Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => Osho Zen Tarot => De Vuurreeks => 10 – Onderdrukking (Vuur)

10 – Onderdrukking (Vuur)


De figuur op deze kaart zit letterlijk ‘in de knoop’. Van binnen schijnt zijn licht nog, maar hij heeft zijn eigen vitaliteit verdrongen doordat hij geprobeerd heeft aan zoveel eisen en verwachtingen te voldoen. Hij heeft al zijn eigen kracht en visie opgegeven in ruil voor acceptatie door dezelfde krachten die hem gevangen hebben gezet. Het gevaar dat het op deze wijze onderdrukken van de eigen natuurlijke energie met zich meebrengt, blijkt duidelijk uit de scheuren aan de rand van de afbeelding, die veroorzaakt worden door een op handen zijnde vulkanische uitbarsting.
De werkelijke boodschap van de kaart is een gezonde uitlaatklep voor deze mogelijke explosie te vinden. Het is essentieel dat je een manier vindt om alle spanningen en stress die zich momenteel in je binnenste opbouwen kwijt te raken. Sla op een kussen, spring op en neer, ga naar een afgelegen plek en schreeuw tegen de lege lucht – als het je energie maar door elkaar schudt en vrij laat circuleren. Wacht niet tot er een ramp gebeurt.

In het Sanskriet heet het alaya vigyan, het huis waar je de dingen die je wilt doen maar niet kunt vanwege de maatschappelijke omstandigheden, cultuur of beschaving, altijd maar in de kelder gooit. Maar daar stapelen ze zich op en ze beïnvloeden heel indirect je gedrag, je leven. Ze kunnen je niet rechtstreeks confronteren – je hebt ze het donker in gestuurd, maar vanuit de duisternis blijven ze je gedrag beïnvloeden. Ze zijn gevaarlijk, het is gevaarlijk al die remmingen in je binnenste te houden.

Mogelijk zijn dit de dingen die tot een climax komen als iemand krankzinnig wordt. Krankzinnigheid ontstaat als al die onderdrukte zaken een punt bereiken waarop je ze niet meer onder controle kunt houden. Maar krankzinnigheid wordt geaccepteerd, meditatie niet – en meditatie is de enige manier om je geestelijk volkomen gezond te maken.


(Uit: The great Zen master Ta Hui, hoofdstuk 20)

Bekijk ook

9 - Uitputting (Vuur)

9 – Uitputting (Vuur)

Dit is het portret van iemand die zijn levensenergie totaal heeft verbruikt door zijn inspanningen …