Water | Hout | Vuur | Aarde | Metaal |
Nieren, Blaas | Lever, Galblaas | Hart, Dunne Darm | Maag, Milt | Longen, Dikke Darm |
Granen: haver, rijst | Granen: gort, spelt, tarwe | Granen: boekweit, rogge | Granen: amarant, zoete rijst, sago, gierst, maïs, brood (met gist), gerst | Granen: haver, rijst |
Groenten : algen, zeewier, kombu, nori, wakame | Groenten : augurk in het zuur, spruiten, zuurkool, mungboonspruiten, tomaat, veldzuring | Groenten: rode kool, veldsla, andijvie, artisjok, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardebloem, pastinaak, radacchio, rode biet | Groenten: pompoen, venkel, alle koolsoorten, aardappel, erwt, raap, wortel, stamboon, stokboon, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, paprika, mangelwortel, schorseneer, selderij, spinazie, augurken (niet in zuur), sojabonen | Groenten: look, mierikswortel, ui (lang koken wordt zoet/aarde), sjalot, koolraap, radijs, rammenas |
Kruiden / specerijen: Agar-agar, miso, sojasaus, zout | Kruiden / specerijen: azijn, peterselie | Kruiden / specerijen: bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver, rozemarijn, tijm, Salie | Kruiden / specerijen: kaneel, venkelzaadjes, amasake, karwij, vanille, saffraan, dragon, pijlwortelmeel | Kruiden / specerijen: cayennepeper, chili, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco, (tuin-)kers, basilicum, bieslook, dille, geelwortel, gember, kardemon, knoflook, komijn, koriander, laurier, lavas, majoraan, mosterd |
Fruit: aalbes, aardbeien, appel (zuur), blauwe bosbes, braambes, kruisbes, morel, sinaasappel, vossebes, ananas, citroen, kiwi, rabarber | Fruit: grapefruit, kweepeer, vlierbes | Fruit: abrikoos, krent, perzik, rozijn, zoete kers, dadel, druif, pruim, vijg, appel (zoet), honingmeloen, papaja, peer, banaan, kaki, mango, watermeloen | ||
Vlees / vis: aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, krab, langoest, zalm, tonijn, schol, mossel, zeekreeft, alle gerookte vissoorten, inktvis, kaviaar, oester, karper | Vlees / vis: kip, eend | Vlees / vis: geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten | Vlees / vis: kalf, rund | Vlees / vis: gans, kalkoen, haas, fazant, hert, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn |
Zuivel: yoghurt, dikke zure melk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk, zure room, Zweedse melk | Zuivel: kokosmelk, boter, ei, kaas, koeienmelk, room Sojaproducten: sojamelk, tofu, tempeh | Zuivel: gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas | ||
Drinken: mineraalwater Peulvruchten: | Drinken: brooddrank, champagne, hibiscusthee, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn, kersensap | Drinken: bisschopwijn, bittere likeuren, cognac, graankoffie, koffie, rode wijn, bier, duizendbladthee, guinessbier, groene thee, paardebloemthee, pils, vermouth, vrouwenmantelthee zwarte thee, kamillethee | Drinken: venkelthee, honingwijn, likeur, likeurwijn, druivensap, maïshaarthee, moutbier, zoethoutthee, appelsap, groentesap Noten / zaden: Oliën: Plantaardige oliën Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, rijstsiroop, Stevia, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker | Drinken: jenever, whisky, wodka, yogithee, pepermuntthee, rijstewijn |
Scherp en Zoet zijn Yang, verwarmend van aard in relatie tot Zuur, Bitter en Zout. Deze zijn meer Yin, koelend (zie artikel Yin en Yang in voeding).
Deze 5 Elementen-kookmethode kun je beleven als een spel. Het is vooral experimenteren waarbij eenvoudige spelregels toe te passen zijn: simpel, sober, natuurlijk, weinig bewerkt, eerlijk en volwaardig (zie tekst: Voeding om te voeden, niet om te vullen). Ontdek welke voeding jouw goede energie geeft !