Home => Tantra en seksualiteit => Wat is tantra?

Wat is tantra?


Het omzetten van seksuele energie kan leiden tot een diepe spirituele ervaring. Het is ook mogelijk om de samengebalde seksuele energie direct te gebruiken om bijvoorbeeld een gebed krachtig op te laden.


Kama sutra

Tantra heeft in het westen de laatste vijfentwintig jaar flink aan populariteit gewonnen. In eerste instantie vooral via rijk geillustreerde boeken over de Kama sutra. De essentie van tantra werd in deze beeldende expliciete plaatjesboeken vaak teruggebracht tot opzienbarende en fantasierijke standjes die weliswaar leidden tot een zeer gevarieerd seksleven, maar die vrijwel niks meer te maken hadden met het energetisch en spiritueel bewustzijn waar het bij tantra feitelijk om draait.

Laten zien

Algemeen wordt aangenomen dat tantra voortkomt uit natuurreligies in India en China. Het woord Tantra is afgeleid van tan, wat zoveel betekent als ‘uitbreiden, uiten, laten zien’. Tantra wordt wel vertaald als “kosmisch weefsel”, bestaande uit verschillende energieen.
Populaire definities van tantra vermelden begrippen als spiritueel, mystiek, holistisch. Een wetenschappelijke definitie van Tantra zou kunnen luiden: Een mystieke leer, meestal ontwikkeld in de vorm van dialogen door een kosmisch paar, god en godin.

Helende extase

In een extatische toestand stroomt de levensenergie optimaal door de zeven energiecentra (chakra’s) van het lichaam en hebben we optimaal contact met de kosmische energie. Vanwege het energetische evenwicht dat daardoor ontstaat, komen zowel lichaam als psyche beter in balans, waardoor we een hogere staat van bewustzijn kunnen bereiken. Extase heeft dus een helende werking.

Verschillende niveaus

Een erotische ervaring kan plaatsvinden op drie niveau’s. Tantra valt onder seksualiteit van het derde niveau:

  • het genitale niveau

    Er vindt een seksuele ontlading plaats op het niveau van de genitalieen. Vluggertjes en ‘even vrijen voor het slapen’ gaan vallen onder deze categorie.
  • Het hartsniveau

    Er vindt een hartsconnectie plaats met de partner. De energie heeft de tijd om zich van de genitalieen te verplaatsen naar het hartscentrum. Kenmerkend voor dit stadium is het voelen van een diep gevoel van liefde voor de partner.
  • Het kosmische niveau

    Kenmerkend voor dit niveau zijn verbondenheid met het kosmische, extase, een worden met de levenskracht, inspiratie, het ervaren van kleuren en tal van andere sensaties.