Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => Osho Zen Tarot => De Waterreeks => 2 – Vriendelijkheid (Water)

2 – Vriendelijkheid (Water)


De takken van deze twee bloeiende bomen zijn met elkaar verstrengeld en hun afgevallen bloemblaadjes mengen zich in hun prachtige kleuren op de grond dooreen. Het lijkt wel of de liefde een brug slaat tussen hemel en aarde. Maar ze staan elk afzonderlijk geworteld in de grond, ze hebben hun eigen verbintenis met de aarde. Op deze manier vertegenwoordigen ze de essentie van ware vrienden – volwassen, gemakkelijk in de omgang, natuurlijk. Hun verbintenis kent geen dwang, geen gebedel, geen verlangen om elkaar te veranderen in iets anders.

Deze kaart wijst erop dat je bereid bent een dergelijke vriendschap aan te gaan. In de overgangsfase merk je dat je geen belang meer stelt in alle drama’s en romances waarin anderen verwikkeld zijn. Dat is geen verlies. Het is de geboorte van een hogere, meer liefdevolle kwaliteit die uit de volheid van je ervaring is ontstaan. het is de geboorte van een werkelijk onvoorwaardelijke liefde, die niets verwacht en geen eisen stelt.

Eerst moet je mediteren, gelukkig zijn, dan ontstaat er vanzelf veel liefde. Dan is het heerlijk in gezelschap te zijn en ook heerlijk alleen te zijn. Dan wordt het ook eenvoudig. je bent niet van anderen afhankelijk en je maakt anderen ook niet van jou afhankelijk. Dan is het altijd vriendschap, vriendelijkheid. Het wordt nooit een relatie, het is altijd een verbondenheid. Je hebt een band, maar je maakt er geen huwelijk van. Huwelijken ontstaan uit angst, verbondenheid ontstaat uit liefde.

Je hebt een band; zolang alles prettig verloopt deel je met elkaar. En als je ziet dat het moment gekomen is om te vertrekken omdat jullie wegen op deze kruising scheiden, neem je afscheid, innig dankbaar voor alles wat de ander voor je heeft betekend, voor alle vreugden en alle genot en alle mooie momenten die je met de ander hebt gedeeld.Zonder lijden, zonder pijn, gaan jullie eenvoudig uit elkaar.

(Uit: The white lotus, hoofdstuk 10)

Bekijk ook

Heer van water - Genezing

Heer van water – Genezing

Dit is een periode dat de diep verscholen wonden van het verleden aan de oppervlakte …