De Atlas correctie


 

De Atlas correctie brengt optimale balans in je fysieke, astrale en etherische lichaam!

Situering:

In de overgang van het hoofd naar de wervelzuil speelt de bovenste halswervel, de ”atlas” genaamd, een cruciale rol.

Er zijn 3 mythologische verhalen bekend die hier op inspelen:

 • De Griekse god Atlas die de wereld draagt
 • Het Perzische verhaal van Beelzebub aan zijn kleinzonen (beschreven door Gurdjief)
 • Het verhaal van de Anunaki uit de Maya-traditie.

Ook in de evolutie naar de rechtopstaande houding van de mens, speelt de eerste halswervel een sleutelrol, oa. nog merkbaar in de houdingsontwikkeling van de baby.

Deze lichaamszone krijgt dan ook al langer uitgebreide aandacht in therapeutische kringen.

Rol op mechanisch vlak: De positie van de atlas ten opzichte van het foramen magnum ( de schedelopening waardoor de ruggemerg-zenuwen afdalen in de wervelkolom) bepaalt de mate waarin het hersenvocht dat het ruggemerg omgeeft, soepel kan pulseren tot in de wervelkolom. Ook de basisspanning in de hersenvliezen wordt hierdoor sterk beïnvloed.

De ritmische pulsaties van het hersenvocht zijn cruciaal voor een evenwichtig functioneren van heel het zenuwstelsel, net zoals de hartslag dat is voor de bloedsomloop.

Rol op astraal (psycho-emotioneel) vlak: De 3 lagen nekspieren die de atlas en het gewrichtskapsel C0-C1 (tussen de schedelbasis en de atlas) omgeven, zijn erg beladen met existentiële themata zoals basis-veiligheid ,soepelheid, Ik-kracht, enz.

De spanningsgraad in dit gewrichtskapsel en in de spieromhulsels (fascia) reflecteert de mate waarin we een gezonde balans vinden in dit – vaak ook onbewuste erg beladen – astraal lichaamsdeel.

Rol op vitaal (energetisch) vlak: De atlas ligt pal op het energiekanaal tussen de energiecentra (chakra’s) van het hoofd en die lager in het lichaam. Elke scheefstand in de positie van de atlas heeft dan ook subtiele tot belangrijke energetische gevolgen voor heel het lichaam. Een juiste positie van de atlas brengt bijvoorbeeld ook de hypofyse exact op de middellijn van het lichaam, wat belangrijk is voor een goed gebalanceerde aansturing van alle hormonale processen.

Kleine positieveranderingen (subluxaties) van de atlas hebben op mechanisch vlak twee belangrijke gevolgen:

1) Ze verkleinen de opening tussen de schedel en het ruggemergkanaal en verhogen zo de druk op de hersenvliezen, de craniale zenuwen en de wervelslagaders.

2) Ze zorgen voor een lichte scheefstand van het hoofd. Beide aspecten zijn mee verantwoordelijk voor velerlei klachten, ongemakken en beperkingen.

Methode:

De zwitser René Claudius Schümperli, die zelf een langdurige ziektegeschiedenis doormaakte ten gevolge van fracturen in de hals op jonge leeftijd, ontwikkelde in de jaren ’80 en ’90 de behandelingstechniek “AtlasPROfilax”.

Heel eigen aan deze methode is dat zij vertrekt van de vaststelling dat bij haast iedereen een subtiele, specifieke links-rechts asymmetrie klinisch herkenbaar is in het atlasgebied. De behandeling is er dan op gericht om deze asymmetrie tussen links en rechts op te heffen.

Het feit dat deze asymmetrie zo algemeen voorkomt, doet sterk vermoeden dat het een evolutionair gegeven betreft, dat mogelijks ook in verband staat met de asymmetrie tussen de geografische en de magnetische as van de aarde.

Ook de verrassend duurzame effecten na een eenmalig behandeltraject op zowel fysiek, psycho-emotioneel als vitaal vlak, suggereren sterk dat deze behandeling het lichaam toestaat om een evolutionaire beperking te overwinnen

In mijn praktijk is deze methode het uitgangspunt, en wordt zij aangevuld met meer gedetailleerde anatomische en neurofysiologische inzichten. Daardoor laat mijn techniek toe om ook meer gecompliceerde bloccages (bvb. Door KISS-syndroom, Whiplash, forse “duiknek” of “potloodnek” edm. ) met goed effect te corrigeren.Concreet bestaat de behandeling uit :

 

 

 1. een eerste sessie met intake-gesprek, enkele klinische testen en een specifieke en intensieve massage van de nekspieren onder de schedelrand met behulp van een mechanische vibreerstift. Hierdoor wordt een diepgaande ontspanningsimpuls doorgegeven aan de spieromhulsels en het gewrichtskapsel tussen schedelbasis en atlas. Deze impuls nodigt de atlas uit om zich in de meest optimale verhouding (terug?) te plaatsen op fysiek, astraal en vitaal niveau.
 2. een follow-up sessie met evaluatie van het effect . Hiervoor worden ook steeds de klinische testen en de applicatie herhaald. Vaak helpt deze “boost” de integratie van het nieuwe patroon in het oude lichaamsbeeld.

Proces van zelfgenezing:

 

Als de atlas zich in de optimale positie bevindt, kan het lichaam zowel puur mechanisch alsook psycho-emotioneel en energetisch meer ontspannen en meer in evenwicht functioneren. Het zelfgenezend vermogen (functie van het parasympatisch zenuwstelsel) neemt daardoor toe.

De atlas draagt niet alleen het hoofd

 

De atlas draagt niet alleen de schedel maar zorgt ook voor de ophanging, de balans en de tonus van de wervel- kolom en van het gehele skelet.

Een ontwrichte atlas is daardoor mee verantwoordelijk voor onbalans en compensaties in de lichaamshouding. </P>

Dit draagt dan weer bij aan symptomen zoals: hoofdpijn, migraine, nekpijn, stijve nek, rugpijn, spit, hernia, scoliose, geblokkeerde wervel- kolomzenuwen, pijn in het heupgewricht, kniepijn, meniscus- problemen, beenlengteverschil door bekkenscheefstand, tot en met holvoeten en hamertenen.

Regeneratie:

 

Na de atlascorrectie reageert het lichaam in overeenstemming met de fysieke, psychische en vitale conditie van het individu. Er start een proces van integratie tussen deze vernieuwende impuls en het gangbare lichaamsschema. De openheid van het organisme om verandering toe te laten, is daarbij een cruciale variabele. De mate waarin en de snelheid waarmee herstel plaatsvindt en bewust beleefd wordt, zal daarom perindividu sterk verschillen.

Gezondheidsklachten zullen bij de één relatief snel herstellen, waar het bij de ander meer tijd vraagt doordat er eerst meer aanpassings- en herstelreacties moeten plaatsvinden op fysiek én persoonlijkheidsniveau.

Na verloop van tijd wordt de algehele conditie beter, met name de immuniteit verstevigt. Ook de hormoonhuishouding en emoties komen meer in balans.

Veel mensen die de behandeling hebben ondergaan, melden dat ze veel meer vanzelfsprekend een rechte houding aannemen. Ze kunnen vaak ook beter omgaan met stress en beter richting geven aan het eigen leven. Men ervaart globaal gezien dus een gevoel van grotere alertheid, openheid en algehele balans.

Toch moet de Atlascorrectie niet gezien worden als een wondermiddel tegen allerlei kwalen. Het is eerder een basisvoorwaarde die helpt om het zelfgenezend vermogen te versterken en het lichaamspotentieel zo volledig mogelijk te benutten.

Opvallend is ook dat andere natuurlijke geneeswijzen zoals homeopathie en osteopathie, veel dieper kunnen inwerken na een atlascorrectie.

Reacties na de behandeling:

 

In de weken of zelfs maanden na de behandeling kunnen ook lastige reacties worden ervaren.

Deze reacties passen in het proces van zelfgenezing en zijn te vergelijken met tijdelijke verergeringen die ook optreden bij een homeopathische, osteopathische of andere behandeling die gericht is op het versterken van het zelfgenezend vermogen.

Mogelijke lastige reacties die kunnen optreden zijn: (grote) vermoeidheid, spierpijnen in de nek, rug en lendenen door aanpassing van spieren, pezen en gewrichtsbanden.

Ziektes die men eerder heeft doorgemaakt en die niet volledig zijn ‘uitgeziekt’, kunnen opnieuw kortstondig verschijnen om vervolgens weer te verdwijnen. Luister daarom goed naar uw lichaam. Merk de veranderingen op en ondersteun het proces van zelfgenezing door middel van massages, voldoende beweging, gezonde voeding, veel water te drinken.

Osteopathie, cranio-sacraaltherapie e.a. ondersteunende behandelingen kunnnen ook aangewezen zijn bij het beheren van dit soort herstelreacties.

Preventie:

 

Deze methode stelt het menselijk organisme in staat om zich te herstellen en te versterken.

Maar bovenal is deze methode preventief en wordt daarom best zo vroeg mogelijk bij kinderen toegepast. Het helpt hen om gezonder op te groeien en optimaal te ontwikkelen.

Persoonlijke Motivatie:

 

Als arts ben ik steeds op zoek gegaan naar het begrijpen van het menselijk (dys-)functioneren vanuit een holistische visie. In persoonlijke begeleiding en in vorming gebruik ik een relationeel perspectief op de mens. Hierin heb ik aandacht voor enerzijds de innerlijke samenhang tussen het fysieke, het emotionele, het mentale en het onbewuste, en anderzijds voor de werkzaamheid van de eigen vitaliteit in het kader van de dynamiek van het leven.

Naast een opleiding tot huisarts en een bedrijfsgeneeskundige opleiding, ben ik ook gevormd als counselor. Daarnaast ben ik vertrouwd met lichaamswerk, systeembenadering, homeopathie, opstellingenwerk, enz.

Autonomiebevordering en menselijke groei zijn de twee kernbegrippen van mijn passie in het werken met mensen.

Deze atlas-behandeling sluit daar perfect op aan. Herhaaldelijk ben ik diep geraakt door de subtiele doch vaak erg diepgaande transformatieprocessen die erdoor op gang gebracht worden.

Getuigenissen:

 

 • “Ik voel dat er diep vanbinnen iets geraakt is, dat ik niet kan benoemen”
 • “Ik word nu van binnenuit gedwongen om meer authentiek te zijn”
 • “Mijn lichaam accepteert geen ingezakte houding meer”
 • “Ik voel me meer volwassen geworden, vindt gemakkelijker mijn plaats in de hectiek om me heen”
 • “De hel én de hemel zijn opengegaan in de eerste weken na de behandeling”
 • <DIV style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt” align=justify>“Ik zie dat mijn dochter uit haar harnas is gestapt, terug vanuit haar gevoel leeft”
 • “Ik word wakker met een andere, scherpere vitaliteit; slapeloze momenten voelen niet meer vervelend aan”
 • “Ik voel mijn hoofd terug als iets dat in verbinding staat met mijn lichaam, en ook mijn voeten zijn geen blokken meer aan mijn benen”

Video (ENG) in woord en beeld

 

 


Jan Devriendt is Arts, Counselor Procesbegeleideren heeft een praktijk in Halen (Limburg)
Wens je meerinformatie of een afspraak te maken, kan je dat doen door onderstaande gegevens te gebruiken:
Jan Devriendt • Gieterijstraat 5 • B-3545 ZELEM (HALEN) •

Bekijk ook

Wat is acupunctuur ? Deel 1

Wat is acupunctuur ? Deel 1

Acupunctuur betekent letterlijk “naalden prikken”, de handeling van hele fijne naalden in de huis te steken, om bepaalde anatomische punten op het lichaam (de acupunten of acupunctuur punten) te stimuleren met een therapeutisch doel. Tegelijk met de gebruikelijke methode van het prikken in de huid met deze fijne naalden, gebruikt de acupuncturist ook warmte, druk, wrijving, zuiging of impulsen van electromagnetische energie om de punten te stimuleren.