Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => Osho Zen Tarot => De Wolkenreeks => 1 – Bewustzijn (Wolken)

1 – Bewustzijn (Wolken)


De meeste kaarten in deze reeks van het denken lijken hetzij op stripfiguren hetzij op figuren in benarde omstandigheden, want de invloed van het denken op ons leven is over het algemeen óf belachelijk óf deprimerend. Maar deze kaart, Bewustzijn, toont een enorme bhoeddhafiguur. Hij is zo uitgedijd dat hij zelfs de sterren voorbijstreeft en boven zijn hoofd is een pure leegte. Hij vertegenwoordigt het bewustzijn dat ter beschikking staat aan eenieder die meester wordt over zijn denken en het kan gebruiken in de dienende functie die ervoor is weggelegd.

Als je deze kaart kiest, betekent dit dat er op dit moment een kristalhelder inzicht beschikbaar is – objectief geworteld in de diepe stilte die in de kern van je wezen heerst. Je voelt geen behoefte om inzicht te krijgen vanuit je denken – het inzicht dat je nu hebt is existentieel, compleet, in harmonie met de hartslag van het leven zelf. Aanvaard dit grote geschenk en deel het met anderen.

We komen uit het onbekende en we gaan steeds terug naar het onbekende. We komen terug; we zijn hier duizenden keren geweest en we zullen hier nog duizenden keren zijn. Onze essentie is onsterfelijk, maar ons lichaam, onze incarnatie, is sterfelijk, Het kader waarin we bestaan, ons huis, ons lichaam, ons denken, bestaat helemaal uit materie. Die wordt moe, die wordt oud, die sterft. Maar je bewustzijn, waarvoor Bodhidharma het woord ‘niet-denken’ gebruikt – Gautama de Boeddha gebruikte ook het woord ‘niet-denken’ – is iets dat lichaam en denken overstijgt, iets dat alles overstijgt. Dat niet-denken is eeuwig. Het manifesteert zich en gaat weer het onbekende in.

Deze beweging van het onbekende naar het bekende en van het bekende naar het onbekende zet zich eeuwig voort, behalve als iemand verlicht wordt. Dan is dat zijn laatste leven, dan komt deze bloem niet meer terug. Deze bloem die zich bewust is geworden van zichzelf hoeft niet opnieuw tot leven te komen, want het leven is slechts een leerschool. Hij heeft zijn les geleerd, hij is de waandenkbeelden ontstegen. Vanuit het bekende gaat hij nu voor het eerst niet naar het onbekende, maar naar het onkenbare.


(Uit: Bodhidharma, the greatest Zen master, hoofdstuk 5 (Bodhidharma)

Bekijk ook

5 - Vergelijking (Wolken)

5 – Vergelijking (Wolken)

Wie heeft je toch verteld dat de bamboe mooier is dan de eik of dat …