Home => Alternatieve geneeswijzen => Alternatieve therapieën => Aromatherapie => Etherische olie : Salie of Salvia officinalis

Etherische olie : Salie of Salvia officinalis


Salie, Salvia officinalis, is inheems in de westelijke en zuidelijke Balkan waar hij groeit op de kale kalkrotsen. Thans is het een cultuurplant en wordt in de zuidelijke landen op grote schaal gekweekt. Via de Zwitserse en Franse kloostertuinen is Salie ook in Nederland terecht gekomen. Het was vroeger een heilig kruid en werd als een algemeen wondermiddel beschouwd, een aftreksel van het kruid werd aanbevolen voor een lang leven. Ook betekende een struik Salie in de tuin dat de vrouw des huizes de baas was.

De naam is afgeleid van het Latijnse `salvere`, gezond zijn. Het kruid heeft een sterke doordringende geur en een wrange smaak. Stoomdistillatie van de bloemen en bladeren levert een kleurloze tot lichtgele olie met een krachtig aroma.
De olie, Oleum Salviae, vertoont overeenkomsten met vrouwelijke hormonen en is daarom een nuttige aanvulling in de menopauze.

Ook voor het verlichten van spier- en gewrichtspijn wordt de olie veelvuldig gebruikt. Salie wordt vaak in combinatie met Tijm toegepast.

Salie essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij;

slechte eetlust, herstel na ziekte, onregelmatige menstruatie, overgangsklachten, opvliegers, onrustig slapen, trage spijsvertering, spruw, reumatische aandoeningen, lage bloeddruk, sterke transpiratie, zweetvoeten, leverziekten en om vocht af te drijven. Reguleert menstruatie, stimuleert en reguleert de galstroom en het zenuwstelsel, nuttig tijdens afvallen, zuivert het bloed.

psychologisch:

Het Salietype heeft veel onderdrukte woede in zich. Hij haat autoriteit en zal geen gelegenheid laten voorbij gaan om daar tegen in opstand te komen. Hij moet leren zijn gevoelens voor zichzelf te analyseren en ze dan op een evenwichtige manier te uiten.

psychisch:

Salie-olie geeft weerstand en wilskracht. Deze olie heeft een stimulerende, opwekkende, versterkende en verwarmende invloed. De essence moet verdampt worden bij lusteloze mensen die hun zelfvertrouwen kwijt zijn of geestelijk overspannen zijn.

contra-indicatie:

niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij epilepsie

mengen met:

Salie olie kan goed gecombineerd worden met Jeneverbes, Lavendel, Koriander, Geranium, Sandelhout, Ceder, Den, Jasmijn, Wierook en Citrusoliën.

Gebruik:
  • bij zweetvoeten; 10 druppels Salie en 10 druppels Cypres mengen met 20 ml. basis olie en hiermee de voeten dagelijks inwrijven.
  • bij huidaandoeningen, zweertjes, eczeem; 20 druppels Salie mengen in een glas gekookt, afgekoeld water, hiermee 1à 2 x per dag huid afspoelen of deppen.
  • bij insectensteken/beten; 2 druppels Salie op een vochtig watje en hiermee deppen of het watje op de steek/beet leggen.
  • bij griep, verkoudheid; 20 druppels Salie, 20 druppels Rozemarijn en 20 druppels Eucalyptus mengen. Van dit mengsel enige druppels op een tissue of zakdoek doen en dit diep inhaleren. Dagelijks naar behoefte.