Home => Recepten Alfabet => Zweedse kruiden volgens recept van Maria Treben
Zweedse kruiden volgens recept van Maria Treben

Zweedse kruiden volgens recept van Maria Treben


Het kruiden mengsel is in de juiste samenstelling per 60 g. verpakt. Deze kruiden worden in één liter jenever gedaan, bv in een grote weckfles. Dit mengsel laat men 14 dagen op huiskamer temperatuur trekken en moet men dagelijks schudden. Dit elixer kan, koel en donker, jaren bewaard worden, waar door de geneeskracht alleen maar toe neemt.

Gebruikaanwijzing

Volgens “Het Oude Handschrift” neemt men ’s morgens en ’s avonds steeds een theelepel van de druppels die verdund zijn, om tegen alle ziektes gewapend te zijn. Dat wil dus zeggen: één theelepel Zweedse kruiden op een glas Spa blauw. Bij onpasselijkheid van allerlei aard mag men 3 theelepels verdund innemen.

Ofwel steeds een eetlepel verdund samen met 1/8 liter kruidenthee innemen en wel een half uur vóór en een half uur ná iedere maaltijd.

In plaats van kruidenthee kan men ook groene thee nemen.

Kompressen met Zweedse kruiden

Al naargelang de grootte van de te behandelen plaats, neemt men een groot of een klein stuk watten of celstof, maakt die met de druppels vochtig en legt dat dan op het zieke lichaamsdeel, dat van te voren met goudsbloemzalf is ingewreven. Daarover komt dan een stuk plastic, zodat de kledingstukken niet vies kunnen worden. Dan doet men er nog een doek of verband omheen.

Deze omslag of kompres laat men twee tot vier uur inwerken (dat is afhankelijk van de ziekte). Als de patiënt het kan verdragen, kan dit kompres ook de hele nacht blijven zitten. Als alles weer afgenomen is, moet de huid ingepoederd worden. Bij gevoelige patiënten kunnen huidreacties ontstaan; dan de kompres korter gebruiken of misschien zelfs een tijdje helemaal niet gebruiken. Personen die allergisch zijn, kunnen het beste een doek in plaats van plastic nemen. Niet vergeten de huid in te vetten! Indien een huidreactie ontstaat dan met goudsbloemzalf inwrijven.

Het Oude Handschrift

 1. Zo men er dikwijls aan ruikt of snuift, de halswervel ermee bevochtigt of een vochtige doek op het hoofd legt, dan verdrijven ze pijnen en duizeligheid, ze versterken het geheugen en de hersenen.
 2. Ze helpen tegen troebele ogen, tegen rode ogen en alle oogpijnen, zelfs indien de ogen ontstoken zijn of troebel en waterig. Ze verdrijven ook vlekken en de grauwe staar indien men op tijd de ooghoeken er mee nat maakt of een vochtige doek op de gesloten ogen legt.
 3. Pokken en alle soorten van uitslag, ook korsten in de neus of ergens anders aan het lichaam, worden genezen, indien men ze vaak en goed bevochtigt.
 4. Bij tandpijn doet men een eetlepel van deze druppels in wat water en houdt deze vloeistof in de mond, of men maakt de tand die pijn doet met een lapje vochtig. De pijn verdwijnt en het bederf houdt op.
 5. Blaren op de tong, of andere letsels worden met druppels goed bevochtigd, zodat de genezing spoedig volgt.
 6. Indien de keel ontstoken of wond is, zodat men niets eten of drinken kan of maar moeilijk kan slikken, dan neemt men ’s morgens, ’s middags en ’s avonds druppels, laat die langzaam door de keel gaan, de genezing zal spoedig volgen, en de ontsteking verdwijnt.
 7. Indien men maagkrampen heeft, dan neemt men één eetlepel vol gedurende zo’n aanval.
 8. Bij kolieken moet men drie volle eetlepels nemen, die men langzaam slikt en ze zullen u genezing brengen.
 9. Ze zullen de winden in de ingewanden verdelen en verkoelen de lever, verdrijven alle maagpijn en die van de ingewanden en helpen ook bij verstopping.
 10. Ze helpen ook de maag uitstekend, indien die slecht verteert en het eten niet kan behouden.
 11. Eveneens helpen ze bij moeilijkheden met de gal. Dagelijks ’s morgens en ’s avonds een volle eetlepel en ’s nachts kompressen met die druppels, zo zullen alle pijnen verdwijnen.
 12. Bij waterzucht moet men zes weken lang, ’s morgens en ’s avonds een volle eetlepel met witte wijn innemen.
 13. Bij oorpijn en oorsuizing, doet men een propje watten met druppels erop in het oor. Het helpt zeer goed en brengt zelfs het verloren gehoor weer terug.
 14. Heeft een vrouw pijn tijdens de zwangerschap, dan moet ze 3 dagen lang ’s morgens een volle eetlepel samen met rode wijn innemen, na een half uur moet ze een wandeling maken, daarna ontbijten maar géén melk gebruiken. Indien ze melk gedronken heeft, moet ze de druppels niet innemen.
 15. De laatste 14 dagen van de zwangerschap, ’s morgens en ’s avonds een eetlepel nemen, daardoor wordt de bevalling makkelijker. Om moeilijkheden met de nageboorte te voorkomen, neemt de kraamvrouw elke twee uur een koffielepel vol, totdat ze de nageboorte zonder pijn is kwijt geraakt.
 16. Indien na de geboorte bij het opkomen van de moedermelk ontstekingen van de borsten ontstaan, verdwijnen die spoedig nadat er vochtige doeken op zijn gelegd.
 17. Bij kinderen laten ze de windpokken verdwijnen. Men moet die kinderen, al naargelang hun leeftijd, druppels die met water zijn verdund geven. Als de pokken beginnen op te drogen dan vaak met een vochtig doekje betten, zodoende zullen er geen littekens ontstaan.
 18. Ze helpen bij kinderen en bij volwassenen tegen wormen, ja zelfs tegen lintwormen helpen ze, alleen moet men bij kinderen die druppels al naargelang de leeftijd geven. Bovendien een vochtige doek met druppels op de navel leggen en steeds goed vochtig houden.
 19. Bij geelzucht zal spoedig al het leed verdwijnen, indien men driemaal daags een eetlepel van deze druppels neemt en op de gezwollen lever kompressen legt.
 20. Ze doen aambeien opengaan, genezen de nieren, voeren de hypochondrische vochten zonder meer uit het lichaam, nemen melancholie en depressie weg en wekken eetlust en spijsvertering op.
 21. Het opent ook de inwendige aambeien, indien men ze in het begin vaak bevochtigt en ze door inwendig gebruik van de druppels van binnen uit behandelt, in het bijzonder voor het slapengaan. Van buiten af leggen we er watten op, die met de druppels vochtig zijn gemaakt. Daardoor gaat het overtollige bloed ook wegvloeien en helpt zodoende tegen het branderige gevoel.
 22. Als iemand is flauw gevallen, opent men hem zijn mond en laat hem een eetlepel van de druppels innemen, hij zal daardoor weer spoedig bijkomen.
 23. Pijn die door de stuipen wordt veroorzaakt, zal ook met de tijd verdwijnen, door het gebruik van deze druppels.
 24. Bij longziekten, worden dagelijks op de nuchtere maag zes weken lang deze druppels ingenomen.
 25. Zo bij een vrouw de menstruatie uitblijft of te sterk is, moet ze de druppels drie dagen lang innemen en dat 20 keer herhalen. Wat teveel is zal verdwijnen, wat ze te weinig heeft zal in orde komen.
 26. Lijdt iemand aan epilepsie, dan moet men die persoon onmiddellijk en uitsluitend van die druppels geven, want het is niet alleen goed voor zwakke zenuwen maar voor het hele lichaam, het helpt bij alle ziektes.
 27. Dit middel helpt ook tegen de zogenaamde witte vloed.
 28. De druppels helpen bij verlamming, bij duizeligheid en misselijkheid.
 29. Ook bij pokken en gordelroos helpen ze.
 30. Indien iemand koorts heeft, de hete of koude, en helemaal verzwakt is, dan moet hij een eetlepel van de druppels krijgen en de ziekte zal, indien hij niet nog andere medicijnen gebruikt, spoedig hersteld zijn, al was de koorts nog zo hoog.
 31. De druppels helpen ook bij kanker, oude pokken en wratten en opengesprongen handen. Indien een wond oud en etterig is of als er wild vlees aan is gegroeid, dan alles goed met witte wijn uitwassen en een kompres erop leggen dat met de druppels is bevochtigt. Aldus verdwijnen ook gezwellen en pijn en ook wild vlees, de wond zal beginnen te genezen.
 32. Alle wonden, of ze door steken of slagen zijn ontstaan, zullen zonder gevaar genezen als ze vaak met de druppels zijn besprenkeld. Men kan ook een doek nemen, drenk die in de druppels en legt die op de wonden. Na korte tijd zullen de pijnen verdwijnen en zal de ontsteking genezen, ook oude schotwonden genezen. Indien er nog een gat te zien is, dan daar de druppels in laten lopen, de wond hoeft niet schoon te zijn, door veelvuldig gebruik van de kompressen zal de wond spoedig herstellen.
 33. Alle ook oude littekens verdwijnen, ook de sporen van wonden of steken als men ze 40 maal met de druppels bevochtigt. Wonden die met deze druppels worden behandeld, zullen geen littekens nalaten.
 34. Ook fistels genezen zij grondig, hoe ongeneeslijk ze ook mogen schijnen.
 35. Alle brandwonden, van vuur, van heet water of van heet vet verdwijnen als de wond goed vochtig wordt gehouden. Blaren zullen dan niet ontstaan, de hitte verdwijnt, zelfs blaren die al etterig zijn, zullen geheel genezen.
 36. Ze werken ook bij builen of blauwe plekken, die door een slag of een stoot zijn ontstaan.
 37. Als iemand gebrek aan eetlust heeft, brengen de druppels de verloren eetlust weer terug.
 38. Zelfs bij sterke bloedarmoede brengen ze weer een gezonde kleur terug, indien druppels gedurende langere tijd ’s morgens worden ingenomen. Ze reinigen het bloed, vormen nieuw bloed en bevorderen de bloedsomloop.
 39. Pijn die door reuma in de ledematen is ontstaan, verdwijnt indien men de druppels ’s morgens en ’s avonds inneemt en bovendien op die ledematen met de druppels bevochtigde kompressen legt.
 40. Ze helpen goed bij bevroren handen en voeten, zelfs als ze al open zijn. Zo vaak men kan – vooral ’s nachts – kompressen, waarop de druppels zijn gesprenkeld, erop leggen.
 41. Op eksterogen doet men een propje vochtige watten en zorg er goed voor, dat het steeds vochtig blijft. Na drie dagen zullen ze vanzelf verdwijnen of kan men ze pijnloos weghalen.
 42. Beten van dieren of woedende honden worden ermee behandeld. Druppels voor inwendig gebruik innemen, waardoor het gif vernietigd wordt. Een vochtige doek op de wonden leggen.
 43. Bij de pest en andere besmettelijke ziektes, is het verstandig, om overdag meerdere malen de druppels in te nemen. Zelfs die pestbuilen en pestzweren verdwijnen die al tot in de keel zitten.
 44. Indien men ’s nachts niet goed kan slapen, dan dient men voor het slapen gaan deze druppels in te nemen. Bij slapeloosheid die door zenuwachtigheid wordt veroorzaakt moeten we een doek, die met verdunde druppels is besprenkeld, op het hart leggen.
 45. Iemand die dronken is, wordt meteen nuchter als hij twee eetlepels inneemt.
 46. Iedereen die deze druppels ’s morgens en ’s avonds inneemt, heeft geen andere medicijnen nodig, want de druppels sterken het lichaam, zijn goed voor de zenuwen en voor het bloed, ze nemen het trillen van handen en voeten weg. Kortom ze nemen eigenlijk alle ziektes weg. Het lichaam blijft sterk en het gezicht jeugdig en mooi

Bekijk ook

Seldersiroop zelf maken

Seldersiroop zelf maken

Selder in combinatie met tijm,blokdrop en rum: een uitstekend en lekker hoestdrankje. Op een koude winteravond, voor het slapengaan of na een fikse wandeling in de sneeuw, bij een winters griepje, een zware verkoudheid: seldersiroop verlicht en heelt!