Home => Recepten Alfabet => Dennensiroop zelf maken

Dennensiroop zelf maken


Al dagen de onfortuinlijke bezitter van een lopende neus, vervelend gekriebel in de keel of een koppig hoestje? Dit kan misschien de aanleiding zijn om volgend kruidendrankje eens te proberen. Het voorgestelde kruidendrankje brengt namelijk verlichting bij deze kwaaltjes en dat is zeker geen geheim bij onze landgenoten in de Ardennen, menige generaties aldaar kennen de heilzame werking van dennensiroop, natuurlijk staan er meer dennen in hun biotoop maar ook bij ons zijn ze ruim in het landschap of in de tuin terug te vinden.

Opgelet : voor de kruidendrank gebruiken we wel dennenscheuten van de gewone groene fijnspar (Picea abies).

Ingrediënten:

  • Jonge lichtgroene dennenscheuten

  • Rietsuiker , kandijsuiker of griessuiker

Bereidingswijze :

Spoel vers geplukte, jonge (lichtgroene) scheuten van de dennenboom, in de vrije natuur of gewoon in de tuin geplukt . De jonge scheutjes mogen niet volgroeid zijn (begin en tot rond 15 mei). Neem een steriele bokaal (confituur, conserven,…) met een goed sluitend deksel. Leg eerst een laag suiker, vervolgens een laag dennenscheuten. Herhaal dit tot de bokaal vol is, eindig wel met een laag suiker. Druk alles zeer goed aan.

Plaats de goed gesloten pot op een donkere, koele plaats. Na enkele dagen nog wat suiker toevoegen tot de pot terug goed gevuld is. Na een drietal maanden zal de suiker een dikke kleverige siroop zijn doordrongen van harsachtige geuren en geneeskrachtige stoffen van de dennenscheuten.

Indien rietsuiker of kandijsuiker gebruikt zal de stroop zwart van kleur zijn (zie foto), met witte griessuiker zal het eerder een lichtbruine emulsie zijn. Men kan de scheuten verwijderen maar dat hoeft zeker niet, ze mag ook zo gebruikt worden.

Hoe en waarom gebruiken?

Dennensiroop versterkt de longen en is daarom aangewezen bij bronchiale hoest door zijn bronchiën verwijdende eigenschappen. Ook bij hoestbuien, verkoudheden, astma kan deze siroop verlichting brengen.

De siroop werkt slijmoplossend en heeft een hoog gehalte aan vit C (weerstand verhogend), ze is tevens bloedzuiverend.

Gebruik :

4 maal daags na de maaltijd een theelepel dennensiroop – dit bij de eerste symptomen van ziekte- kan helen en verlichten, ook kinderen mogen deze siroop gebruiken.

De siroop kan na 4 maanden gebruikt worden. Steeds het deksel goed sluiten na gebruik. De houdbaarheid van de siroop is beperkt (max. 1 jaar), dus ieder jaar opnieuw dennensiroop maken is de boodschap !

Met de bovenstaande argumenten, het makkelijke recept en ook met veel respect voor de eeuwenoude traditie van onze landgenoten uit de Ardennen, die me trouwens de siroop via collega Hofmeester Piet leerden kennen, wil ik dit kruidendrankje promoveren tot supertip !

Auteur: Van Hecke Wilfried

Bekijk ook

Limoncello of citroenlikeur zelf bereiden

"Limoncello” een heerlijke citroenlikeur, gemaakt en gesmaakt door de vele Zuid - Italiaanse mama’s. Deze lekkere Italiaanse likeur is eenvoudig zelf te bereiden en kan geserveerd worden als aperitief of misschien wel als smaakmaker bij een lekkere citroensorbet.