Water (Nieren, Blaas) Granen; haver, rijst Groenten: algen, zeewier, kombu, nori, wakame Peulvruchten: Alle boonsoorten
Kruiden / specerijen: Agar-agar, miso, sojasaus, zout
Vlees / vis: aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, krab, langoest, zalm, tonijn, schol, mossel, zeekreeft, alle gerookte vissoorten, inktvis, kaviaar, oester, karper Drinken: mineraalwater | Hout (Lever, Galblaas) Granen: gort, spelt, tarwe Groenten: augurk in het zuur, spruiten, zuurkool, mungboonspruiten, tomaat, veldzuring Fruit: aalbes, aardbeien, appel (zuur), blauwe bosbes, braambes, kruisbes, morel, sinaasappel, vossebes, ananas, citroen, kiwi, rabarber Kruiden / specerijen: azijn, peterselie Vlees: kip, eend
brooddrank, champagne, hibiscusthee, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn, kersensap Zuivel: yoghurt, dikke zure melk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk, zure room, Zweedse melk | Vuur (Hart, Dunne Darm) Granen: boekweit, rogge Groenten: rode kool, veldsla, andijvie, artisjok, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardebloem, pastinaak, radacchio, rode biet Fruit: grapefruit, kweepeer, vlierbes Kruiden / Specerijen: bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver, rozemarijn, tijm, Salie Vlees: geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten Drinken: bisschopwijn, bittere likeuren, cognac, graankoffie, koffie, rode wijn, bier, duizendbladthee, guinessbier, groene thee, paardebloemthee, pils, vermouth, vrouwenmantelthee zwarte thee, kamillethee | Aarde (Maag, Milt) Granen: amarant, zoete rijst, sago, gierst, maïs, brood (met gist), gerst Groenten: pompoen, venkel, alle koolsoorten, aardappel, erwt, raap, wortel, stamboon, stokboon, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, paprika, mangelwortel, schorseneer, selderij, spinazie, augurken (niet in zuur), sojabonen Fruit: abrikoos, krent, perzik, rozijn, zoete kers, dadel, druif, pruim, vijg, appel (zoet), honingmeloen, papaja, peer, banaan, kaki, mango, watermeloen Noten / zaden: pijnboompitten, pistache, walnoot, cashewnoot, zonnebloempit, hazelnoten, aardnoten, amandel, kokos, sesam, kastanje Kruiden / specerijen: kaneel, venkelzaadjes, amasake, karwij, vanille, saffraan, dragon, pijlwortelmeel Sojaproducten: sojamelk, tofu, tempeh Vlees / vis: kalf, rund Oliën: Plantaardige oliën Drinken: venkelthee, honingwijn, likeur, likeurwijn, druivensap, maïshaarthee, moutbier, zoethoutthee, appelsap, groentesap Zuivel: kokosmelk, boter, ei, kaas, koeienmelk, room Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, rijstsiroop, Stevia, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker | Metaal (Longen, Dikke Darm) Granen; haver, rijst Groenten: look, mierikswortel, ui (lang koken wordt zoet/aarde), sjalot, koolraap, radijs, rammenas Kruiden / specerijen: cayennepeper, chili, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco, (tuin-)kers, basilicum, bieslook, dille, geelwortel, gember, kardemon, knoflook, komijn, koriander, laurier, lavas, majoraan, mosterd Vlees / vis: gans, kalkoen, haas, fazant, hert, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn Drinken: jenever, whisky, wodka, yogithee, pepermuntthee, rijstewijn Zuivel: gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas |
Scherp en Zoet zijn Yang, verwarmend van aard in relatie tot Zuur, Bitter en Zout. Deze zijn meer Yin, koelend (zie artikel Yin en Yang in voeding).