Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => De Grote Arcana => III – Creativiteit

III – Creativiteit


De figuur op deze kaart is letterlijk ‘bezeten’ door scheppingsdrang, aan de onderkant door de alchemie van water en vuur en aan de bovenkant door het goddelijke licht dat op haar neerdaalt. Het ervaren van creativiteit betekent in feite dat men het mysterieuze binnengaat. Techniek, vakmanschap en kennis zijn maar instrumenten; de sleutel is dat men zich overgeeft aan de energie die de geboorte van alle dingen mogelijk maakt. Deze energie heeft zelf geen vorm of structuur, maar alle vormen en structuren worden eruit geboren.

Het maakt niet uit in welke vorm je creativiteit zich manifesteert – schilderen of zingen, een tuin aanleggen of een maaltijd koken. Het belangrijkste is dat je openstaat voor datgene wat zich via jou wil uiten. Bedenk dat we onze creaties niet bezitten; ze behoren ons niet toe. De ware creativiteit ontstaat uit een eenwording met het goddelijke, met het mystieke en het onkenbare. Dan is ze een vreugde voor de schepper en een zegen voor anderen.

Creativiteit is de kwaliteit die je in je bezigheden stopt. Ze is een levensopvatting, een innerlijke benadering – hoe je de dingen bekijkt… Niet iedereen kan een schilder zijn – en dat hoeft ook niet. Als iedereen schilder was zou het er lelijk uitzien in de wereld; in zo’n wereld kun je bijna niet leven. En niet iedereen kan een danser zijn, en dat hoeft ook niet. Maar iedereen kan creatief zijn.

Wat je ook doet, als je het met vreugde doet, als je het met liefde doet, als je doen niet uitsluitend gebaseerd is op winstbejag, dan is het creatief. Als er binnen in je iets groeit, als het jou laat groeien, dan is het spiritueel, dan is het creatief, dan is het goddelijk.

Hoe creatiever je wordt, hoe goddelijker. Alle religies ter wereld hebben gezegd dat God de schepper is. Ik weet niet of hij de schepper is of niet, maar één ding weet ik wel: hoe creatiever je wordt, hoe goddelijker. Als je creativiteit haar hoogtepunt bereikt, als je hele leven creatief wordt, leef je in God. Dan moet hij wel de schepper zijn, want mensen die creatief zijn geweest, zijn het dichtst bij hem gekomen.
Houd van wat je doet. Wees meditatief terwijl je het doet – wat het ook is!

(Uit: A sudden clash of thunder, hoofdstuk 4)

Bekijk ook

VII - Gewaar-zijn

VII – Gewaar-zijn

De sluier van de illusie, of maya, die je ervan weerhouden heeft de realiteit te …