Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Kruiden alfabet => Kombucha: Een leven lang

Kombucha: Een leven lang

Er zijn veel positieve getuigenissen van gebruikers die de werking van kombucha aantonen. Resultaten van waarnemingen gedaan door medici en andere wetenschappers bevestigen dit ook. De meeste bestanddelen van de Kombucha drank zijn onderzocht en geïdentificeerd als courante chemische verbindingen, die ook hun toepassing hebben in gewone medische circuits. Kombucha drank brengt verlichting bij tal van klachten en ongemakken. Er is melding gemaakt van positieve resultaten bij een indrukwekkende lijst kwalen en kwaaltjes, banale en ernstige ziekten, bij de gevolgen van een ongezonde levenswijze en bij een slechte lichamelijke conditie. Er zijn zeker nog veel meer toepassingen mogelijk, temeer daar de Kombucha drank al zijn geheimen nog niet volledig heeft prijs gegeven.

Bewezen werking of niet?
niet alles is wetenschappelijk te bewijzen, sommige bevindingen kunnen subjectief zijn, ingegeven door autosuggestie. Wij denken hier dan vooral de persoonlijke ondervinding van zieken en hun getuigenissen daarover, maar dan nog kunnen die bevindingen waarde hebben, al was het maar voor de zieke zelf die zich beter of zelfs genezen voelt. Artsen hebben geconstateerd, en laboratoriumproeven hebben het bevestigd, dat bepaalde bevindingen van zieken wel degelijk juist kunnen zijn en wetenschappelijke waarde kunnen hebben. Doe er mee wat je wilt.

Wij proberen de Kombucha drank wel uit de sfeer te halen van de wondermiddelen en de toverdrankjes en vergeten daarbij niet dat er dikwijls autosuggestie in het spel is. Wij weten ook wel, dat de ene mens sneller reageert dan de andere en dat men bij beterschap al te dikwijls alles aan de werking van de Kombucha zal toeschrijven. Maar het staat vast, dat de Kombucha het algemeen welbevinden in de hand werkt en in veel door ons geraadpleegde publicaties hebben wij steeds opnieuw de bevestiging van die bewerking kunnen terugvinden. Kombucha kan beschouwd worden als een breed spectrum gezondheidsmiddel.

Oorsprong
Kombucha is een eeuwenoud volks- huismiddeltje. Het komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Rusland, maar is ook al eeuwen in China bekend. Andere namen zijn Kargasok, theekvas, tjainie grib, Chinese paddestoel, Indische paddestoel, Japanse paddestoel, theezwam, Wolgakwal, Wonderpaddestoel, etc. etc.
Kombucha is geen toverdrank, maar heeft door de combinatie aan stoffen een gunstig effect op de totale conditie. Als specifieke werking worden o.a. genoemd, ontgiftend, ontzurend (breekt urinezuur in lichaam af), vochtafdrijvend, gunstig voor het spijsverteringsstelsel en darmflora (evenwichtherstellend en dus gunstig tegen Candida), goed voor het algemeen welbevinden (tegen moeheid, apathie, stress en depressie), regulerend bij stofwisselingsziekten (kanker, reuma, psoriasis), tegen chronische infecties (versterkt het immuunsysteem), tegen allergieën en astma, cholesterolverlagend en goed voor de doorbloeding. Maar je hoeft niet ziek te zijn om aan de Kombucha te gaan uiteraard werkt het ook preventief !!
Omdat de Kombucha een gunstig effect heeft op het totale systeem, is het een prima ondersteunend middel bij een complex ziektebeeld. Sommigen voelen zich na een paar dagen al actiever en levenslustiger, maar meestal duurt het een aantal weken. Opmerkelijk is de verhoging energieniveau, zowel constant als piekbelastingen, verbetering van weerstand en sensationele afname van een hele reeks voedselintoleranties.
Het gebruik, over de dosering van de Kombucha drank is men niet eensluidend ik geef u twee voorbeelden. In ieder geval zou je moeten beginnen met elke dag een klein beetje (± borrelglaasje), en kijken hoe je daar op reageert. Je kunt het opvoeren tot 1 of meer glazen per dag (op de nuchtere maag en de rest verspreid over de dag). Er zijn gevallen bekend van mensen die meer dan een liter per dag drinken, maar anderen worden van teveel drank rusteloos. Sommigen voelen zich na een paar dagen al actiever en levenslustiger, maar meestal duurt het een aantal weken.
Begin met een vol wijnglas, wat u later kunt opvoeren tot 2 wijnglazen per dag. Kies zelf Uw tijdstippen om de drank te drinken. De drank moet wat zurig smaken (volledige vergisting). Vindt U hem te zuur, verdun dan met wat vruchtensap. Als U de thee gaat drinken zeef hem dan altijd even door een theezeefje of filterzakje, want ook in de koelkast blijft de drank actief en kunnen er op de bodem bruine sliertjes ontstaan.

Hoe maak je Kombuchathee klaar?

Kook 4 liter water.
Neem de pot van het vuur en doe er 500 g kandijsuiker bij.
Laat 4 theezakjes (of 5 afgestreken soeplepels Chinese thee bijvoorbeeld Keymus Arabische zoete thee) 15 minuten trekken in het suikerwater.
Neem de theezakjes eruit en laat afkoelen.
Doe de thee in een stenen pot als het water lauw is.
Leg de zwam erop en laat minimum 16 dagen maar niet langer dan 18 dagen trekken.
Zet de datum op de pot, anders vergeet je misschien wanneer je hem vulde.
Dek de open pot af met een keukenhanddoek of zakdoek (geen deksel) en laat altijd op dezelfde plek staan. De thee mag niet meer bewegen.
Neem de zwam uit de thee en spoel die af onder koud water. Bewaar hem in een bakje met water, want hij wil altijd vochtig staan.
Zeef de thee en drink er elke dag een glaasje van (30 cl.)
Deze drank smaakt nogal zuur. De ene keer zuurder dan de andere. Dat hangt af van de temperatuur in huis.

Er bestaan misschien lekkerder dingen in de wereld. Maar weet dat dit echt een gezondheidsdrankje is met veel voordelen. Toch volgens wie deze zwam onderzochten.
In de jaren 50 was kombucha de drank van de Italiaanse jet-set.
Het deed vroeger de ronde dat je grijze haren weer donkerder werden. Je huid werd strakker en je voelde je vitaler en gezonder. Met andere woorden, je werd jonger. Of onze voorouders gelijk hadden, kan je misschien zelf uitproberen? Ik zou op dat jonger worden in ieder geval geen huis verwedden…

Bekijk ook

Bieslook: Allium schoenoprasum

Bieslook: Allium schoenoprasum

Bieslook is reeds eeuwenlang een populair en steeds terugkerend kruid, dit zowel in de keuken maar ook als vaste plant in onze borders. Dit keukenkruid was reeds bekend 3 eeuwen vóór Christus en dit meerbepaald in de Oosterse samenleving.