Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Meer bewegen, hoe begin je eraan?

Meer bewegen, hoe begin je eraan?


Voldoende lichaamsbeweging nemen houdt je niet alleen fit en gezond. Je ziet er ook goed uit, je hebt een mooier figuur, je bent minder snel moe en je kan beter omgaan met spanning en stress. Als je beweegt in groepsverband, oefen je ook je sociale lenigheid. Zijn je herinneringen aan je laatste sportinspanning nog in zwart-wit, dan doe je er goed aan om rustig te beginnen.

30 minuten per dag

Voor een goede gezondheid wordt aanbevolen om elke dag 30 minuten – voor kinderen en jongeren geldt 60 minuten – te bewegen met een matige intensiteit. Hiermee worden inspanningen bedoeld waarbij je hart minstens iets sneller gaat slaan, je ademhaling iets sneller gaat dan normaal en waarbij je licht zweet. Zie je het echt niet zitten om 30 minuten aan een stuk te bewegen. Geen nood, je mag het ook spreiden over de dag met minimaal 10 minuten beweging na elkaar. Voor wie een stappenteller heeft: 10.000 stappen per dag is een gezonde referentie. Je hoeft het bovendien niet ver te zoeken. Je dagelijkse bezigheden bieden je genoeg mogelijkheden om in beweging te blijven. Fiets bijvoorbeeld naar je werk, loop tijdens de lunchpauze eens vaker een blokje om of ga vaker te voet naar de winkel voor kleine boodschappen in plaats van één keer per week met de auto. Je zal al snel een verschil merken, en vooral ook voelen. Maar daarvoor moet je je wel elke dag aan die 30 minuten of 10.000 stappen houden. Anders is het effect snel weer verdwenen. Wie niet dagelijks kan sporten kan ook 3 keer in de week 20 tot 30 minuten sporten aan een hoge intensiteit, dan ben je ook voldoende actief.

De voordelen van meer bewegen

• verbetert je lichaamssamenstelling: je krijgt minder lichaamsvet, meer spiermassa en sterkere botten;
• het bevordert een positief zelfbeeld;
• het zorgt ervoor dat je beter kan omgaan met spanning en stress;
• het draagt bij tot minder angst- en depressiestoornissen
• het verbetert de slaap

Een sedentaire levensstijl of gebrek aan fysieke activiteit kan de kans op hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, osteoporose, diabetes type 2, overgewicht en obesitas verhogen.

Meer bewegen, anders eten?

De beginnende recreatieve sporter heeft genoeg aan een goede en gevarieerde voeding volgens de richtlijnen van de actieve voedingsdriehoek. Veelbelovende sportvoedingssupplementen zijn overbodig. Voor de meeste van deze supplementen heeft men trouwens nog geen gunstig effect kunnen aantonen.

Professionele sporters kunnen mogelijk voordeel halen uit een individueel aangepaste voeding in functie van het type sport dat ze beoefenen en de trainingsfrequentie. Klik hier voor voedingstips voor de beginnende recreatieve sporters.

Beweegtips

• Ben je ouder dan 35 jaar, ben je sinds lang inactief of heb je gezondheidsproblemen? Raadpleeg dan je huisarts alvorens je intensief begint te sporten.
• Zwemmen, dansen, met de kinderen spelen, de trap nemen in plaats van de lift, touwtje springen, enz. Het zijn maar enkele voorbeelden van makkelijke, eenvoudige en vaak ook leuke beweegactivteiten.
• Beperk lange periodes van inactiviteit zoals TV-kijken.
Zoek iemand die samen met jou gaat sporten, fietsen, wandelen, enz.
Ga in het sportcentrum eerst naar een sportles kijken of volg een initiatieles om te weten of die sport je al dan niet bevalt.
• Maak afspraken met jezelf in verband met bewegen. Bijvoorbeeld: een vaste avond in de week en noteer dit in je agenda.
• Probeer ‘verloren’ tijd vaker in te vullen met beweegactiviteiten ( bv. neem een actieve middagpauze, ga zelf ook zwemmen als je kinderen zwemles hebben, enz.)
• Denk niet ‘ ik ben niet van het sportieve type’, want om meer te bewegen met je niet sportief zijn.
• Kies een activiteit die je graag doet.
• Probeer samen met het gezin of je partner regelmatig bewegensmomenten in te lassen.

Bekijk ook

Natuurlijk afslanken

Natuurlijk afslanken

Traditioneel is de periode na de feestdagen een periode om overtollige kilo´s kwijt te raken. Dit kunnen de kilo´s zijn die na de feesten er aan zijn blijven zitten of de kilo´s die er al langer aanzitten. Er valt in het begin van het jaar dan ook genoeg te lezen over hoe je snel van je overgewicht af kunt raken. Snel gewicht verliezen klinkt heel mooi, maar is het niet, het is een valkuil en het lukt slechts een enkeling om op deze manier blijvend gewicht te verliezen.