Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Kruiden alfabet => Blauwe monnikskap (Aconitum vulgare) Let op: Zeer giftig!

Blauwe monnikskap (Aconitum vulgare) Let op: Zeer giftig!


Gebruikte delen en plaats van herkomst
De monnikskap (Aconitum vulgare) is een overjarige plant met een hoge stam, ingesneden bladeren en bloemen gerangschikt in eenvoudige trossen die bijna wereldwijd voorkomt. De wortels en de bladeren worden verzameld en gedroogd. De drogerij heeft een typische geur en smaak en bevat o.a. aconitine (een alkaloïde), organische zuren, suikers, zetmeel en hars. Kan zowel in- als uitwendig worden toegepast.

Wetenswaardigheden:

De soort heeft een hoge giftigheid (een paar gram kan al dodelijk zijn voor de mens). De blauwe monnikskap werd vroeger weleens aan ter dood veroordeelden gegeven. Kleine kinderen kunnen beter niet aan de plant komen.
Na het aanraken van de plant en/of wortel moet je de handen te wassen, omdat de gifstof door de huid kan dringen.
In de oudheid was het een probaat middel om je van je ongewenste echtgenoot te ontdoen. In de tijd van keizer Trojanus (117 na Chr.) wordt het zelfs verboden om de plant te kweken, omdat er kennelijk teveel gebruik van werd gemaakt! Vanaf de Middeleeuwen wordt Aconitum als geneesmiddel gebruikt. Ook nu nog is het bekend om de werking op het hart en als pijnstiller bij reumatische en zenuwpijnen. In de homeopathie is het een vaak gebruikt middel in acute situaties.


Te gebruiken bij

Uitwending:

  • Pijnstillend middel bij zenuwaandoeningen
  • Kiespijn
  • Reumatische aandoeningen.


Bereiding
1 Theelepel op 1 liter water.

Dagdosering
Voor inwendig gebruik in de vorm van thee raadplege met de arts, daar dit bij verkeerd gebruik dodelijk giftig kan zijn. Uitwendig kan het middel worden toegepast in de vorm van warme kompressen, gedrenkt in een afkooksel van het kruid (1 theelepel op 1 liter water).

Bijwerkingen en interacties
Van dit geneesmiddel zijn in de voorgeschreven dosering geen bijwerkingen bekend, mits niet zomaar inwendig gebruikt.

Waarschuwing
Indien na 14 dagen geen verbetering is opgetreden de arts (weer) raadplegen. Niet tijdens de zwangerschap gebruiken. Voor inwendig gebruik in de vorm van thee raadpleeg de arts, daar dit bij verkeerd gebruik dodelijk giftig kan zijn.

Bekijk ook

Kombucha: Een leven lang

Lees het gehele artikel over de Theezwam Kombucha en u zult verbaast staan waar deze theezwam overal goed voor is. Deze thee heeft een heel breed spectrum, het helpt niet allen bij reumatische klachten maar bij alle aandoeningen. Het kan zelfs kanker genezen !