Home => Kaartleggen-orakelen => I-Tjing => Hexagrammen => 2 – Het Ontvangende

2 – Het Ontvangende


Het hexagram 坤 (Het Ontvangende) is samengesteld uit een herhaald trigram aarde.
Het Ontvangende is Yin, vrouwelijk.

Oordeel

Het Ontvangende bewerkt verheven welslagen, Bevorderd door de standvastigheid van een merrie. Heeft de edele iets te ondernemen en wil hij vooruit, Dan verdwaalt hij; volgt hij, dan vindt hij leiding. Bevorderlijk is het in het Westen en Zuiden vrienden te vinden, In het Oosten en Noorden vrienden te ontberen. Rustige standvastigheid brengt heil!

Beeld

De toestand van de aarde is de ontvangende overgave. Zo draagt de edele de buitenwereld in de wijde ruimte van zijn wezen.

Betekenis

Aarde boven, aarde beneden. Ontvang door te geven, wees goed voor iedereen. Hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt.


Trigrammen


Bovenste Trigram

K’OEN – De Aarde: Het OntvangendeJe bent een persoon die zich graag laat sturen door de omgeving; je staat open voor de geestelijke inwerking van anderen. Je bent behulpzaam en wilt anderen graag helpen. Pas op dat je niet te passief bent en zorg ervoor de touwtjes zelf in handen te houden. Anderen zouden wel eens misbruik kunnen maken van jouw goedheid.

Onderste Trigram

K’OEN – De Aarde: Het OntvangendeJe staat open voor je eigen Zelf en je accepteert je eigen karakter, gevoelens en daden zonder oordeel. Je bent een persoon van rust die zich laat leiden door zijn eigen gevoelens. Hierdoor kan het soms zijn dat je gevoelens de overhand hebben waardoor je rationele kant geen inspraak heeft.

Bekijk ook

6 - De Strijd

6 – De Strijd

Het hexagram 訟 (De Strijd) is samengesteld uit de trigrammen water en hemel. Oordeel De …