Ogham

OGHAM

Alhoewel de runen een grote bekendheid genieten als orakelsysteem, werden de Ogham’s evenveel gebruikt, maar dan hoofdzakelijk als talisman. Ze kunnen evenwel ook als meditatieobject gebruikt worden. Onderstaande opsomming poogt een summier inzicht te bieden in oorsprong en betekenis van de ogham’s.

BE(I)TH(Berk)
Het Keltisch jaar omvatte 13 maan-maanden en begon op 1 november na het feest van Halloween, dat toen Samhain genoemd werd. Elke maand droeg de naam van een boom – de eerste maand van het Keltisch jaar is november. Het zal allicht geen toeval zijn dat Beth, de eerste uitgesproken letter van het Hebreeuwse alfabet dezelfde naam draagt. Beth is trouwens ook de eerste letter van de Bijbel: “Bereshit bara Elohim” (uit het ongekende ontstond het onbenoembare). Met zijn witte bast maakt de berk een levendige en jeugdige indruk. Het sap kan in het voorjaar als reinigingskuur gedronken worden, de bast bevat een pijnstiller en de bladeren worden gebruikt om artritis te behandelen.
Fysieke affirmatie : maak een nieuwe start door jezelf te bevrijden van negatieve gedachten en ongewenste invloeden.
Mentale affirmatie : concentreer je op je wensen en hou het beeld van wat je verlangt goed voor ogen.
Spirituele affirmatie : de witte kleur van de berk helpt je tegenwerkingen en obstakels te overwinnen.
Kleur : wit
Sleutelwoord : nieuw begin
Letter : B

LUIS(Lijsterbes)
De lijsterbes werd aanzien als een bescherming tegen het kwade, wanneer je de bes doormidden snijdt zie je trouwens een pentagram. Hij werd vroeger ook wel de druïdenboom genoemd en van het hout werden wichelroeden gesneden. Lijsterbes hoort bij de maand december en als talisman zorgt hij voor bescherming tegen beïnvloeding en is een ideaal hulpmiddel bij het aanleren van pendelen of wichelen.
Fysieke affirmatie : je ziet duidelijk het onderscheid tussen goed en kwaad.
Mentale affirmatie : je laat je niet beïnvloeden en je volgt je eigen pad.
Spirituele affirmatie : wees niet bang; uw kracht verdrijft al wat je belaagt of je sereniteit aantast.
Kleuren : rood en grijs
Sleutelwoord : inzicht
Letter : L

FEARN(Els)
Elzenhout heeft de eigenschap waterbestendig te zijn, wie vroeger bouwde in drassige bodem gebruikte dit hout als fundering. Deze ogham is uitermate geschikt bij het werken met de medemens, het taaie hout geeft de kracht om anderen te beschermen. Els hoort bij de maand januari.
Fysieke affirmatie : Je bent je bewust van het unieke in jezelf en in anderen. Je ziet duidelijk het ongewone in je omgeving en de kwaliteiten van je medemens.
Mentale affirmatie : je gebruikt eigenschappen van jezelf die je vroeger allicht niet zag.
Spirituele affirmatie : je intuïtie kan je leiden en je krijgt spirituele hulp in conflictsituaties.
Kleur : karmozijn
Sleutelwoord : kracht
Letter : F
Keltische godheid : Bran

<IMG height=8 src=”http://www.ganesha.be/p/0blls.gif” width=25 galleryimg=”no”>SAILLE(Wilg)
Wilg houdt van water, en wordt daardoor geassocieerd met de krachten van de maan en ook het vrouwelijke, de creativiteit en de verbeelding. De bast bevat salicine, dat gebruikt wordt bij de behandeling van reumatische koorts. In de lente zijn de wilgenkatjes het eerste waar de bijen op af kunnen komen en de cyclus van de jaarlijkse wedergeboorte in gang kunnen zetten. Wilg hoort bij de maand februari.
Fysieke affirmatie : een juiste benadering van de materiële wereld leert je lessen over de cycli van veranderende waarden. Verandering is nu eenmaal noodzakelijk voor groei.
Mentale affirmatie : om iets te kunnen doorgronden dien je verschillende lessen te leren.
Spirituele affirmatie : langzaamaan leren is beter dan je eigen voorbij te willen lopen. Leer te spelen met de cycli van het leven en van de natuur.
Kleur : rood
Sleutelwoord : intuïtie
Letter : S
Keltische godheid : Birgid

NUIN(Es)
De es is de Yggsrasil, waaraan Wodan ondersteboven hing om de runen te schouwen (de oorsprong van de gehangene in de tarot). De es omspant het universum en is het symbool van inzicht in zowel de innerlijke als de uiterlijke wereld. Es is een soepele, elastische houtsoort, die gebruikt werd voor de fabricatie van weefgetouwen. Het weefsel dat hierop geweven werd symboliseerde het verband tussen de innerlijke en de uiterlijke wereld. De es hoort bij de maand maart.
Fysieke affirmatie : al uw acties deinen uit door kosmos, als de rimpels veroorzaakt door een steen die je in een vijver gooit. Wees je dus terdege bewust van de reacties op je daden.
Mentale affirmatie : ook anderen hebben problemen, door met anderen over je problemen te praten kan je veel leren.
Spirituele affirmatie : besef dat tijd niet bestaat en dat een voortdurende wedergeboorte nodig is om tot inzicht te komen.
Kleur : helder lichtgroen
Sleutelwoord : innerlijke vrede
Letter : N

HUATHE(Meidoorn)
Meidoorn vormt een ondoordringbare, stekelige haag, die je beschermt wanneer je je in meditatie terugtrekt. Van alle houtsoorten geeft meidoorn het heetste vuur – hierdoor staat meidoorn voor reiniging, bescherming en zuiverheid. Meidoorn hoort bij de maand april.
Fysieke affirmatie : je werkt aan je gezondheid, een gezond lichaam herbergt een gezonde geest.
Mentale affirmatie : je kan je geest bevrijden van oude cliché’s en vooroordelen.
Spirituele affirmatie : hoe heet het probleem ook moge zijn, je overwint het door onverwachte geestkracht.
Kleur : paars
Sleutelwoord : zelfbeheersing
Letter : H

DUIR(Eik)
De eik, de koning der bomen hoort bij de maand mei. Hij is één der traagst groeiende bomen; zijn hout wordt heel hard en brandt heel traag. De druïden gaven les onder zijn bladerdak; de eik is dan ook het symbool van bescherming en het doorgeven van sterkte en mysteriën.
Het woord ‘deur’ is afkomstig van ‘duir’, vroeger hadden de huizen heel sterke deuren van eikenhout – een bescherming van het kwetsbare in de woonst. De eik wordt geassocieerd met de goden Thor, Ukho, Jupiter en Indra.
Fysieke affirmatie : stap doorheen de deur van de mystiek – al doende zal je leren
Mentale affirmatie : je verzamelde eikels van wijsheid – het is nu de tijd om je kennis en wijsheid te delen.
Spirituele affirmatie : hou als leerling rekening met de onvoorspelbaarheid van het leven, zoals de eik rekening houdt met de inslaande bliksem.
Kleuren : zwart en/of donkerbruin
Sleutelwoord : beschermende standvastigheid
Letter : D

TINNE(Hulst)
De bladen van de hulst verharden en hebben doornen om niet opgegeten te worden door wilde dieren – hulst is daarom het symbool van overleven; van hulsthout werden ook pijlpunten gemaakt. Hulst verbindt het leven met de dood en is de talisman van doelbewust optreden. Hulst hoort bij de maand juni
Fysieke affirmatie : uitdagingen overwin je door eenheid – zorg er voor dat je doel een juist doel is.
Mentale affirmatie : studeer en oefen dagelijks, net als de strijders bleven oefenen tot ze het werpen van de speer instinctmatig konden doen.
Spirituele affirmatie : kweek je een dynamische en instinctieve intuïtie aan om te kunnen reageren op snel veranderende situaties. Accepteer de werkelijkheid van het hier en nu.
Kleur : donkergrijs
Sleutelwoord : balans
Letter : T

COLL(Hazelaar)
Hazelaar hoort bij de maand juli – het is een boom die van water houdt en buigzame takken heeft. Wichelroeden werden dan ook uit gevorkte hazelaartakken gemaakt. Hazelaar helpt bij het zoeken naar de bron en ondersteunt meditatie, helder zien en schrijven.
Fysieke affirmatie : uw kennis van meditatie, poëzie en waar zeggen kan anderen inspireren om hun kennis in deze materie te verdiepen. Uw voorbeeld is voor hen een goede leerschool.
Mentale affirmatie : laat de vragen van uw intuïtie nieuwe ideeën naar de oppervlakte halen en werk ze uit.
Spirituele affirmatie : volg uw intuïtie tot aan de bron, hierdoor zal je beloond worden met wijsheid.
Kleur : warmbruin
Sleutelwoord : kennis en intuïtie
Letter : C

QUERT(Appel)
De appelaar is de eerste boom die door de mens gecultiveerd werd. De vrucht toont ook een pentagram wanneer de appel tenminste op de juiste wijze doorgesneden wordt. De quert talisman laat je de schoonheid in alles zien en laat je nadenken over de manier waarop je kennis kan vergaren. Appel beschermt je jeugdigheid en innerlijke schoonheid.
Fysieke affirmatie : keuze is (hoewel niet altijd gemakkelijk) noodzakelijk.
Mentale affirmatie : vele studierichtingen openen zich voor u – kies de juiste. Je bent beter een meester in één vakgebied, dan een expert van geen enkel.
Spirituele affirmatie : kies één juist pad – de anderen volgen dan later vanzelf.
Kleur : groen
Sleutelwoord : schoonheid

MUIN(Wijnrank)
De wijnrank hoort bij de maand augustus en de zonnegod. De wijnrank talisman leert je genieten van de goede dingen van het leven en zorgt voor overvloed en genot. Het is ook een uitstekende talisman voor spirituele ontwikkeling.
Fysieke affirmatie : ontplooi je mogelijkheden – wanneer je met een zeker probleem geconfronteerd wordt, volg dan je intuïtie.
Mentale affirmatie : laat uw gevoeligheden uw innerlijke ontwikkeling leiden en vertrouw hierop ten volle.
Spirituele affirmatie : open uw innerlijke zelf zodat het alle tekens kan opvangen die het kan begrijpen.
Kleuren : alle bonte kleuren
Sleutelwoord : voorspelling
Letter : M

GORT(Klimop)
Klimop hoort bij de maand september – deze plant staat voor het optimisme waarmee ze zich overal doorheen slingert. De talisman van Gort ondersteunt je in de steeds veranderende zoektocht naar vooruitgang en laat je op dit pad veel wijsheid ervaren.
Fysieke affirmatie : leg verbinding met anderen, het is nu niet goed om alleen te zijn.
Mentale affirmatie : (h)erken dat het groepsbewustzijn invloed op jou heeft, absorbeer het en leer zo meer over jezelf.
Spirituele affirmatie : treedt de groep met vreugde binnen en begeleidt de groepsleden op hun spiritueel pad, net zoals zij jou kunnen begeleiden.
Kleur : hemelsblauw
Sleutelwoorden : vooruitgang in verandering
Letter : G

NGETAL(Riet)
Oktober is de rietmaand, riet is een uiterst buigzame plant die het symbool is van positief gerichte spirituele groei. De Ngetal-talisman geeft doorzettingsvermogen in steeds wisselende omstandigheden. Deze symboliek vinden we net zo goed bij Taliesin (Merlijn) als bij Mozes : beiden werden in het riet gevonden.
Fysieke affirmatie : op plaatsen waar anderen enkel chaos aantreffen kan jij harmonie vinden – maak gebruik van deze krachtige eigenschap.
Mentale affirmatie : laat je niet afleiden, concentreer je op je doel en de resultaten zullen even zeker zijn als de intenties waarmee je eraan begon.
Spirituele affirmatie : op je pad heb je onverwachte ontmoetingen, maar de kunst waarmee je deze overwint is even waardevol als de reis zelf.
Kleur : grasgroen
Sleutelwoord : harmonie
Klank : NG

STRAIF(Sleedoorn)
Sleedoorn is op zijn best in de winter en brengt zelfs bij koude temperaturen zoete vruchten voort. De witte bloemen verschijnen reeds voor de eerste bladeren. In de voodoo worden de doornen van sleedoorn gebruikt om wassen poppen te doorprikken. De talisman van Straif helpt je moeilijkheden te overwinnen in barre omstandigheden, zodat je als een herrezen phoenix uit de strijd te voorschijn komt.
Fysieke affirmatie : hou moed – problemen (hoe onaangenaam ook) dienen aangepakt te worden en beslissingen moeten genomen worden.
Mentale affirmatie : Blijf niet vastzitten in oude patronen – aanvaardt de veranderingen en ga verder. Laat je niet beïnvloeden door pessimisme, negatieve gedachten, angst, koppigheid. Zoniet wordt het enkel maar erger.
Spirituele affirmatie : Wees je ervan bewust dat je als herboren te voorschijn komt uit de veranderingen die je leven nu lijken te overheersen.
Kleur : paars
Sleutelwoord : het lot
Klank : GS

RUIS(Vlier)
Wie ooit vlierstruiken in zijn tuin heeft gehad weet hoe moeilijk het is om er vanaf te raken. Vlier is één der taaiste boomsoorten en heeft een ongelooflijk regeneratievermogen. Van de bloemen kan een bloedzuiverende thee worden gemaakt en de takken waren als magisch paard dienstig voor heksen. De laatste 3 dagen van oktober zijn toegewijd aan vlier – nadien begint een nieuw Keltisch jaar. De Ruis-talisman symboliseert de eeuwige cyclus van leven en dood, van vernietiging en opstanding. Wie deze talisman draagt krijgt hulp om moeilijkheden te overwinnen en hieruit een nieuwe start te maken.
Fysieke affirmatie : Een fase in uw leven wordt afgesloten en maakt plaats voor een nieuw begin.
Mentale affirmatie : Veranderingen aan oude patronen geven creativiteit en resulteren in nieuwe plannen.
Spirituele affirmatie : De doorlopen cycli in levensondervinding leiden tot een complete vernieuwing.
Kleur : bloedrood
Sleutelwoord : nieuwe start
Letter : R

AILIM(Zilverspar)
De zilverspar groeit op hoge toppen en steile hellingen en heeft van daaruit een goed overzicht op de hem omringende natuur. Zijn vruchten voelen de klimaatsveranderingen aan en geven dit ook weer door zich te openen en te sluiten. Als talisman heeft hij dan ook de potentie om een juist inzicht te geven in je omgeving en aankomende veranderingen aan te voelen en op hun juiste waarde te kunnen inschatten. Hij geeft de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een gepaste persoonlijke trots en visie.
Fysieke affirmatie : Net zo goed als je weet wat achter je ligt kan je voorzien wat nog komen moet. Op het punt waar je nu bent aangekomen kan je de toekomst voorzien.
Mentale affirmatie : Put (helende) kracht uit het verleden – hiermee krijg je inzicht in je toekomst.
Spirituele affirmatie : Wees je ten volle van bewust van de vooruitgang die je maakt op je spirituele pad.
Kleur : hemelsblauw
Sleutelwoord : krachtige vooruitziendheid
Letter : A

OHN(Stekelbrem)
Deze plant groeit laag bij de grond en staat liefst niet in de schaduw van hoge bomen. In het voorjaar heeft hij elke zonnestraal nodig om een pracht van gouden bloemen te produceren, waaruit de bijen een heerlijke nectar halen. Dit weerspiegelt zich in zijn gebruik als talisman: de onzekerheid verdwijnt en men wordt voor de anderen als een nimmer leeg rakend vat van spirituele nectar.
Fysieke affirmatie : Je zoektocht is over – wat je zocht zal gevonden worden.
Mentale affirmatie : Deel de wijsheid die je op je reis hebt vergaard.
Spirituele affirmatie : Pot de overvloed aan zegeningen die je verworven hebt niet op – deel deze met de anderen en je zal er voor beloond worden.
Kleur : goudgeel
Sleutelwoord : wijsheid
Letter : O

UR(Heidekruid)
Heidekruid groeit meestal op veenmos, een kruid dat vroeger als brandstof gebruikt werd. Samen met de mistletoe is heidekruid een poort naar de wereld van de droom en het verborgene. De talisman van Ur helpt je te concentreren op voorspellende dromen – visualiseer je een doel, tracht erover te dromen en je zal zien dat de droom werkelijkheid wordt.
Fysieke affirmatie : Luister naar de tekens van je lichaam – de tijd voor heling is aangebroken.
Mentale affirmatie : Geef niet toe aan stress – keer je naar binnen voor heling en rust.
Spirituele affirmatie : Gebruik je innerlijke zelf voor heling en heelwording en bouw zo een fundament op voor wat nog komen moet.
Kleur : paars
Sleutelwoord : luisterrijke obsessie
Letter : U

EADHA(Esp)
De esp wordt ook ratelpopulier genoemd omdat door het minste windje zijn bladeren een soort van fluisterend geluid produceren. Vroeger noemde men hem de elfenboom, omdat men dacht dat de elfen naar zijn gefluister luisterden om meer aan de weet te komen over de mensen en hun geschiedenis. Er wordt gezegd dat je de toekomst kan horen in het fluisteren van de boomblaadjes. Als talisman heeft Eadha kracht om negatieve situaties te overwinnen en je te beschermen tegen het kwade. Alhoewel deze talisman een grote spirituele kracht heeft, is hij net als de esp sterk in de aarde geworteld.
Fysieke affirmatie : Welke ook de uitdaging, je zal ze vastberaden en soepel (als de els) overwinnen.
Mentale affirmatie : Overkom je angst en denk niet aan problemen die je moet overwinnen. Je bent soepel genoeg om dit te kunnen.
Spirituele affirmatie : Geef niet toe aan wereldse druk – je krijgt veel hulp op je weg naar wedergeboorte.
Kleur : zilver
Sleutelwoord : uithoudingsvermogen
Letter : E

IOHO(Taxus)
Een taxusstruik kan tot 3.000 jaar oud worden; hij blijft zolang in leven doordat uitlopende takken naar de grond zakken en daar opnieuw wortelen. Zo is hij het symbool van het eeuwige leven: de nieuw gewortelde takken brengen weer een nieuwe struik voort, terwijl de oude kan afsterven. De houten oghamstaven werden uit taxushout gesneden. De Ioho-talisman geeft de soepelheid om neerbuigend te kunnen zijn en wijst je hoe je met je gevoelens moet omgaan in transformatieprocessen.
Fysieke affirmatie : Iets wat je jarenlang hebt vastgehouden is je nu niet meer van dienst – laat het los.
Mentale affirmatie : De wetenschap dat niets voor eeuwig is geeft je steun.
Spirituele affirmatie : Veranderingen komen op je pad – houdt niet vast aan het oude, maar zie in dat de verandering meer een bondgenoot is dan een vijand.
Kleur : donkergroen
Sleutelwoord : onsterfelijkheid
Letter : I

KOAD(Haagbeuk)
Haagbeuk kan ook op zeer arme grond groeien en heeft dus dikwijls een moeilijk leven. Hij werd door de druïden aanzien als een mystieke plant, die het vermogen had om een zuiver spiritueel contact te maken met het hogere. Als talisman geeft Koad toegang tot al het weten: van verleden heden en toekomst. Daarenboven is hij een poort tot het vergaren van nog meer kennis.
Fysieke affirmatie : Los conflicten op zonder te aarzelen.
Mentale affirmatie : Misvattingen kunnen opgeruimd worden door alle betrokken partijen in de discussie te betrekken.
Spirituele affirmatie : Blijf meester over je kunde tot oordelen – richt je leven op het goede doel.
Kleur : groen
Sleutelwoord : kennis
Klank : CH

OIR(Kardinaalsmuts)
Deze ogham staat metershoog op de parking van het koopcentrum in St.Niklaas. (zou de maker ervan weten wat hij daar heeft neergezet ?) Kardinaalsmuts is een kleine boom die heel hard hout levert; zo hard zelfs dat er vroeger nagels voor de scheepsbouw werden van gemaakt. Deze boom heeft de eigenschap om de bliksem aan te trekken. De Oir-talisman geeft je een harde kern, die tot plotse inzichten kan komen (als een bliksem bij heldere hemel). Hij helpt om het leven niet al te zwaar op te nemen en soepel genoeg te blijven om blijheid toe te laten.
Fysieke affirmatie : Vervul je verplichtingen, niet omdat je er voor beloond zou worden, maar omdat je eer je ertoe verplicht. Nadien zal het geluk je toelachen.
Mentale affirmatie : Plotse resultaten geven je het recht om autoriteit in twijfel te trekken.
Spirituele affirmatie : Ontwikkel je bewustzijn in functie van omgang met andere stamgenoten.
Kleur : wit
Sleutelwoorden : voldoening en innerlijke vrede
Klank : TH

UILLEAND(Kamperfoelie)
Kamperfoelie wordt geassocieerd met misleiding. Zo dacht men vroeger dat kamperfoelie wellustige dromen gaf aan jonge meisjes, die daarom deze plant dienden te mijden. De ware betekenis is misleiding van vijanden met als doel het overleven. Bijvoorbeeld de misleiding die de leeuwerik gebruikt : deze vogel maakt veel lawaai terwijl hij in spiraalvlucht steeds hoger klimt. Vervolgens laat hij zich als een baksteen een heel eind van zijn nest vallen, dit om belagers te misleiden die het op zijn jongen zouden hebben gemunt. De talisman van kamperfoelie geeft zelfzekerheid en de kracht om niet van het gekozen pad af te dwalen.
Fysieke affirmatie : Volg uw wensen en laat vreugde toe in je leven. Wees geen kluizenaar – uit vreugde kan je leren, niet door onderdrukking van geneugten.
Mentale affirmatie : De verborgen geheimen die je zoekt zijn niet zo moeilijk te doorgronden als je wel denkt. Ze worden verstild door achtergrondlawaai – mijdt de afleiding en concentreer je op het geheim.
Spirituele affirmatie : Blijf trouw aan je principes en geloof – volg het pad van Uilleand in alle veiligheid.
Kleur : lichtgeel
Sleutelwoord : oude wijsheid
Klank : PE

PHAGOS(Beuk)
Beuk is een gladde houtsoort die makkelijk volkomen vlak is te schaven – beuk werd dus reeds heel vroeg gebruikt als schrifttablet en ook werden runen gesneden in beukenstaven. Deze noemden in het Duits “buchstaben”, dit woord betekent nu ‘hoofdletters’. Ook ‘boek‘ is afkomstig van ‘beuk’. De talisman van beuk laat contact toe met de oude wijsheden en alle kennis uit het verleden die latent in onze geest is opgeslagen.
Fysieke affirmatie : Vroegere herinneringen brengen de oplossing van een huidig probleem.
Mentale affirmatie : Luister naar de echo’s in je geest – ze geven de wijsheid om de nodige veranderingen door te voeren.
Spirituele affirmatie : Doe het verleden niet af als ouderwets – luister naar de innerlijke stem en je zal het juiste pad volgen.
Kleur : oranje
Sleutelwoord : leiding uit het verleden
Klank : PH

PION(Pijnboom)MOR(de zee)
Deze laatste ogham heeft 2 benamingen. Als pijnboom is het de altijdgroene boom, die met zijn geur schuldgevoelens kan verlichten – ook de Bachremedie hiervan werkt hierop in. Als de zee symboliseert deze ogham de stroming van spirituele ontwikkeling en de ontwikkeling van de intuïtie. Als talisman werkt deze ogham op de verlichting van schuldgevoelens. De verlichting die hieruit voortvloeit laat toe dat de innerlijke wijsheid de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen.
Fysieke affirmatie : Hernieuw de relaties met diegenen die je vroeger gekwetst hebt.
Mentale affirmatie : Creativiteit kan zich ontwikkelen wanneer schuldgevoelens verdwijnen – laat ze los en transformeer schuld tot positieve daadkracht.
Spirituele affirmatie : Gebruik de zwaarte van het schuldgevoel om essentiële veranderingen in jezelf door te voeren.
Kleur : turkoois
Sleutelwoorden : verlichting en verborgen wijsheid
Klank : XI

Bekijk ook

Es (25/5-3/6 en 22/11-1/12):

Es (25/5-3/6 en 22/11-1/12): Een uitgekookte carrièrejager

Kritiek raakt een es niet. Heeft de es een doel, dan stopt hij niet voordat …