Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => De Grote Arcana => V – Niet-ietsheid

V – Niet-ietsheid


Als je ‘in een gat’ zit, kan dat verwarrend en zelfs angstaanjagend zijn. Geen enkele houvast, geen gevoel van richting, niet het flauwste benul welke keuzes en mogelijkheden je eventueel te wachten staan. Maar het was juist deze staat van zuiver potentieel waaruit het universum is voortgekomen. Het enige dat je nu kunt doen is ontspannen in deze niet-ietsheid… je laten vallen in deze stilte tussen de woorden… deze pauze tussen de uitademing en de inademing gadeslaan. En koester elk leeg ogenblik van deze ervaring. De geboorte van iets heiligs is nabij.

Boeddha heeft een woord gekozen met een enorm potentieel: shunyata. De vertaling, het equivalent,’nietsheid’, is lang niet zo’n prachtig woord. Daarom wil ik er ‘niet-ietsheid van maken, want het niets is niet zomaar niets, het is alles. Het pulseert van de mogelijkheden. Het is een potentieel, een zuiver potentieel. Het heeft zich nog niet geopenbaard, maar alles ligt erin besloten.

Aan het begin staat de natuur, aan het einde staat de natuur – waarom maak jij je dan zo druk halverwege? Waarom maak jij je halverwege zoveel zorgen, zo ongerust, ben je zo ambitieus – waarom drijf je jezelf tot wanhoop? De hele reis gaat van nietsheid tot nietsheid.

(Uit: Take it easy, deel 1, hoofdstuk 5)

Bekijk ook

III - Creativiteit

III – Creativiteit

De figuur op deze kaart is letterlijk ‘bezeten’ door scheppingsdrang, aan de onderkant door de …