6 – Succes (Vuur)


Deze figuur is op dit moment duidelijk ‘in de wolken’ en de hele wereld viert zijn succes met een feestelijke optocht!

Omdat je bereid was de recente uitdagingen van het leven aan te nemen, geniet je nu – of binnenkort van een heerlijke rit op de tijger van het succes. Neem dit met beide handen aan, geniet ervan en deel je vreugde met anderen – en vergeet niet dat alle vrolijke optochten een begin en een einde hebben. Als je dit in gedachten houdt en het geluk dat je nu ervaart tot op de bodem uitbuit, zul je zonder spijtgevoelens de toekomst kunnen nemen zoals hij komt. Maar kom niet in de verleiding dit uitbundige moment vast te houden of in te lijsten om het eeuwig te laten duren.

De grootste wijsheid die je voor ogen moet houden bij alles wat zich in je levensoptocht voordoet, of het nu pieken zijn of dalen, is dat ‘ook dit weer voorbijgaat’. Ja, vier feest en blijf op de tijger zitten.</P>

Kijk naar de golven op zee. Hoe hoger de golf, des te dieper het dal dat erop volgt. Het ene moment ben je de golf, het volgende moment ben je de holte die erop volgt. Geniet van allebei – raak niet aan een van beide verslaafd. Zeg niet: ‘Ik zou graag altijd op de top willen zitten.’ Het kan niet. Zie dit feit eenvoudig onder ogen: het kan niet. Het is nog nooit gebeurd en zal ook nooit gebeuren. Het is eenvoudig onmogelijk – het ligt niet in de aard der dingen. Wat moet je dan?

Geniet van de top zolang die duurt en geniet daarna van het dal als het komt. Wat mankeert er aan het dal? Wat is er mis met een dieptepunt? Het is een ontspanning. Een top is opwindend, en niemand kan constant in opwinding leven.


(Uit: Returning to the source, hoofdstuk 4)

Bekijk ook

Heer van vuur - De Schepper

Heer van vuur – De Schepper

De zen-meester op deze kaart heeft de vuurenergie getemd en is in staat deze voor …