Home => Persoonlijke ontwikkeling => Het drama van de onzekere ondernemer

Het drama van de onzekere ondernemer


Aan wat merk je dat je onzekerder bent?

Je voelt innerlijke spanning

Spanning of stress ervaar je op verschillende manieren. Je ademt sneller. Je voelt je opgejaagd en onrustig. Je hebt last van nek, schouder, en-of hoofdpijn.

Je word emotioneel en je bent sneller boos of verdrietig. Je kunt minder verdragen. Je piekert, slaapt slechter en hebt last van concentratiestoornissen.

Je gelooft echt alle doemverhalen over de crisis die zeker nog 7 jaar zullen aanslepen.

Je lijdt aan uitstelleritis.

Ondernemers die zaken op de lange baan schuiven, stellen uit. Ze verbergen zich achter excuses geen tijd, geen geld, etc…

Gevolg: hierdoor bereiken ze geen resultaten. Je wacht om een belangrijk telefoontje te doen, met het beantwoorden van een urgente mail, je schuift klanten werven op de lange baan,…

Je omgeving wordt baas over jou

Je hebt zoveel te doen. Je werkt lange dagen en op het einde van de werkdag heb je precies niets bereikt.

Je krijgt het gevoel dat je de ganse dag brandjes hebt geblust. Hierdoor raak je nog meer gefrustreerd. Je springt voor je klanten, collega’s, social media, e-mail,

Je maakt jezelf klein

Je praat over je bedrijfje. Zichtbaarheid is lastig voor je. Aan netwerken heb je een grondige hekel. Je vergelijkt jezelf constant met anderen. Zo haal jij je eigenwaarde nog meer naar beneden.

En hoe doorbreek je dit?

Ontspan zelfs als je geen tijd hebt.

Leer goed voelen wat spanning met je doet. Op welke momenten heb je er meer last van? Als je veel spanning voelt is het belangrijk geregeld ontspanning te nemen.

Relaxen is erg belangrijk. We zijn geen robotjes. Besef dat op het moment je ziek wordt of in een ziekenhuis belandt er meestal een periode van extreme stress aan vooraf ging. Je wordt dan verplicht om te rusten. Wacht niet tot je batterij helemaal plat is. Laad hem tijdig op.

Zet het kleinste actiestapje

Welke zaken schuif je op de lange baan? Wat zijn je favoriete excuses als je merkt dat je to do lijst langer wordt? Wat wil je minimum gedaan krijgen in één dag. Denk er ’s morgens eens bewuster over na. Zet dagelijks 3 intenties en neem dan het allerkleinste actiestapje.

Word baas over jezelf

Jij hebt het heft in handen om je leven te leiden. En niemand anders. Als jij steeds direct springt voor klanten, telefoontjes, sms’jes, mailtjes en biepjes dan leiden deze stoorzenders je leven en je werk.

Uiteraard kunnen onverwachte situaties roet in het eten gooien. Zelfs ik kom dat tegen. Als deze situaties echter de overhand krijgen zit je met een probleem.

Besef dat jij als ondernemer Uniek bent

Jij bent bijzonder. Er is geen enkele ondernemer zoals jij. Jij wilt je passie in de wereld zetten. Er is niemand die precies dezelfde levensweg, dezelfde werkervaring, opleiding, kennis en wijsheid heeft dan jij zelf.

Jij koos ervoor om zelfstandig te worden. Vaak omwille van de vrijheid, om goed te kunnen leven, om te doen wat je graag doet of om welke andere reden ook. Is het nu in bij-of hoofberoep. Dat maakt niet uit.

Elke ondernemer verdient het om succesvol te zijn en daarnaast tijd over te houden voor andere levensdoelen. Weet jij wat jou uniek maakt?

“Iedereen kan de zaadjes zien in een appel,
er zijn er weinigen die de appels kunnen zien in een zaadje”
~R. Schuller


Sabine van MeenenSabine van Meenen – OndernemersCoach

Sabine van Meenen begeleidt als OndernemersCoach ambitieuze ondernemers om persoonlijk en zakelijk succesvol te groeien.
Zo behalen ze betere resultaten met minder stress en genieten ze van hun vrije tijd.

Meer info: Sabine van Meenen

Bekijk ook

Bye Bye Calimero

Bye Bye Calimero

Je herkent het wel. Je werkt hard en doet veel om iedereen te pleasen. Plots een EGO aan de lijn die je zonder omwegen uitkaffert omdat de bestelling een uurtje telaat is. En jij valt stil. Weet niet wat te zeggen en laat over je heen lopen. Of je wordt woedend op Mr(s) EGO. En zo krijgt je zelfbeeld een duwtje naar beneden.