verstand, 7 sterren om een hoofdster = 7 orakelpriesteressen van Isis. Betekenis: Hoop, vertrouwen op een betere toekomst.
18. De MaanHet pad tussen de torens, tussen hond en wolf, de maan = onbewuste processen, angst. Betekenis: Angst voor het onbekende, het onbewuste, de diepte van de gevoelswereld.
19. De ZonWitte paard en het kind = onschuld, eenvoudige wijsheid, de dag, het licht. Betekenis: De kaart van het leven, vrolijkheid, succes, kracht, gezondheid, vitaliteit.
20. OordeelDe dood heeft niet het laatste woord, de heropstanding, de aartsengel Gabriël, uit de bazuin komen 7 tonen. Betekenis: Verlossing, een nieuw leven, een bevrijding.
21. De WereldAndrogyne figuur, ovaal, de vier elementen. Betekenis: Volledige zelfontplooiing, het dagelijks leven de baas kunnen.

 

Bekijk ook

De 4 Elementen tov Tarot

De 4 elementen zijn vormen waarin energie zich kan manifesteren hier op aarde. Ze werken in en en buiten ons en vormen de bouwstenen van de aarde zoals wij haar ervaren.

Geef een reactie