Yemaya


Yemaya is een Afrikaans-Caribische Santeria-godin van de zee, die veertien orixa’s ofwel geesten baarde. Zij heette oorspronkelijk Ymoja, de West-Afrikaans Yoruba-riviermoeder, maar zij dook ook op in Brazilië, waar ze Iamanja heet. Haar vereerder komen bij het feest ter ere van haar op de zomerzonnewende in het wit gekleed bij haar oevers en laten bootjes met bloemen, kaarsen en geschenken te water. Soms aanvaardt ze de geschenken en gebeden en soms stuurt zij ze terug. Degenen die naar Yemaya komen en zich aan haar overgeven, zien hun problemen oplossen in het water van haar omhelzing.

Betekenis

Als Yemaya je leven binnenzwemt, duidt dat op een tijd voor overgave. Tors je meer met je mee dan je op een prettige manier aankunt? Denk je dat je het allemaal alleen moet doen? Ben je op een muur gestuit en denk je dat je alleen door erdoorheen te breken aan de andere kant kunt komen? Overgeven betekent niet opgeven; je geeft iets over, vraagt om hulp zodat je kunt doen wat je wilt doen.

Je heelheid wordt gevoed als je inziet dat je sommige situaties alleen kunt overwinnen als je je overgeeft aan en openstelt voor iets groters. Overgeven is een daad van openstellen en vertrouwen. Als we ons openstellen en vertrouwen hebben, laten we godinnenenergie met ons samenwerken om te bereiken wat we nodig hebben.

Bekijk ook

Kuan Yin

Kuan Yin

Kuan Yin, ofwel 'zij die de huilende wereld hoort', is de Chinese boeddhistische bodhisattva van medelijden. Ze woont op haar paradijselijke eiland Puttuo Shan en zou elke bede honoreren