Gary Chapman, een bekend schrijver van pastorale boeken over huwelijk en gezin, legt uit dat mensen op verschillende manieren uiting geven aan hun liefde voor de ander. De manier waarop je dit doet noemt hij de liefdestaal. Een voorbeeld: Marcel denkt dat hij Petra zijn liefde duidelijk maakt door regelmatig een cadeau voor haar te kopen. Hij voelt zichzelf namelijk altijd bemind en bevestigd als iemand een cadeau voor hém meeneemt. Petra is echter dol op knus zitten en kletsen op de bank. Marcel begrijpt er niks van. Hij geeft Petra dure parfums mee naar huis, maar Petra reageert er nauwelijks op. Anderzijds: Omdat Petra niet echt veel geeft om cadeaus, kan ze zich ook niet voorstellen dat Marcel daar zo op kickt. Zij verrast Marcel dan ook nauwelijks spontaan op een cadeautje. Wel nodigt zij Marcel vaak uit om gezellig op de bank te komen zitten kletsen. Zij begrijpt niet waarom Marcel daar zo weinig attent op is….
En zo verstaan die twee elkaars liefdestaal niet en lukt het hen beiden onvoldoende om in elkaars behoeften te voorzien. Omdat ze een verschillende taal spreken, moeten er twee dingen gebeuren: je moet weten wat de moedertaal van je partner is én je moet die taal gaan leren spreken.
Gary Chapman onderscheidt vijf basis talen van liefde. Hoewel we meestal al die liefdestalen wel spreken is er doorgaans één ‘moedertaal’, of wellicht twee, die eigen is aan jou als persoon. Je zult dan vooral liefde ervaren als je partner jou in die taal, of te wel op dat gebied, tegemoet komt. Als dat gebeurt wordt als het ware jouw liefdestank gevuld, zoals de schrijver het uitdrukt. Met een gevulde tank kun je weer een heel eind vooruit en kan je ook weer geven aan de ander. Door te ontdekken wat de liefdestaal van je partner is én die leert spreken, zorg jij er voor dat zijn / haar tank ook gevuld wordt.
Hieronder de 5 talen van de liefde volgens Gary Chapman.
Als je een relatie hebt, is het handig elkaars liefdestalen te spreken. Denk eens na over de vraag welke talen jij en je partner spreken. En probeer daarna de ander tegemoet te komen door zijn/haar taal vaker te gebruiken. Wedden dat jullie liefde gaat groeien?
Liefdestaal 1: Positieve woorden
Het is een feit dat als we positieve woorden ontvangen, we veel eerder iets terug zullen doen. Maar we moeten geen complimenten geven aan die ander om zelf wat voor elkaar te krijgen, maar voor het welzijn van die ander.
We hebben allemaal bepaalde gebieden waar we ons onveilig voelen en bemoediging van die ander nodig hebben. Pas op dat bemoedigingen niet ruiken naar afkeuringen. Bijvoorbeeld: “Je moet eens wat aan sport gaan doen, dat is goed voor je lijn”. Als je vriend of vriendin echter zelf zegt: ‘Ik ben van plan te gaan sporten om wat af te vallen’ dan ontstaat er ruimte voor de ander om dit aan te moedigen. Misschien is het niet je moedertaal en zit je in een patroon van kritiek en veroordeling, maar het is de moeite waard deze taal te leren.
“Ik was teleurgesteld dat je me vanavond niet hielp” op een vriendelijke toon spreekt van liefde. Dezelfde woorden op een luide, harde manier spreken niet van liefde, maar van afkeuring en kunnen leiden tot ruzie. Geen eisen stellen, maar een verzoek doen, geeft ruimte voor die ander om te kiezen en liefde te uiten. De behoefte aan waardering is een van de meest diepe emoties van de mens.
Liefdestaal 2: Samen zijn
Samen praten=luisteren
Belevenissen, gedachten, gevoelens, wensen en verlangens op een vriendelijke manier met elkaar delen zonder onderbroken te worden. Er op gericht zijn die ander te laten praten en vragen te stellen om erachter te komen wat er in die ander leeft. Als die ander een probleem voorlegt zit hij/zij niet altijd te wachten op een oplossing, maar veel eerder op vriendelijkheid en begrip. Niet praten, maar luisteren dus!
De volgende punten zijn belangrijk bij deze liefdestaal:
- de ander aankijken
- niet ondertussen iets anders gaan doen
- luister naar gevoelens
- let op non-verbale communicatie (gebalde vuisten, tranen, fronsen etc.)
- niet in de rede vallen
In een relatie is het heel belangrijk dat je jezelf leert blootgeven. Dat je je gedachten, gevoelens en verlangens onder woorden kan brengen. Als iemand moeite heeft met zijn gevoelens te uiten, kan het helpen om op twee rijtjes naast elkaar gebeurtenissen en gevoelens op te schrijven. In rijtje één zet je de gebeurtenis en in rijtje twee zet je wat je er bij voelde. Ook kan het helpen een vast tijdsstip op een dag af te spreken waarin ieder vertelt wat hij/zij beleeft heeft die dag.
Liefdestaal 3: Cadeaus krijgen en geven
Liefdestaal 4: Dienen, dienstbaarheid, dingen voor elkaar doen
Liefdestaal 5: Lichamelijk contact
Taalcursus: Welke taal spreekt jouw partner?
Denk eens na over onderstaande vragen en probeer zo te ontdekken welke liefdestaal jij spreekt.
- Wat doet je vriend/vriendin of wat doet hij/zij juist niet waardoor je diep gekwetst wordt?
Het tegenovergestelde van wat je het meest kwetst, is waarschijnlijk je liefdestaal. - Wat heb je het vaakst van je partner verlangd?
Dat is waarschijnlijk hetgeen waardoor je het meest de liefde van je partner zult ervaren. - Op welke manier uit je regelmatig liefde voor de ander?
Dit kan een aanwijzing zijn dat je zelf hierdoor ook de meeste liefde ervaart.