Home => Kaartleggen-orakelen => I-Tjing => Hexagrammen => 4 – De Jeugddwaasheid

4 – De Jeugddwaasheid


Het hexagram 蒙 (De Jeugddwaasheid) is samengesteld uit de trigrammen water en berg.

Oordeel

Jeugddwaasheid heeft welslagen. Niet ik zoek de jonge dwaas, De jonge dwaas zoekt mij. Bij het eerste orakel geef ik antwoord. Twee-, driemaal vragen is lastigvallen. Wie mij lastig valt geef ik geen antwoord. Bevorderlijk is standvastigheid.

Beeld

Aan de voet van de berg ontspringt een bron: het beeld van de jeugd. Zo ontwikkelt de edele zijn karakter door grondig te handelen.

Betekenis

Berg boven, water beneden. Elke rivier heeft een bron. Pak de dingen grondig aan, keer terug naar de basis.

Trigrammen


Bovenste Trigram

KEN – De Berg: Het StilhoudenJe bent een praktsich persoon die beter is in het doen dan in het denken. Je bent volhardend en vastberaden je doelen tot een succes te brengen. Deze eigenschappen uit je naar je omgeving toe, waardoor je soms koppig over kunt komen. Probeer echter op te passen dat je niet alleen doelen tot uitvoering brengt, maar ook nadenkt over de gevolgen van je handelingen. Soms moet je een beetje water bij de wijn gieten.

Onderste Trigram

K’AN – Het Water: Het OnpeilbareJe hebt te maken met onbekende en ongekende gevoelens. Hierdoor twijfel je aan je eigen zekerheid en heb je het gevoel de verkeerde weg te bewandelen. Laat je niet teveel leiden door deze gevoelens, anders zou je wel eens kunnen verdrinken. Probeer de dingen niet negatiever te maken dan dat ze al zijn en kijk naar de positieve dingen.

Bekijk ook

6 - De Strijd

6 – De Strijd

Het hexagram 訟 (De Strijd) is samengesteld uit de trigrammen water en hemel. Oordeel De …