Element Water


Spiritueel gezien

Het element water komt astrologisch overeen met de gevoelstekens Kreeft, Schorpioen en Vissen. Water doorstroomt alles, water bevrucht alles, zonder water is er geen leven, is alles dor en verstard, dus water brengt leven in de energie van Aarde.

Je kunt water ook vasthouden: als je letterlijk te veel water vasthoudt, kan het ook zijn dat je bijvoorbeeld te veel emoties vast houdt.

En omgekeerd: als het element water te weinig aanwezig is in je leven, en het gevoel heel moeilijk te hanteren is, kan letterlijk water, zoals een douche nemen, de zee, een regenbui, of veel drinken, heel goed helpen!

Een overmaat van water kan betekenen dat je je niet goed kunt afschermen: dan moet het element Aarde weer gestimuleerd wordt. Een overmaat aan water kan ook betekenen dat je niet goed kunt relativeren: dan moet het element lucht gestimuleerd worden. Meer in beweging komen, uitwisselen met mensen, dingen delen met een ander.

Water en Aarde zijn de energieën van de planeet Aarde, van het vrouwelijke element. Het zijn heel erg ondergewaardeerde elementen, en het zijn de elementen die mensen dan ook vaak opbreken vooral als je altijd in je hoofd zit, en de gronding en de voeling met je lichaam verloren hebt. Water en aarde zijn inderdaad heel erg verbonden met het lichaam. En de emoties die je hebt als mens op deze planeet Aarde. Het zijn de elementen van voeding, op velerlei gebied. Het is de basis, waaruit al het andere kan ontstaan. In de chakraleer vertegenwoordigen ze dus de eerste twee chakra’s: het wortelchakra dat voor overleving staat en het heiligbeenchakra dat voor voortplanting staat. Maar ook voor het vermogen om spiritueel te regenereren. Als je het element water en dit chakra misbruikt verlies je je innerlijke spirituele regeneratie vermogen: het water dat je voor je eigen systeem nodig hebt, en dat levert grote problemen op met je immuunsysteem. Imuunsysteem-ziekten zijn in wezen problemen van de onderste twee chakra’s, tegelijkertijd weer het symbool voor het feit dat we de laatste decennia te weinig aandacht hebben geschonken aan dat wat ons voedt: het moederlijke, het vrouwelijke, de planeet Aarde zelf.

Het element water: emotionaliteit en vrouwelijkheid , heeft als tegenpool het element lucht: rationaliteit, het verstand. En het element Aarde: praktische zin, betrouwbaarheid en allerlei solide eigenschappen, heeft als tegenpool het element Vuur:–enthousiast op het leven afstormen en juist niet zo voorzichtig zijn.

De kosmos streeft altijd harmonie na. Als wij 1 element heel sterk uitleven, trekken we vanzelf mensen aan in onze omgeving die het andere element heel sterk uitleven. Als jij heel aards bent en voorzichtig komen er vanzelf vuur types op je af die zeggen: “kom, laten we een wereldreis maken!” Of zo iets dan. En als jij een heel sterk vuur type bent, kom je vanzelf praktische aardse mensen tegen, die je op de aardse verantwoorde-lijkheden en de realiteit van het dagelijks bestaan wijzen.

In het de yogaleer van Patanjali zien ze het element Aarde als het vermogen om vertrouwen te hebben in je overleving: precies altijd het juiste te doen, hetgeen overigens ook alleen maar weer kan, als alle chakra’s en elementen in evenwicht zijn en je goed gecentreerd bent in je zelf.

Het element Water staat ook voor onze natuur vol verlangens. Als we die wat intomen kan het water element werkelijk zorgen voor een spiritueel stralen van binnenuit. Als we al het verlangen richten op de zintuigen strelende objecten buiten ons zelf gebeurt het omgekeerde. Het element water is dus ook heel belangrijk voor de gezondheid, evenals trouwens het element lucht.

In Tibet zeggen ze bijvoorbeeld heel laconiek dat alles wat er maar bestaat in het hele heelal, opgebouwd is uit de 4 elementen en dat daarom ook alles wat er maar bestaat in het heelal gebruikt kan worden als medicijn, onder toeziend oog van de Medicijn Buddha, dat wel. Want alles kan ook vergif worden, het is een kwestie van balans. Grappig is dat in Tibet medicijnen alleen maar gemaakt worden op de 8e dag na Nieuwe Maan, dat is hetzelfde al de eerste dag na het Eerste Kwartier: de dag die gewijd is aan de Medicijn Buddha.

Water concreet

Watertekens reageren puur gevoelsmatig op hun omgeving. De logische samenhang ontgaat hen en interesseert ze niet. Het gaat hen om de gevoelswaarde van de dingen. Ze zijn in staat een kreng van een vaas te bewaren omdat tante Marie die heeft gegeven. Watertekens voelen zó mee dat ze als het ware die ander worden en moeite hebben erachter te komen wie en wat ze zelf zijn. Meestal komen ze daar ook vrij laat achter.

Hun diepe gevoelsmatige benadering maakt hen zo kwetsbaar dat ze zich verschuilen achter een masker van koelheid. Ook kunnen Watertekens gevoelens zo nodig hebben dat ze de buitenwereld gebruiken om voor die gevoelens te zorgen, zonder dat ze daar warm op reageren. Omdat gevoelens voor Watertekens zo nodig zijn, zijn ze vragend, opzuigend, omhullend.

Door het gevoelscontact met de buitenwereld voelen ze heel veel aan dat niet te beredeneren valt maar ze slaan wel de spijker precies op de kop. Ze kunnen het echter niet beredeneren.

Bij Water horen de volgende steekwoorden:
Gevoel, verlangen, gehechtheden, bezit, emotie, vruchtbaarheid , moederschap, onbewust, onderbewust, onbekend, verborgen, reiniging (door doop), ziel, meer geloof dan begrip, weten door voelen, verdriet, geluk.

Bekijk ook

Element Aarde

Het element aarde komt astrologisch terug in drie dierenriemtekens, te weten Stier, Maagd en Steenbok, en wat deze drie tekens met elkaar gemeen hebben is praktische zin, ze zijn concreet en houden niet van onzin.