Home => Kaartleggen-orakelen => I-Tjing => Hexagrammen => 3 – De Aanvangsmoeilijkheid

3 – De Aanvangsmoeilijkheid


Het hexagram 屯 (De Aanvangsmoeilijkheid) is samengesteld uit de trigrammen donder en water.

Oordeel

De Aanvangsmoeilijkheid bewerkt verheven welslagen. Bevorderend door standvastigheid. Men moet niets ondernemen. Het is bevorderlijk helpers aan te stellen.

Beeld

Wolken zonder donder: het beeld van de aanvangsmoeilijkheid. Zo werkt de edele ontwarrend en ordenend.

Betekenis

Water boven, donder beneden. Wolken en onweersbuien. Handel niet, schep eerst orde in de chaos.


Dit hexagram geeft aan dat je het de eerstvolgende tijd niet makkelijk krijgt, en dat de vraag die je stelt pas na veel moeilijkheden tot een oplossing kan komen.
Je zult je nog door een hele reeks problemen moeten worstelen vooraleer je je doel bereikt. Maar dát je je doel zult bereiken, is zondermeer een feit.

Op één voorwaarde: dat je standvastig blijft, en de moed niet opgeeft!

‘Alles is in beweging’, zegt de I Tjing. Met andere woorden: onderhuids is er al een heleboel aan de gang om je wensen te vervullen. Maar daar is voorlopig nog nauwelijks iets van te merken. Toch moet je volhouden, want je bent op de goede weg!

Blijf rustig en overhaast niets. Je kunt wel iemand vragen je te helpen om orde te scheppen in de chaos. Uiteindelijk zul je merken dat bijvoorbeeld op liefdesgebied, na een heleboel ups en downs, je relatie toch toekomst heeft.

Op financieel gebied belooft dit hexagram na een periode van moeilijkheden, een uiteindelijke verbetering. En wie werk zoekt, zal voorlopig nog even geduld moeten hebben.

Maar blijf solliciteren, want het zal je uiteindelijk lukken!

Bekijk ook

6 - De Strijd

6 – De Strijd

Het hexagram 訟 (De Strijd) is samengesteld uit de trigrammen water en hemel. Oordeel De …