Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Stress als verborgen oorzaak van overgewicht.

Stress als verborgen oorzaak van overgewicht.


Overgewicht is momenteel een groot probleem bij bijna de helft van de volwassen bevolking. Ruim 50 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen heeft er mee te kampen. Er wordt veel over geschreven en gezegd, helaas nog zonder positief resultaat.

Overgewicht brengt niet alleen veel risico`s met zich mee het verminderd ook de kwaliteit van je leven.

De risico`s zijn alom bekend. Te denken valt onder meer aan hart en vaatziekten, rugklachten, vermoeidheid en diabetes.

Vaak wordt er kort door de bocht gedacht en gezegd dat wanneer je zwaarlijvig bent minder moet eten en meer moet bewegen en dan is het probleem zo opgelost. Als het zo simpel zou zijn, zou het probleem wellicht zo opgelost zijn. Helaas is het dus niet zo simpel. Zwaarlijvigheid wordt door vele factoren bepaald en moet dan net als een andere complexe ziekte met veel aandacht worden behandeld.

Het begin van de behandeling is het achterhalen wat de oorzaak van het overgewicht. Om zo de oorzaak ook aan te kunnen pakken en doelgericht aan de slag te kunnen gaan. Juist omdat het zo complex is haal je het beste resultaat wanneer je laat begeleiden. Op die manier pak je niet alleen de oorzaak aan maar blijf je ook gemotiveerd.

Een verborgen oorzaak van overgewicht is onder andere stress. In de huidige maatschappij heeft iedereen wel last van stress. Op zich is dat geen probleem, het probleem schuilt in het feit dat signalen die op overmatige stress duiden vaak niet herkend worden en genegeerd worden. Dat brengt dan weer bovenop de risico`s van het overgewicht ook nog de risico`s van de stress met zich mee.

Het feit dat stress mede de oorzaak is van het overgewicht komt doordat er bij stress hormonen aangemaakt worden die de vet opslag bevorderen.

Dat is dan ook een belangrijke reden dat je voor je wilt starten met afslanken eerst naar de juiste oorzaak moet zoeken; Over het algemeen genomen is dat onbegonnen werk om op eigen houtje te gaan doen. Wanneer j ede hulp in roept van een voedingsdeskundige of gezondheidscoach zal je veel eerder en gemakkelijker een blijvend resultaat behalen.

Een begeleider zal je helpen de situatie in kaart te brengen. Zal verbanden weten te leggen tussen gezondheidsklachten die je hebt en het overgewicht en de stress. Daarnaast kan ze je leren welke stappen je kunt nemen om terug op de goede weg te raken. Daarbij zal ze je steunen en motiveren. Wanneer je dan ook nog de juiste achtergrond informatie krijgt waarom bepaalde veranderingen goed voor je zijn zul je nog gemakkelijker gemotiveerd blijven en blijvend de juiste keuzes maken.

Door niet enkel aan je voedings- en beweegpatroon te werken zul je je op veel gebieden lekkerder in je vel gaan voelen en het gewicht krijgen dat bij je past.

Veel succes bij de weg die je hier bij moet afleggen. Het zal een uitdaging zijn die je veel voldoening geeft.

Op deze manier heb ik al veel mensen zien transformeren en dat geeft mij dan weer veel voldoening!

Donna Hoogstraaten


Donna Hoogstraaten

Donna Hoogstraaten – Lavandula

Donna verdiepte zich naast haar studie voor Voedings-, Gezondheids- en Levenswijze consulent op diverse plaatsen, ookin voetreflexologie en aromatherapie. In haar praktijk wil zij mensen graag bewust maken hoe zij op eenvoudige manier zelf verantwoording kunnen nemen om gezond en evenwichtig in het leven te staan. Dit doet zij door het individueel coachen, het geven van korte cursussen, workshops en voetreflexologiebehandelingen.

Meer info op: Lavandula

Bekijk ook

Natuurlijk afslanken

Natuurlijk afslanken

Traditioneel is de periode na de feestdagen een periode om overtollige kilo´s kwijt te raken. Dit kunnen de kilo´s zijn die na de feesten er aan zijn blijven zitten of de kilo´s die er al langer aanzitten. Er valt in het begin van het jaar dan ook genoeg te lezen over hoe je snel van je overgewicht af kunt raken. Snel gewicht verliezen klinkt heel mooi, maar is het niet, het is een valkuil en het lukt slechts een enkeling om op deze manier blijvend gewicht te verliezen.