Wat is acupunctuur ? Deel 1


Acupunctuur betekent letterlijk “naalden prikken”, de handeling van hele fijne naalden in de huis te steken, om bepaalde anatomische punten op het lichaam (de acupunten of acupunctuur punten) te stimuleren met een therapeutisch doel. Tegelijk met de gebruikelijke methode van het prikken in de huid met deze fijne naalden, gebruikt de acupuncturist ook warmte, druk, wrijving, zuiging of impulsen van electromagnetische energie om de punten te stimuleren. De acupunctuur punten worden gestimuleerd om de beweging van de energie in het lichaam(de “Qi”) terug in evenwicht te brengen, zodat de gezondheid wordt hersteld.

In de acupunctuur wordt gewerkt via meridianen. Meridianen zijn netwerken van banen waardoor onze energie (Qi), bloed en lichaamsvloeistoffen in het lichaam wordt verspreid. De qi, bloed en lichaamsvloeistoffen dienen altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn.

De meridianen maken contact met organen en voeden en bevochtigen elk deel van ons lichaam. Door verschillende oorzaken kunnen blokkades, overschotten of tekorten ontstaan met pijn, ongemak en ziektes als gevolg. In normale omstandigheden kan het lichaam een disbalans makkelijk terug in evenwicht brengen.

Om echt te begrijpen hoe acupunctuur werkt, is het nodig om vertrouwd te geraken met de basis van de Chinese filosofie. De filosofie van de Tao (of de Dao), yin en yang, de 8 principes, de 3 schatten en de 5 elementen zijn allemaal fundamenten van de traditionele Chinese acupunctuur en haar specifieke rol om voor een goede gezondheid en een goed welzijn te zorgen.

De filosofie van de Tao

Tao wordt dikwijls vertaald als “het pad” of als “ de weg van het leven” in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en acupunctuur, juist zoals zijn equivalent in het oude India, de Ayurveda. De wetten van de Tao pleiten voor matigheid, in harmonie leven met de natuur en het nastreven voor evenwicht. De oude Chinese geloofden dat matigheid op alle gebieden van het leven, belangrijk is voor een lang en vruchtbaar leven.

We zijn overladen met 3 schatten: Qi (of Chi), Shen en Jing. Qi is energie of de noodzakelijke inhoud van ons lichaam; Shen is de geest en Jing is onze essentie.

Qi is zowel onze levenskracht als het bijelkaar houdende principe dat door ons gehele wezen stroomt. De Chinezen geloven dat elk levend wezen – mens, dier en plant- Qi heeft. In het lichaam vindt men Qi in het hart en de longen in de bloedstroom en de zuurstof.

Shen is de schat die helderheid aan ons leven geeft en die verantwoordelijk is voor het bewustzijn en ons geestelijk vermogen. Soms wordt Shen vergeleken met de ziel. Bij iedereen persoonlijk komt Shen tot uiting in de persoonlijkheid, het denken, de zintuigen en het zelfbewustzijn.

Jing is verantwoordelijk voor de groei, de ontwikkeling en de voortplanting. Jing vertegenwoordigt de mogelijkheid voor ontwikkeling (vergelijkbaar met het Westerse idee van genetische erfenis. De Chinezen geloven dat iedereen wordt geboren met een beperkte hoeveelheid Jing. Als we opgroeien verliezen of verbruiken we beetje bij beetje onze Jing. Dit verlies kan niet worden vervangen; het is voor altijd verdwenen. We verliezen Jing als we verkeerd of nonchalant leven. Maar Jing kan worden bewaard als we matig leven. Acupunctuur kan het verlies van Jing tegengaan.

Volgens de filosofie van de Tao, is de rol van de acupuncturist om je gezondheid te herstellen en om je toe te laten dichter bij de Tao te laten leven, zodoende je Jing te bewaren zodat je lang en goed kan leven. Een aantal factoren kunnen leiden tot uitputting van Jing. Een leven vol uitspattingen, te veel drinken, extreme emotionele reacties, te hard werken,te veel stress, enz… worden verondersteld dat Jing wordt uitgeput. Een evenwicht in alle dingen wordt verondersteld de sleutel te zijn voor een goede gezondheid en een lang leven.

Om de Tao beter te leren begrijpen, ontwikkelden de Chinezen twee concepten die samen de basis vormen voor de Chinese manier van denken: yin en yang en het meer gedetaileerde systeem van de vijf elementen.

Meer over Acupunctuur in deel 2


Ingrid Vansteenkiste

Ingrid Vansteenkiste – Antwerpen (BE)

Ingrid studeert momenteel af als VGL-consulente en (voeding, gezondheid en levenswijze) en tegen de zomer wil zij dit ook in haar praktijk integreren.
Momenteel heeft ze een halftijdse praktijk waar men terecht kan voor persoonlijke ontwikkeling. Haar ervaringen en inzichten zal ze op regelmatige basis op Symbolic Gids verwoorden.

Bekijk ook

Acupunctuur Deel 2 - De 5 elementen in de Chinese Filosofie

Acupunctuur Deel 2 – De 5 elementen in de Chinese Filosofie

De Yin en Yang filosofie wordt verder uitgewerkt in het syteem van de 5 elementen, om nog beter de betekenis van het lichaam, de geest, de ziel, het spirituele werk en de acupunctuur te begrijpen.