Home => Oosterse Stromingen => Traditionele Chinese Voedingsleer => Indeling voeding volgens de 5 Elementenleer

Indeling voeding volgens de 5 Elementenleer

Water

Hout

Vuur

Aarde

Metaal

Nieren, Blaas

Lever, Galblaas

Hart, Dunne Darm

Maag, Milt

Longen, Dikke Darm

Granen: haver, rijst

Granen: gort, spelt, tarwe

Granen: boekweit, rogge

Granen: amarant, zoete rijst, sago, gierst, maïs, brood (met gist), gerst

Granen: haver, rijst

Groenten : algen, zeewier, kombu, nori, wakame

Groenten : augurk in het zuur, spruiten, zuurkool, mungboonspruiten, tomaat, veldzuring

Groenten: rode kool, veldsla, andijvie, artisjok, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardebloem, pastinaak, radacchio, rode biet

Groenten: pompoen, venkel, alle koolsoorten, aardappel, erwt, raap, wortel, stamboon, stokboon, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, paprika, mangelwortel, schorseneer, selderij, spinazie, augurken (niet in zuur), sojabonen

Groenten: look, mierikswortel, ui (lang koken wordt zoet/aarde), sjalot, koolraap, radijs, rammenas

Kruiden / specerijen: Agar-agar, miso, sojasaus, zout Kruiden / specerijen: azijn, peterselie Kruiden / specerijen: bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver, rozemarijn, tijm, Salie

Kruiden / specerijen: kaneel, venkelzaadjes, amasake, karwij, vanille, saffraan, dragon, pijlwortelmeel

Kruiden / specerijen: cayennepeper, chili, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco,

(tuin-)kers, basilicum, bieslook, dille, geelwortel, gember, kardemon, knoflook, komijn, koriander, laurier, lavas, majoraan, mosterd

Fruit: aalbes, aardbeien, appel (zuur), blauwe bosbes, braambes, kruisbes, morel, sinaasappel, vossebes, ananas, citroen, kiwi, rabarber

Fruit: grapefruit, kweepeer, vlierbes

Fruit: abrikoos, krent, perzik, rozijn, zoete kers, dadel, druif, pruim, vijg, appel (zoet), honingmeloen, papaja, peer, banaan, kaki, mango, watermeloen

Vlees / vis: aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, krab, langoest, zalm, tonijn, schol, mossel, zeekreeft, alle gerookte vissoorten, inktvis, kaviaar, oester, karper

Vlees / vis: kip, eend Vlees / vis: geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten Vlees / vis: kalf, rund Vlees / vis: gans, kalkoen, haas, fazant, hert, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn

Zuivel: yoghurt, dikke zure melk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk, zure room, Zweedse melk

Zuivel: kokosmelk, boter, ei, kaas, koeienmelk, room

Sojaproducten: sojamelk, tofu, tempeh

Zuivel: gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas

Drinken: mineraalwater

Peulvruchten:
Alle boonsoorten

Drinken: brooddrank, champagne, hibiscusthee, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn, kersensap

Drinken: bisschopwijn, bittere likeuren, cognac, graankoffie, koffie, rode wijn, bier, duizendbladthee, guinessbier, groene thee, paardebloemthee, pils, vermouth, vrouwenmantelthee

zwarte thee, kamillethee

Drinken: venkelthee, honingwijn, likeur, likeurwijn, druivensap, maïshaarthee, moutbier, zoethoutthee, appelsap, groentesap

Noten / zaden:
pijnboompitten, pistache, walnoot, cashewnoot, zonnebloempit, hazelnoten, aardnoten, amandel, kokos, sesam, kastanje

Oliën: Plantaardige oliën

Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, rijstsiroop, Stevia, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker

Drinken: jenever, whisky, wodka, yogithee, pepermuntthee, rijstewijn

Scherp en Zoet zijn Yang, verwarmend van aard in relatie tot Zuur, Bitter en Zout. Deze zijn meer Yin, koelend (zie artikel Yin en Yang in voeding).

Deze 5 Elementen-kookmethode kun je beleven als een spel. Het is vooral experimenteren waarbij eenvoudige spelregels toe te passen zijn: simpel, sober, natuurlijk, weinig bewerkt, eerlijk en volwaardig (zie tekst: Voeding om te voeden, niet om te vullen). Ontdek welke voeding jouw goede energie geeft !

Bekijk ook

Indeling voeding volgens de 5 Elementenleer (2)

Water (Nieren, Blaas) Granen; haver, rijst Groenten: algen, zeewier, kombu, nori, wakame Peulvruchten: Alle boonsoorten …