Home => Natuurlijke geneeswijzen => Kankers verdwijnen spontaan en vaker dan gedacht

Kankers verdwijnen spontaan en vaker dan gedacht


Maar onderzoek op een Noorse bevolkingsgroep toont aan dat ook borstkanker spontaan verdwijnt en veel vaker dan men zou kunnen vermoeden. Volgens de International Herald Tribune is het grote aantal spontane genezingen “shocking”.


Nooit zo bekeken

Volgens sommige wetenschappers kan deze vondst de behandeling van kanker radicaal wijzigen. Vrouwen zouden ervoor kunnen kiezen om in eerste instantie af te wachten hoe de ziekte evolueert alvorens een agressieve behandeling te starten. Robert Kaplan, van de University of California is overtuigd: “De gevolgen zijn enorm. We hebben nog nooit op deze manier over kanker gedacht”. Maar andere wetenschappers blijven kritisch, ondermeer Robert Smith van de American Cancer Society. Hij noemt de conclusies een “een alarmerende simplificatie van een complex gegeven”.

Statistiek

Het onderzoek in kwestie wordt dinsdag gepubliceerd in The Archives of Internal Medicine. Er werden twee groepen Noorse vrouwen van 50 tot 64 jaar telkens gedurende een periode van zes jaar gevolgd.

Een groep van 109.784 vrouwen werd gevolgd tussen 1992 en 1997. In 1996 werd in Noorwegen mammografische kankerscreening geïntroduceerd. Een tweede groep van 119.472 vrouwen werd gevolgd tussen 1996 en 2001. Bijna alle vrouwen in beide groepen ondergingen mammografie. Normaal gezien zou het voorkomen van borstkanker in beide groepen even frequent moeten zijn. Maar de tweede groep, die gedurende zes jaar regelmatig gescreend werd, vertoonde meer borstkankers dan de eerste groep, die enkel het laatste jaar een screening ondergingen. Namelijk 1.909 kankers voor de groep met regelmatige onderzoeken tegen 1.564 kankers in de groep zonder systematisch onderzoek.

De meest logische verklaring, volgens de wetenschappers, voor dit statistisch grote verschil is dat “sommige vrouwen in de niet regelmatig onderzochte groep op een bepaald ogenblik ook kanker gehad hebben, maar later niet meer”.