Ster Anijs, Illicium verum is een groenblijvende boom met een slanke witte stam, die tot 15 meter hoog kan worden. De vruchten hebben de vorm van een ster met een geur en smaak die sterk lijkt op die van het kruid Anijs, Pimpinella anisum. Vandaar de Nederlandse naam Steranijs.
Oorspronkelijk uit Zuid-China, India en Japan, wordt de boom nu hoofdzakelijk nog in China gecultiveerd. De Chinese geneeskunde gebruikt Ster Anijs al eeuwen bij de behandeling van ademhalingsproblemen en als remedie tegen reuma. Na de maaltijd worden de vruchten gekauwd om de adem te verfrissen.
Etherische olie, Oleum anisi, wordt gewonnen door destillatie van verse en gedroogde vruchten, is lichtgeel met een dropachtige op Venkel lijkende geur.
De olie wordt door de levensmiddelindustrie massaal als smaakstof toegepast in vooral snoep en dranken.
Ster anijs wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:
spierpijn, reuma, bronchitis, hoesten, kolieken, krampen, flatulentie, indigestie en verkoudheid. Ster Anijs is algemeen stimulerend en ook een insectenverdrijver
contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding. Werkt bij hoge doses verdovend en vertraagt de bloedsomloop, dus met mate gebruiken
Steranijs kan goed gemengd worden met :
Ceder, Bay St. Thomas, Dille, Venkel, Gember, Petitgrain, Mandarijn e.a.
Te gebruiken bij:
- Buik- en darmkrampen; 5 druppels Ster Anijs mengen met een eetlepel basis olie. Met dit mengsel de buik en maag zachtjes masseren
- bij verkoudheid; voeg 6-10 druppels aan een schaaltje heet water toe en inhaleer 2-3x per dag.
- verdampen; 10 druppels Ster Anijs in de aromalamp verdrijven negatieve gevoelens en invloeden.