Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => Osho Zen Tarot => De Wolkenreeks => 2 – Schizofrenie (Wolken)

2 – Schizofrenie (Wolken)


De persoon op deze kaart geeft een nieuwe draai aan de oude uitdrukking ‘tussen de wal en het schip zitten’. Maar we zitten in een soortgelijke situatie als we vast komen te zitten in de besluiteloze en dualistische kant van het denken. ‘Moet ik eerst mijn handen loslaten en ondersteboven omlaagvallen of mijn benen loslaten en rechtop omlaagvallen? Moet ik hierheen of daarheen? Moet ik ja of nee zeggen?’ En welke beslissing we ook nemen, we blijven ons altijd afvragen of we anders hadden moeten besluiten.

De enige uitweg uit dit dilemma is helaas allebei tegelijk los te laten. Uit dit probleem kom je niet door het op te lossen, een lijst van de voor- en nadelen op te stellen of met je verstand naar een oplossing te zoeken. Je kunt het beste je hart volgen, als je dat kunt vinden. Als je het niet kunt vinden, spring dan maar gewoon – dan zal je hart zo snel beginnen te kloppen dat je het niet kunt mislopen!

De mens is gespleten. Schizofrenie is voor de mens een normale toestand – tenminste tegenwoordig. Misschien was dat in de primitieve wereld nog niet zo, maar eeuwen van conditionering, beschaving, cultuur en religie hebben van de mens een menigte gemaakt verdeeld, gespleten, met elkaar in tegenspraak… Maar omdat deze gespletenheid tegen zijn aard is, is ergens van binnen, diep verborgen, de eenheid nog in leven. Omdat de ziel van de mens één is, kunnen alle conditioneringen de mens hooguit aan de oppervlakte kapotmaken. Maar het centrum blijft onaangeroerd – zo leeft de mens voort. Maar zijn leven is een hel geworden.

In zen gaat het er juist om hoe men van deze schizofrenie afkomt, hoe men van deze gespleten persoonlijkheid afkomt, hoe men van het verdeelde denken afkomt, hoe men onverdeeld, geïntegreerd, gecenterd kan worden, kristalhelder.

Zoals je nu bent kun je niet zeggen dat je bent. Je hebt geen wezen. Je bent als een marktplein – zo vol stemmen. Als je ja wilt zeggen, is er ook onmiddellijk een nee. je kunt niet eens zo’n simpel woordje als ja van ganser harte uitspreken… Op deze manier is gelukkig-zijn niet mogelijk; ongelukkig-zijn is een natuurlijk gevolg van een gespleten persoonlijkheid.


(Uit: Dang dang doko dang, hoofdstuk 3)

Bekijk ook

Heer van wolken - Controle

Heer van wolken – Controle

Er is een tijd en plaats voor controle, maar als we ons leven erdoor laten …