Home => Oosterse Stromingen => Traditionele Chinese Voedingsleer => Indeling voeding volgens de 5 Elementenleer (2)

Indeling voeding volgens de 5 Elementenleer (2)

Water (Nieren, Blaas)

Granen;

haver, rijst

Groenten:

algen, zeewier, kombu, nori, wakame

Peulvruchten:

Alle boonsoorten

Kruiden / specerijen:

Agar-agar, miso, sojasaus, zout

Vlees / vis:

aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, krab, langoest, zalm, tonijn, schol, mossel, zeekreeft, alle gerookte vissoorten, inktvis, kaviaar, oester, karper

Drinken: mineraalwater

Hout (Lever, Galblaas)

Granen:

gort, spelt, tarwe

Groenten:

augurk in het zuur, spruiten, zuurkool, mungboonspruiten, tomaat, veldzuring

Fruit:

aalbes, aardbeien, appel (zuur), blauwe bosbes, braambes, kruisbes, morel, sinaasappel, vossebes, ananas, citroen, kiwi, rabarber

Kruiden / specerijen:

azijn, peterselie

Vlees:

kip, eend

brooddrank, champagne, hibiscusthee, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn, kersensap

Zuivel:

yoghurt, dikke zure melk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk, zure room, Zweedse melk

Vuur (Hart, Dunne Darm)

Granen:

boekweit, rogge

Groenten:

rode kool, veldsla, andijvie, artisjok, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardebloem, pastinaak, radacchio, rode biet

Fruit:

grapefruit, kweepeer, vlierbes

Kruiden / Specerijen:

bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver, rozemarijn, tijm, Salie

Vlees:

geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten

Drinken:

bisschopwijn, bittere likeuren, cognac, graankoffie, koffie, rode wijn, bier, duizendbladthee, guinessbier, groene thee, paardebloemthee, pils, vermouth, vrouwenmantelthee

zwarte thee, kamillethee

Aarde (Maag, Milt)

Granen:

amarant, zoete rijst, sago, gierst, maïs, brood (met gist), gerst

Groenten:

pompoen, venkel, alle koolsoorten, aardappel, erwt, raap, wortel, stamboon, stokboon, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, paprika, mangelwortel, schorseneer, selderij, spinazie, augurken (niet in zuur), sojabonen

Fruit:

abrikoos, krent, perzik, rozijn, zoete kers, dadel, druif, pruim, vijg, appel (zoet), honingmeloen, papaja, peer, banaan, kaki, mango, watermeloen

Noten / zaden:

pijnboompitten, pistache, walnoot, cashewnoot, zonnebloempit, hazelnoten, aardnoten, amandel, kokos, sesam, kastanje

Kruiden / specerijen:

kaneel, venkelzaadjes, amasake, karwij, vanille, saffraan, dragon, pijlwortelmeel

Sojaproducten: sojamelk, tofu, tempeh

Vlees / vis:

kalf, rund

Oliën:

Plantaardige oliën

Drinken:

venkelthee, honingwijn, likeur, likeurwijn, druivensap, maïshaarthee, moutbier, zoethoutthee, appelsap, groentesap

Zuivel:

kokosmelk, boter, ei, kaas, koeienmelk, room

Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, rijstsiroop, Stevia, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker

Metaal (Longen, Dikke Darm)

Granen;

haver, rijst

Groenten:

look, mierikswortel, ui (lang koken wordt zoet/aarde), sjalot, koolraap, radijs, rammenas

Kruiden / specerijen:

cayennepeper, chili, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco,

(tuin-)kers, basilicum, bieslook, dille, geelwortel, gember, kardemon, knoflook, komijn, koriander, laurier, lavas, majoraan, mosterd

Vlees / vis:

gans, kalkoen, haas, fazant, hert, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn

Drinken:

jenever, whisky, wodka, yogithee, pepermuntthee, rijstewijn

Zuivel: gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas

Scherp en Zoet zijn Yang, verwarmend van aard in relatie tot Zuur, Bitter en Zout. Deze zijn meer Yin, koelend (zie artikel Yin en Yang in voeding).

Bekijk ook

Indeling voeding volgens de 5 Elementenleer

Water Hout Vuur Aarde Metaal Nieren, Blaas Lever, Galblaas Hart, Dunne Darm Maag, Milt Longen, ...