Home => Alternatieve geneeswijzen => Alternatieve therapieën => Aromatherapie => Aromatherapie voor praktisch gebruik

Aromatherapie voor praktisch gebruik


in bad
De eenvoudigste manier om etherische olie te gebruiken is 8-15 druppels toe te voegen aan een vol bad (ook geschikt voor bubbelbad). Het is zo niet alleen mogelijk, aangenaam en ontspannen te baden, maar ook heel veel verschillende klachten te behandelen, zoals huidaandoeningen, spierpijn, reumatische klachten, artritis etc. Rozemarijn is ideaal voor een oppeppend ochtendbad of bij vermoeidheid. Lavendel en Kamille zijn rustgevend en ideaal bij stress en slapeloosheid.

Een zitbad of bidet zijn goede hulpmiddelen bij het behandelen van infecties aan de urinewegen of geslachtsorganen. Candida, witte vloed of blaasontsteking kunnen zo bijv. met Tea Tree of Eucalyptus worden behandeld. Lavendel en Cipres kunnen het genezingsproces na een bevalling bevorderen.

verdampen
Vroeger werden takken van Jeneverbes, Tijm of Rozemarijn verbrand om de lucht te zuiveren en infecties als verkoudheid en griep te voorkomen. Etherische oliën verdampen in een aromalamp, op een tissue op de centrale verwarming of vernevelen geeft hetzelfde effect. Zo kunnen Eucalyptus, Tea Tree of Den in de slaapkamer verdampt worden om ademhalingsproblemen te verlichten. Een paar druppels Lavendel of Melisse op het hoofdkussen zorgen voor een gezonde slaap, gebruik voor kinderen Mandarijn. Veel oliën, bijv. Citronella, Citroen Eucalyptus, Ceder en Lemongrass zijn uitstekende insectenverdrijvers, Citronella kan daarvoor zelfs direct op de huid worden gebruikt. Een paar druppels Roos, Sandelhout, Geranium of Rozenhout in de aromalamp brengen een heerlijke geur in de woonomgeving, terwijl Lemongrass en Sassafras goede luchtverfrissers en rookverdrijvers zijn. Pepermunt, Wierook of Ceder zorgen voor een betere concentratie. Hoewel etherische oliën niet oplossen in water kunnen ze wel samen met water verneveld worden, bijv. om bepaalde plaatsen te desinfecteren. Vul een plantenspuit met lauwwarm water en voeg hier 10-20 druppels etherische olie aan toe. Voor ieder gebruik zeer goed schudden!

massage
Massage is de meest effectieve manier om etherische oliën te gebruiken. De oliën worden hierbij goed door de huid opgenomen en kunnen zo verlichting brengen bij veel kwalen, ook bij inwendige problemen. Het is wel van belang te weten dat etherische oliën NOOIT direct onverdund op de huid mogen worden aangebracht. Er zijn enkele uitzonderingen: theeboom-olie (teatree) en lavendel zijn daar een voorbeeld van.

Om met etherische oliën te kunnen masseren moeten deze gemengd worden met een zogenaamde basisolie, bijv. Amandel olie. Afhankelijk van de aandoening dient de hoeveelheid etherische olie in het mengsel tussen de 1 en 3 % te zijn. Fysieke kwalen als bijv. reuma verlangen een hogere concentratie dan emotionele of nerveuze aandoeningen. Voor een algeheel welbevinden kan men zichzelf handen of voeten masseren. Vele delen van het lichaam die ongemak veroorzaken kunnen vaak zelf gemasseerd worden. Zo kan bij indigestie de maagstreek in de richting van de klok met Pepermunt ingewreven worden.

huidolie

Een huidolie is eenvoudig te maken door etherische oliën te mengen met een voedende basisolie zoals Avocado – Tarwekiem of Jojoba olie. Deze mengsels moeten met een zachte cirkelende beweging op de huid aangebracht worden, zonder aan de huid te trekken. Zeker de tere weefsels in de hals en rond de ogen moeten voorzichtig behandeld worden. Een huidolie is heerlijk na een bad of douche en kan een bodylotion vervangen, spaarzaam aanbrengen om vet worden van de huid te vermijden. Ook kan een huidolie gebruikt worden om huidproblemen te verlichten, zo is een mengsel met Roos of Neroli weldadig bij een oudere of droge huid. Bergamot, Geranium of Citroen zijn goed bij acne of een vette huid.

Bij herpes of schimmelinfecties is het beter een mengsel op alcoholbasis te gebruiken i.p.v. olie. Meng hiertoe de oliën met gedenaturaliseerde alcohol, 6 druppels op 50 ml. Dit mengsel kan met water aangelengd worden voor de behandeling van wondjes en zweertjes bij bijv. waterpokken of genitale herpes.

inhaleren
Een effectieve manier om sinusitis, keel- en borstholte infecties en ademhalingsproblemen te behandelen is het inhaleren. Doe 5-10 druppels, bijv. Den, Pepermunt of Tijm in een schaaltje heet water, bedek het hoofd en schaaltje met een handdoek en inhaleer de damp ongeveer 1 minuut, dan herhalen. Als de hete damp te bezwaarlijk is kunnen ook een paar druppels op een tissue gesprenkeld worden en van hier geïnhaleerd worden. Een andere methode om etherische oliën te inhaleren is een heet dampend bad te nemen of ze te gebruiken in de sauna. Natuurlijk is dit niet zo geconcentreerd. Bij een aankomende verkoudheid of griep kan bijv. Tea Tree op een tissue gedruppeld en meermaals per dag gesnoven worden. Akkermunt werkt zeer verlichtend bij astma.

stomen
Voor het reinigen van de huid of het openen van verstopte poriën kan gestoomd worden met Bergamot, Tea Tree of Citroen. Doe 5-10 druppels in een stoomapparaat of in een schaaltje heet water (zie bij inhaleren) en stoom het gezicht enige minuten.

kompres
Warme of koude kompressen zijn een zeer effectieve manier om etherische oliën toe te passen ter verzachting van pijn of het verminderen van ontstekingen. Een warm kompres kan o.a. worden gebruikt bij rugpijn, reuma, artritis en abcessen. Maak een kom met heet water en voeg hier tot 5-10 druppels etherische olie per 100 ml. water, aan toe. Dompel een stuk katoen, flanel of watten in de vloeistof, knijp dit licht uit en leg het zolang op de pijnlijke plek tot het is afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Herhaal dit enige malen.

Een koud kompres wordt o.a. gebruikt bij hoofdpijn, verstuikingen, zwellingen. De behandeling is gelijk als bij het warme kompres, gebruik echter i.p.v. heet water, ijskoud water. Ook dit kompres enige malen herhalen.

Etherische olie bij meditatie
Zoals je misschien een kaars brandt, muziek aanzet, of iets anders doet om je te helpen bij meditatie of ander spiritueel werk, zo kun je ook een etherische olie verdampen, of op een andere manier gebruiken. Er zijn veel etherische oliën geschikt voor meditatie; Veel gebruikt worden de zogenaamde “aardende oliën” en dat lijkt een contradictie, maar is het niet; bij meditatie is het van belang dat je je kunt afsluiten van alles dat als afleiding werkt, dat je een rustige plaats in jezelf kunt creëren, dat je alle storende gedachten verstillen laat, enz. Daarvoor is het van belang dat je zoveel mogelijk in het hier en nu kunt zijn, heel direct, zonder steeds bezig te zijn met andere zaken die zich aan je opdringen, zoals: “morgen moet ik….”, Ik moet niet vergeten straks…..”; enz. Ik denk dat dit wel herkenbaar is. Een of enkele van de onderstaande aardende oliën kunnen je helpen je aandacht bij de meditatie te houden en deze te verdiepen.

Er is nog een reden waarom deze oliën van belang kunnen zijn: veel gevoelige mensen vinden het erg moeilijk om zich van de energieën van anderen af te schermen. Deze gevoeligheid, die beslist ook een gave is, maakt dat ze soms letterlijk zelf aan de lijve ondervinden wat een ander voelt en dat kan soms de bron zijn van veel energieverlies, het gevoel slecht opgewassen te zijn tegen het bombardement van gevoelens e.d. dat ervaren wordt in het contact met anderen. Kortom, ook dan kan het handig zijn een olie te gebruiken die je helpt bij jezelf te blijven en je te reinigen van alle energieën die je hebt opgezogen.

De voor dit doel meest gebruikte oliën zijn: Mirre, wierook, benzoë, sandelhout, rozenhout, ceder, vetiver, engelwortel, jasmijn, roos, neroli, patchouli en jeneverbes.

Welke olie het meest geschikt is, hangt af van de persoonlijkheid, de wensen en natuurlijk de eigen smaak; als je een olie niet aangenaam vindt ruiken, is het moeilijk om je erop te concentreren.

TIPS:

  • Wil je zelf gaan experimenteren, koop een goed boek over aromatherapie. Er zijn vele goede boeken te koop
  • Koop etherische olie van goede kwaliteit. Op het etiket moet zowel de botanische naam staan als het deel van de plant.
  • Vermijd etherische oliën die niet in ondoorschijnend glas worden aangeboden. Goede oliën worden vaal verkocht in blauwe of bruinen flesjes.
  • Goede merken zijn o.a.: Chi, Extrence, Volatile.
  • Vergelijk de prijzen in diverse winkels: een flesje rozenolie voor een tientje bestaat niet.
  • Gebruik je neus: als je aan een flesje ruikt en je bespeurt een weeïge, ranzige lucht, heb je alle kans dat de etherische olie vermengd is met een goedkope draagolie en te koop wordt aangeboden als zuivere olie.
  • Natuurlijk is het zo dat de beste kwaliteit oliën tevens het duurste is. Bedenk echter, dat je slechts weinig nodig hebt om resultaat te behalen.