Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => Osho Zen Tarot => De Regenboogreeks => 6 – Compromis (Regenboog)

6 – Compromis (Regenboog)


In het oude Japan werden de mannelijke bedienden vaak gekozen uit de kring van kleine criminelen, die gecastreerd werden. Omdat ze vertrouwd waren met de gang van zaken aan het hof waren ze vaak het middelpunt van politieke en maatschappelijke intriges en hadden ze veel macht achter de schermen.
De twee figuren op deze kaart herinneren ons aan de achterbakse, samenzweerderige situaties waarin we verzeild kunnen raken als we het niet zo nauw nemen met onze eigen waarheid. Het is één ding een ander tegemoet te komen, begrip te hebben voor een ander standpunt dan ons eigen en naar harmonie tussen de strijdende partijen te streven. Maar het is heel iets anders als we zwichten en onze eigen waarheid verraden. Als we tot de kern doordringen blijkt meestal dat we hopen dat het ons iets oplevert – hetzij macht, hetzij de goedkeuring van anderen. Als je in de verleiding komt, pas dan op: de beloning voor een dergelijk compromis laat altijd een bittere smaak achter.

Probeer niet slim te zijn, want dan blijf je hetzelfde, dan verander je niet. Halve maatregelen op het pad der liefde en halve maatregelen op het pad van meditatie zullen je erg in verwarring brengen. Ze helpen niets…

Maar om hulp vragen druist in tegen je ego, dus probeer je een compromis te sluiten. Dat compromis is nog gevaarlijker, het brengt je nog meer in de war, want omdat het uit verwarring is ontstaan, sticht het nog meer verwarring.

Probeer dus te begrijpen waarom je zo graag een compromis wilt. Vroeg of laat zul je kunnen begrijpen dat een compromis je niet zal helpen. En een compromis kan een manier zijn om geen richting te kiezen, maar het kan ook dienen om je verwarring te onderdrukken. Je verwarring zal zich toch doen gelden. Onderdruk nooit iets, wees duidelijk over je situatie. En als je in de war bent, vergeet dan niet dat je in de war bent. Dat is dan de eerste duidelijkheid over jezelf: dat je in de war bent.
Dan ben je op weg.


(Uit: Dang dang doko dang, hoofdstuk 4)

Bekijk ook

Heer van regenbogen - Overvloed

Heer van regenbogen – Overvloed

Dit bacchische type is het toonbeeld van een compleet mens, een ‘Zorba de Boeddha’, die …