Home => Dierenwereld => Verzorging en gezondheid => Zwemmen met je hond – Hydrotherapie voor honden

Zwemmen met je hond – Hydrotherapie voor honden


Vaak denken mensen dat een hond uit zichzelf kan zwemmen of wordt hij geforceerd. Het is van groot belang om je hond op een speelse en verantwoorde wijze te laten wennen aan het water.
Bovendien gaan veel mensen hun hond laten zwemmen in te koude wateren wat verkramping van de spieren tot gevolg heeft. Het zwemmen gebeurt vaak te wild en zonder opwarming. Dit heeft op zijn beurt manken, verzuring van de spieren, spierpijn enz… tot gevolg.
Het water is vaak ook verontreinigd en er drijft onder het oppervlakte vaak glas en plastiek, waaraan de hond zich kan bezeren. In het ergste geval gaat de hond erg ziek worden van vb algen en andere beestjes of stoffen in het water.

Als je gaat zwemmen in een professioneel en verwarmd zwembad kan je hond toch zijn ding doen en genieten maar zonder de risico’s van hierboven.

Bovendien wordt hij altijd begeleid door een opgeleid therapeut die constant zijn ademhaling, temperatuur en spierspanning in het oog kan houden en kan bijsturen indien nodig. Ook bij honden die wat angstig of onzeker zijn kan de therapeut op een positieve manier overtuigen, in samenwerking met de eigenaar die aanwezig is, en zo de hond leren zwemmen. In een professionele omgeving kan je dus onmiddellijk anticiperen op het gedrag van de hond, zijn/haar motoriek en natuurlijk de band met de eigenaar.
Als eigenaar wordt je direct betrokken bij het hele gebeuren en leert de hond dat hij je kan vertrouwen en geniet van zijn zwempartij.

Bij hydrotherapie worden specifieke oefeningen gedaan in het warm zwembad, ter verlichting van de klachten, ter ontspanning, ter opbouw van de conditie en/ of de spiermassa, tegen spier- en gewrichtspijnen, om te revalideren, als fun en ontspanning, ter ondersteuning van hyperactiviteit en ADHD, bij gedragsproblemen, om de band met de eigenaar te versteken, na een specifieke medische doorverwijzing van de dierenarts, bij overgewicht om te vermageren, ….

Het water maakt het bewegen gemakkelijker, het maakt het lichaam quasi gewichtloos, terwijl de warmte (min 24°C) de pijn vermindert.

Voorafgaand aan de hydrotherapie zullen de spieren van je hond opwarmen worden door massage en TDP-lampen. Deze lampen hebben een speciaal elektromagnetisch spectrum in tegenstelling tot de gebruikelijke infrarood-lampen. De TDP-lampen hebben een zwarte plaat met 33 mineralen, die verhit worden en zo een therapeutisch effect door de warmte stimulatie van het lichaam hebben.

Het geheel kan aangevuld worden met kleur- en geur therapie en een volledige massage behandeling. Zo kan je het ook zien als een honden welness.

Alle info op www.toscanzahoeve.be of 0475/347112

Bekijk ook

Stress en kalmerende signalen

Stress en kalmerende signalen

Honden gebruiken, net als wolven, sociale vaardigheden om agressie te vermijden en te stoppen. Wij zijn niet gewend om deze signalen te lezen, ze vallen voor ons niet op, of zijn niet duidelijk. Met de nodige aandacht, training en begrip kan je verstaan wat je hond je tracht te vertellen en kan je in zijn taal antwoorden.