Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Voedingsgids => E951 Aspartaam (Zoetstoffen, Suikervrij, Light )

E951 Aspartaam (Zoetstoffen, Suikervrij, Light )


Aspartaam is een kunstmatig industrieel zoetmiddel dat bedoeld is om suiker te vervangen. Het is de opvolger van sacharine dat afgevoerd werd nadat duidelijk werd dat het produkt mogelijk kankerverwekkend is. Het is een synthese van twee aminozuren met een methanolgroep die door je lichaam als een eiwit gezien wordt. Het is echter tot tweehonderd keer zoeter dan bietsuiker en daardoor levert het nauwelijks caloriën op. De smaak is vrij neutraal zoet, zonder bijsmaak, maar ook zonder enige diepte.

Aspartaam mag niet verwarmd worden!

Bij verwarmen ontstaan stoffen waarvan geen twijfel is dat ze schadelijk zijn. Dat is dan ook één van de grote gevaren ervan. Dit zou eigenlijk in grote letters op elk “light” produkt moeten staan, maar jammer genoeg ligt de graag-magere-consument daar niet wakker van. Verwarmen betekent niet eens heel heet; reeds bij 45 graden celsius is dat proces zeer actief. Een flesje cola in de auto in de zomer haalt die temperatuur makkelijk. Het afbraakprodukt diketopiperazine bv. is kankerverwekkend.

Ondertussen weten we dat Aspartaam vermoedelijk ook verdacht is bij lagere temperaturen. Zo zou je van Aspartaam dik worden. Niet omdat het zoveel caloriën bevat, maar omdat het de zin in zoet zou stimuleren door het stop-signaal van de hersenen te onderdrukken. Je drinkt dus een light-limonade en vervolgens krijg je nog meer zin in suiker.

Bovendien misleidt de industrie de consument door te beweren dat Aspartaam goed zou zijn voor mensen met een te lage bloedsuikerspiegel. Voor deze mensen is Aspartaam mogelijk levensgevaarlijk. Ook mensen met phenyl-keton-urie (PKU) moeten aspartaam volledig mijden. Daarom is het verplicht dat de aanwezigheid van aspartaam op de verpakking gemeld wordt. Vaak is dit door het volgende “bevat een bron van fenylanaline”. Op zich is er niks mis met fenylanaline, het is zelfs een broodnodig essentieel aminozuur, maar mensen met PKU missen het enzym fenylalaninehydroxylase dat fenylanaline hoort af te breken. Teveel fenylanaline leidt tot zwakzinnigheid.

Ondertussen is fenylanaline opgepikt door de supplementen sector. Zowel om te vermageren als om spieren te kweken. Volgens de enen vormt het serotonine, volgens de anderen breekt het juist serotonine af. Maar allemaal willen ze je centen… Merkwaardig is ook de hetze tussen voor- en tegenstanders van aspartaam zelf. Deze ruzie draait niet om wetenschap of gezondheid, maar wel tussen een beetje vreemd soort geloof dat aspartaam rotslecht is en het cynisme van de producent van het goedje. Dat cynisme gaat wel erg ver. Nieuwe synthetische zoetmiddelen met vergelijkbare testresultaten als aspartaam, zijn allemaal afgekeurd. Dat toont de evolutie van de kennis op dat gebied, maar het toont ook de serieuze drukkingskracht die sinds de ontdekking in 1965 in stelling werd gebracht door de producent.

Er zou ook een “hittebestendige” versie van aspartaam bestaan. Voor zover ik weet, is die echter niet in de handel. Mogelijk heeft de hele heisa rond aspartaam de producent doen besluiten deze niet op de markt te brengen. Overigens verkocht Monsanto, de bedenker van aspartaam zijn hele “sweetener” afdeling al in 2000. De nieuwe eigenaar, Nutrasweet beweert op hun website koudweg dat aspartaam geschikt is voor bakken. Er zou alleen wat verlies van zoetheid zijn. Gelukkig verloopt het patent op aspartaam in 2005. De strijd om een nieuw stukje marktaandeel kan dan weer losbarsten. Wordt het alitaam of neotaam? Of gaan ze eindelijk beseffen dat we al lang stevia hebben?

Bereiding/oorsprong:
Chemische verbinding tussen asparaginezuur en fenylalanine, aangevuld met methanol.
Algemene opmerking:
  • Aspartaam is een kunstmatig industrieel zoetmiddel dat bedoeld is om suiker te vervangen.
  • Het is niet stabiel, en begint na een tijd vanzelf af te breken. Dit zorgt enerzijds voor een verlies van zoetigheid, maar leidt anderzijds tot de vorming van stoffen die bij consumptie in maag en darmen omgevormd kunnen worden tot nitrosaminen, die mogelijk kankerverwekkend zijn.
  • Aspartaam mag niet verwarmd worden. Bij licht verhoogde temperaturen begint de zoete smaak te minderen, en reeds bij 45°C ontstaan stoffen die kankerverwekkend zijn.

Dit e-nummer behoort tot de categorie zoetstoffen (E950-E967 en E420-E421).

Producten waarin E951 verwerkt zijn:

Dit ingrediënt is teruggevonden in producten van de categorieën “Oplosdrank”, “Smeerpasta”, “Chocoladerepen”, “Zoetstof”, “Chips”, “Frisdrank”, “Kauwgom”, “Roomijs”, “Pepermunt en pastilles”, “Yoghurt met vruchten”, “Yoghurt natuur” en “Snoep en suikerwaren”

Dit ingrediënt wordt onder andere gebruikt in Canderel – Cankao, Pepsi – Max, Coca Cola – Light lime, Danone – Vitalinea – Fruit ananas en Läkerol – Yuzo fruits.

Bekijk alle producten die E951 bevatten


Bekijk zeker onderstaande video’s!

De Gevaren van Aspartaam (Zoetstoffen Suikervrij E951 Light)
Nederlands ondertiteld

Aspartaam, Hersenkanker de FDA Goedkeuring
Nederlands ondertiteld


Wat zit er in uw eten?
de gids die ervoor zorgt dat u zich niet langer vergiftigt
Couget Corinne, Pagina : 88
9.90€
ISBN: 9789077788288

Wat zijn additieven, wat zijn de E-nummers? Dat vraagt u zich vaak genoeg af als u de etiketten leest van al die producten in de supermarkten. Wat betekenen ze, waarom zitten ze in het eten? Vaak kunt u ze niet eens goed lezen (ze zijn niet voor niets klein gedrukt), laat staan begrijpen. Al die moeilijke woorden en codes. Met deze gids kunt u er eindelijk achter komen wat er allemaal in uw eten gestopt wordt…..
>> Klik hier of op de afbeelding om naar de boekenwinkel te gaan

Bekijk ook

Waterkefir

Waterkefir, een vitaliserende en levensverlengende “limonade”

Waterkefir is een eeuwenoud natuurproduct die z'n oorsprong kent in de Kaukasus. (een gebergte tussen Georgie en Rusland). Het werd er door de inwoners reeds van kindsafaan gedronken als water. Het drankje werd algauw genezende, vitaliserende en levensverlengende eigenschappen toebedeeld. Wat was het anders dan kefir dat de mensen zo uitzonderlijk oud deed worden?