Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => Osho Zen Tarot => De Regenboogreeks => Schildknaap van regenbogen – Avontuur

Schildknaap van regenbogen – Avontuur


Een ware avontuurlijke geest betekent dat we ons gedragen als dit kind. Vol vertrouwen lopen we stap voor stap uit de duisternis van het woud naar de regenboog van het licht; we worden het onbekende in getrokken door ons gevoel van verwondering.

Avontuur heeft eigenlijk niets te maken met plannen en routes, programma’s en organisatie. De Schildknaap van Regenbogen vertegenwoordigt een stemming die ons overal kan overkomen – thuis of op kantoor, in de rimboe of in de stad, bij een creatieve bezigheid of in onze relatie met anderen. Als we het nieuwe en onbekende maar ingaan met het vertrouwen van een kind, onschuldig er open en kwetsbaar, kunnen zelfs de kleinste dingen van het leven het grootste avontuur worden.

Volgens zen heeft de waarheid niets met gezag te maken, heeft de waarheid niets met traditie te maken, heeft de waarheid niets met het verleden te maken – de waarheid is een radicale, persoonlijke realisatie. Je moet haar zelf ontdekken.

Kennis staat vast, maar de zoektocht naar persoonlijk weten is heel, heel riskant. Niemand kan er garanties voor geven. Als je mij vraagt of ik iets kan garanderen, zeg ik dat ik je niets kan garanderen. Ik kan alleen het gevaar garanderen, dat staat vast. Ik kan je alleen een langdurig avontuur garanderen, waarbij je alle kans hebt te verdwalen en je doel nooit te bereiken. Maar één ding is zeker: het zoeken zelf zal je helpen bij je groei. Ik kan alleen garanderen dat je groeit. Er zijn gevaren, je zult offers moeten brengen; elke dag ga je het onbekende in, niet in kaart gebracht terrein, en je hebt geen houvast aan een kaart of gids. Ja, er zijn miljoenen gevaren en je kunt afdwalen en je kunt de weg kwijtraken, maar dat is de enige manier om te groeien. Onzekerheid is de enige manier om te groeien, het gevaar trotseren is de enige manier om te groeien, de uitdaging van het onbekende aannemen is de enige manier om te groeien.

(Uit: Dang dang doko dang, hoofdstuk 7)

Bekijk ook

6 - Compromis (Regenboog)

6 – Compromis (Regenboog)

In het oude Japan werden de mannelijke bedienden vaak gekozen uit de kring van kleine …