Home => Oosterse Stromingen => Traditionele Chinese Voedingsleer => Indeling voeding volgens de 5 Elementenleer

Indeling voeding volgens de 5 Elementenleer

Water

Hout

Vuur

Aarde

Metaal

Nieren, Blaas

Lever, Galblaas

Hart, Dunne Darm

Maag, Milt

Longen, Dikke Darm

Granen: haver, rijst

Granen: gort, spelt, tarwe

Granen: boekweit, rogge

Granen: amarant, zoete rijst, sago, gierst, maïs, brood (met gist), gerst

Granen: haver, rijst

Groenten : algen, zeewier, kombu, nori, wakame

Groenten : augurk in het zuur, spruiten, zuurkool, mungboonspruiten, tomaat, veldzuring

Groenten: rode kool, veldsla, andijvie, artisjok, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardebloem, pastinaak, radacchio, rode biet

Groenten: pompoen, venkel, alle koolsoorten, aardappel, erwt, raap, wortel, stamboon, stokboon, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, paprika, mangelwortel, schorseneer, selderij, spinazie, augurken (niet in zuur), sojabonen

Groenten: look, mierikswortel, ui (lang koken wordt zoet/aarde), sjalot, koolraap, radijs, rammenas

Kruiden / specerijen: Agar-agar, miso, sojasaus, zout Kruiden / specerijen: azijn, peterselie Kruiden / specerijen: bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver, rozemarijn, tijm, Salie

Kruiden / specerijen: kaneel, venkelzaadjes, amasake, karwij, vanille, saffraan, dragon, pijlwortelmeel

Kruiden / specerijen: cayennepeper, chili, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco,

(tuin-)kers, basilicum, bieslook, dille, geelwortel, gember, kardemon, knoflook, komijn, koriander, laurier, lavas, majoraan, mosterd

Fruit: aalbes, aardbeien, appel (zuur), blauwe bosbes, braambes, kruisbes, morel, sinaasappel, vossebes, ananas, citroen, kiwi, rabarber

Fruit: grapefruit, kweepeer, vlierbes

Fruit: abrikoos, krent, perzik, rozijn, zoete kers, dadel, druif, pruim, vijg, appel (zoet), honingmeloen, papaja, peer, banaan, kaki, mango, watermeloen

Vlees / vis: aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, krab, langoest, zalm, tonijn, schol, mossel, zeekreeft, alle gerookte vissoorten, inktvis, kaviaar, oester, karper

Vlees / vis: kip, eend Vlees / vis: geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten Vlees / vis: kalf, rund Vlees / vis: gans, kalkoen, haas, fazant, hert, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn

Zuivel: yoghurt, dikke zure melk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk, zure room, Zweedse melk

Zuivel: kokosmelk, boter, ei, kaas, koeienmelk, room

Sojaproducten: sojamelk, tofu, tempeh

Zuivel: gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas

Drinken: mineraalwater

Peulvruchten:
Alle boonsoorten

Drinken: brooddrank, champagne, hibiscusthee, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn, kersensap

Drinken: bisschopwijn, bittere likeuren, cognac, graankoffie, koffie, rode wijn, bier, duizendbladthee, guinessbier, groene thee, paardebloemthee, pils, vermouth, vrouwenmantelthee

zwarte thee, kamillethee

Drinken: venkelthee, honingwijn, likeur, likeurwijn, druivensap, maïshaarthee, moutbier, zoethoutthee, appelsap, groentesap

Noten / zaden:
pijnboompitten, pistache, walnoot, cashewnoot, zonnebloempit, hazelnoten, aardnoten, amandel, kokos, sesam, kastanje

Oliën: Plantaardige oliën

Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, rijstsiroop, Stevia, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker

Drinken: jenever, whisky, wodka, yogithee, pepermuntthee, rijstewijn

Scherp en Zoet zijn Yang, verwarmend van aard in relatie tot Zuur, Bitter en Zout. Deze zijn meer Yin, koelend (zie artikel Yin en Yang in voeding).

Deze 5 Elementen-kookmethode kun je beleven als een spel. Het is vooral experimenteren waarbij eenvoudige spelregels toe te passen zijn: simpel, sober, natuurlijk, weinig bewerkt, eerlijk en volwaardig (zie tekst: Voeding om te voeden, niet om te vullen). Ontdek welke voeding jouw goede energie geeft !

Bekijk ook

Hoe halen we energie uit onze voeding?

Hoe halen we energie uit onze voeding?

Om te leven en gezond te blijven speelt de energie uit voeding een belangrijke rol. Bij het omzetten van eten tot energie zijn een aantal processen belangrijk: