Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Voedingsgids => Waterkefir, een vitaliserende en levensverlengende “limonade”

Waterkefir, een vitaliserende en levensverlengende “limonade”


Waterkefir is een eeuwenoud natuurproduct die z’n oorsprong kent in de Kaukasus. (een gebergte tussen Georgie en Rusland). Het werd er door de inwoners reeds van kindsafaan gedronken als water. Het drankje werd algauw genezende, vitaliserende en levensverlengende eigenschappen toebedeeld. Wat was het anders dan kefir dat de mensen zo uitzonderlijk oud deed worden?

Ondertussen is er reeds meer onderzoek gedaan naar de werking van waterkefir en waar het allemaal goed voor is. Waterkefir is een symbiose tussen een gist en bacterieen. Terwijl de bacterieen de gist beschermen zorgt de gist op zijn beurt voor “voedsel” voor de bacterieen. Bij het “verteren” van het “voedsel” maken de bacterieen bepaalde zuren aan die ervoor zorgen dat andere bacterieen geen schijn van kans maken in de omgeving. Zo komt men tot een natuurlijk kiemvrije omgeving. Dit verklaart de ontsmettende werking van waterkefir. De zuren zijn dezelfde die ook in melk zitten. Dit maakt van waterkefir hét melkvervangende product bij uitstek.

Waterkefir lijkt in tegenstelling tot ’t bekendere broertje melkkefir niet op een zure yoghurt, maar op een frisse (lichtzoete) limonade. Het heeft dezelfde voordelen als melkkefir, maar is voor de gezondheid nog beter en wordt beter door maag/darmen verdragen.

Het is echter niet geschikt voor diabetici i.v.m. de aanwezige restsuikers. Het herbergt vitamine B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D en H (Biotine) en is daardoor zenuwversterkend. De melkzuurbacteriën kunnen zich in de darm nestelen en dit kan de traagheid van de darm dan gunstig beïnvloeden en binnendringende ziekmakende darmbacteriën verhinderen. Werkt vooral goed om de darmflora na bv. een antibiotica weer op gang te krijgen. Daarnaast wordt het werkzaam geacht tegen een heel scala aan ziektes (bv. huid, darmen, weerstand).



Een voordeel van waterkefir is dat deze minder gemakkelijk vervuild kan raken met ongewenste bacteriën. De stabiele symbiose (leefgemeenschap) van deze micro-organismen onderdrukt alle andere eventuele indringers.

Kefir verhindert dat er stoffen in de darmen rotten. Als je kefir dagelijks drinkt, blijf je gezond volgens de Duitse arts Drasek, die deze zeldzame werking al voor de tweede wereldoorlog vaststelde. Als je ziek bent, kan kefir een flink handje toesteken. Je moet dan wel ’s morgens, ’s middags en ’s avonds een halve liter ervan drinken. Kefir is geen hinder voor de spijsvertering, omdat het bloed de stoffen snel opneemt.

Basisbereiding voor Waterkefir:

Neem een 1 literbokaal die je goed kan afsluiten en doe daar 3 eetlepels kefirbloemen in.
Doe er 80 g rietsuiker en drie gedroogde vijgen bij. Eventueel kan je er nog een licht geschilde halve citroen, in stukjes gesneden, bijdoen. Doe de pot tot boven vol water en roer er goed in. Zet hem op het vensterblad.

Als je de kefir 24 uur in de pot laat staan, werkt hij licht laxerend. Na 48 uur werkt hij normaliserend. Het koolzuurgehalte stijgt van dag tot dag en de bloemen vermenigvuldigen zich dat het een lieve lust is. Roer af en toe nog eens in de pot, dan kan de suiker beter oplossen.

Vis de vijgen eruit. Druk de citroenen even plat zodat het sap beter in de kefir komt en gooi de rest weg.
Zeef de bloemen eruit en bewaar het vocht in een fles die je kan afsluiten. Gebruik geen metalen zeef, wel een plastic. En om te roeren gebruik je best een houten lepel. Anders gaan er waardevolle stoffen verloren.
Spoel de kefirbloemen even af onder stromend water.

Bij deze heerlijk sprankelende drank kan men allerlei vruchten- of kruidensiropen toevoegen!

  • waterkefir on the rocks…lekker sprankelend. Qua smaak komt het nog het meest in de buurt van appelcider.

  • Waterkefir is ook verfrissend met wat vlierbloesem- of bessensiroop.

  • doe voor een kruidigere drank wat komijn- of venkelzaad bij de waterkefir.

  • Gebruik waterkefir in plaats van spuitwater bij het maken van limonade.

  • laat wat lavendelbloemetjes en wat thijm een nachtje trekken in de waterkefir voor een provencaals drankje

    Je kan ze lang bewaren, als je ze onder water zet met een beetje suiker in de koelkast. Wel af en toe nieuwe suiker aan toevoegen.

    Bronnen:

    www.kruidjes.be // www.waterkefir.com
  • Bekijk ook

    Chronisch moe door vitamine D tekort

    Chronisch moe door vitamine D tekort

    Vitamine D is nog steeds een onderschatte vitamine, of eigenlijk gezegd hormoon, maar krijgt gelukkig steeds meer bekendheid door de vele boeken en publicaties van de afgelopen tijd. Hoewel men bij vitamine D in de meeste gevallen alleen maar aan sterke botten denkt levert een gebrek aan vitamine D een breed scala aan klachten op.