E-pas : Verklaring gebruikte symbolen: K: toegestaan in voeding voor baby’s en jonge kinderen (tot 3 jaar)
B: toegestaan in biologische producten
Dd: mogelijk van dierlijke oorsprong (vlees, slachtvet)
Dl: mogelijk afkomstig van een dierlijk product (melk, eieren, veren)
G: mogelijk bereid uit een genetisch gemodificeerd gewas of mogelijk geproduceerd door een genetisch veranderd micro-organisme
B: toegestaan in biologische producten
Dd: mogelijk van dierlijke oorsprong (vlees, slachtvet)
Dl: mogelijk afkomstig van een dierlijk product (melk, eieren, veren)
G: mogelijk bereid uit een genetisch gemodificeerd gewas of mogelijk geproduceerd door een genetisch veranderd micro-organisme
Kleurstoffen | ||
---|---|---|
E101 | riboflavine (vitamine B2) | Dl-G |
E120 | cochenille, karmijnzuur, karmijn | Dd |
E150 a t/m d | karamel | G |
E153 | carbo medicinalis vegetabilis (koolstof) | Dd-G |
E160a | caroteen | G |
E160b | annatto, (nor)bixine | G |
E160d | lycopeen | G |
E161b | luteïne | Dl |
E161g | cantaxanthine | Dl-Dd |
E170 | calciumcarbonaten (kalk) | K |
Conserveermiddelen | ||
E220 | zwaveldioxide | B |
E224 | kaliummetabisulfiet | B |
E234 | nisine | G-Dl |
E235 | natamycine | G |
E250 | nitriet | B |
E252 | kaliumnitraat (salpeter) | Dd |
1105 | lysozym | Dl-B |
Voedingszuren | ||
E260t/mE263 | azijnzuur en zijn zouten (acetaten) | K |
E270 | melkzuur | G-K-Dl-B |
E290 | kooldioxide | B |
E296 | appelzuur | B-K |
E322 | lecithine | Dl-G-B-K |
E325 t/m E327 | lactaten | Dl-G-K |
E330 | citroenzuur | B-K-G |
E331332 | natrium/kaliumcitraten | K |
E333 | calciumcitraten | KB |
E334 t/m E336 | wijnsteenzuur en zijn zouten (tartraten) | BK |
E338 t/m E341 | fosforzuur en fosfaten | K |
E341i | monocalciumfosfaat | B |
E341iii | tricalciumfosfaat | Dd |
E354 | calciumtartraat | K |
Anti-oxidanten | ||
E300 | ascorbinezuur (vitamine C) | B-G-K |
E301302 | ascorbaten | G-K |
E304E304ii | vetzuuresters van ascorbinezuur | G |
E304i | ascorbylpalmitaat | KG |
E306 | tocoferolrijke extracten (vitamine E) | B-G-K |
E307 t/m E309 | tocoferolen (vitamine E) | G-K |
E320 | butylhydroxyanisol (BHA) | G |
E321 | butylhydroxytolueen (BHT) | G |
Verdikkingsmiddelen | ||
E400 | alginezuur | BK |
E401402 | natrium kaliumalginaat | BK |
E404 | calciumalginaat | K |
E405 | 1,2-propyleenglycolalginaat | K |
E406 | agar-agar | B |
E407 | carrageen | B-K |
E410 | johannesbroodpitmeel | B-K |
E412 | guarpitmeel,guargom | B-K |
E413 | tragacanth | B |
E414 | arabische gom, accaciagom | B-K |
E415 | xanthaangom | B-K-G |
E416 | karayagom | B |
– | transglutaminase | G |
Emulgatoren | ||
E420 | sorbitol | G |
E421 | mannitol | K |
E422 | glycerol | BDd |
E431 t/m E436 | vetzuuresters van polyoxyethyleen | Dd |
E440 | pectinen | K |
E440i | pectine | B |
E442 | ammoniumfosfatiden | Dd |
E450i | dinatriumdifosfaat | K |
E459 | beta-cyclodextrien | G |
E470ab | stearaten | Dd-G |
E471 | mono-en diglyceriden van vetzuren | K-G-Dd |
E472ab | esters van E471 | K-G-Dd |
E472c | citroenzuuresters van E471 | K-Dd |
E472d t/m E472f | esters van E471 | Dd |
E473 | suikeresters | Dd-K-G |
E474 | sucroglyceriden | Dd-G |
E475 | polyglycerolesters van vetzuren | G-Dd |
E476 | polyglycerol polyricinoleaat | G-Dd |
E477 | propyleenglycerolesters van vetzuren | G-Dd |
E479b | thermisch geoxydeerde sojaolie verkregen door reactie met E471 | G-Dd |
E4812 | natrium/calciumstearyol-2-lactylaat | G-Dd |
E483 | stearyltartraat | Dd-Dl |
E491 t/m E495 | vetzuuresters van sorbitaan | Dd-Dl |
Zuurteregelaars | ||
E500 t/m E503 | natrium/kalium/ammoniumcarbonaten | B-K |
magnesiumcarbonaat | B | |
E507 | zoutzuur | K |
E516 | calciumsulfaat | B |
E524 | natriumhydroxide | B-K |
E525526 | kalium/calciumhydroxide | K |
Antiklonter- en rijsmiddelen | ||
E551 | siliciumdioxide | BK |
E570 | vetzuren | Dd-G |
E575 | glucono-delta-lacton | K |
E585 | ijzer(II)lactaat | Dl |
Smaakversterkers | ||
E620 t/m E625 | glutaminezuur en glutamaten | G |
E626 t/m E629 | guanylzuur en guanylaten | Dd-G |
E630 t/m E633 | inosinezuur en inosinaten | Dd-G |
E634635 | calcium/natriumribonucleotiden | Dd-G |
E640 | glycine en zijn natriumzout | Dd |
Glansstoffen | ||
E901 | bijenwas | Dl |
E904 | schellak | Dd |
Meelverbeteraar | ||
E920 | L-cysteïne | Dl |
Verpakkingsgas | ||
E938 | argon | B |
E941 | stikstof | B |
E948 | zuurstof | B |
Zoetstoffen | ||
E951 | aspartaam | G |
E957 | thaumatine | G |
E965 | maltitol | G |
Gemodificeerde zetmelen | ||
E1404 t/m E1422 | G-K | |
E1440 t/m E1442 | G | |
E1450 1451 | G-K | |
Diversen | ||
E1105 | lysozym | BDl |
E1518 | glyceryltriacetaat | Dd |
Wat zit er in uw eten?
de gids die ervoor zorgt dat u zich niet langer vergiftigt
Couget Corinne, Pagina : 88
9.90€
ISBN: 9789077788288
Wat zijn additieven, wat zijn de E-nummers? Dat vraagt u zich vaak genoeg af als u de etiketten leest van al die producten in de supermarkten. Wat betekenen ze, waarom zitten ze in het eten? Vaak kunt u ze niet eens goed lezen (ze zijn niet voor niets klein gedrukt), laat staan begrijpen. Al die moeilijke woorden en codes. Met deze gids kunt u er eindelijk achter komen wat er allemaal in uw eten gestopt wordt…..
>> Klik hier of op de afbeelding om naar de boekenwinkel te gaan