4 – Deelname (Vuur)


Iedere figuur in deze mandala houdt zijn linkerhand met de palm omhoog in een ontvangend gebaar en zijn rechterhand met de palm naar beneden in een gevend gebaar. De hele cirkel genereert een geweldig energieveld dat de vorm aanneemt van de dubbele dorje, het Tibetaanse symbool voor een donderslag. De mandala heeft dezelfde uitstraling als het energieveld dat zich rondom een boeddha vormt, waarin alle individuele personen die deelnemen aan de cirkel een unieke bijdrage leveren om een samengebundeld, levendig geheel te vormen. Het lijkt op een bloem; de hele bloem is nog mooier dan de som van haar delen, en dit maakt ieder afzonderlijk bloemblaadje nog mooier.

Je hebt nu de kans om in samenwerking met anderen je bijdrage te leveren aan de creatie van iets groters en mooiers dan ieder van jullie afzonderlijk zou kunnen bereiken. Je deelname zal niet alleen jou energie geven, maar zal ook een waardevolle bijdrage leveren aan het geheel.

Heb je ooit het verdwijnen van de nacht gezien? Maar weinig mensen hebben enig idee van de dingen die iedere dag gebeuren. Heb je ooit de avond zien vallen? Of het lied gehoord van het middernachtelijk uur? De schoonheid van de zonsopgang gezien? We gedragen ons bijna als blinden. In zo’n mooie wereld leven we in de kleine poel van onze eigen ellende. Die is ons vertrouwd, dus zelfs als iemand je eruit wil trekken, stribbel je tegen. Je wilt niet uit je ellende, uit je lijden getrokken worden. Afgezien daarvan heerst er overal zoveel vreugde, je hoeft je er alleen maar bewust van te worden en eraan deel te nemen in plaats van toe te kijken.

Filosoferen is speculeren, zen is deelnemen. Neem deel aan het vertrek van de nacht, neem deel aan het vallen van de avond, neem deel aan de sterren en neem deel aan de wolken. Maak deelname tot je stijl van leven, dan wordt het hele bestaan zo’n vreugde, zo’n extase, dat je niet van een beter universum had kunnen dromen.

(Uit: Zen: The miracle, hoofdstuk 2)

Bekijk ook

Ridder van vuur - Intensiteit

Ridder van vuur – Intensiteit

De figuur op deze kaart heeft de vorm aangenomen van een pijl en beweegt zich …