Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris


De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgarisTijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm.

In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.

Winterhard? hoor ik sommigen denken. Tijm houdt van een droog plekje in de tuin ook ’s winters. En van zon. Dus droge voeten en een warm hoofd!

Tijm is een verwarmend kruid dat kunnen we om deze tijd wel gebruiken. Van binnen uit door de spijsvertering te stimuleren en de longen meer ‘ruimte’ te geven.

Van buitenaf kan bijvoorbeeld tijmolie of zalf verlichting brengen bij verkoudheid of benauwdheid.

Verstopte neus? Keelpijn? of kriebelhoest? Allemaal kwaaltjes die steeds terug kunnen keren in deze tijd van het jaar. De weerstand gaat omlaag, we missen de zon en het buitenleven.

Het is heel eenvoudig om tijmthee te zetten. Neem één eetlepel op een liter gekookt water. Tien minuten laten trekken en dan ieder uur een theelepeltje. Niet meer dat is teveel en werkt averechts.

En denk er deze zomer aan, als de bloemetjes bloeien, om siroop te maken.

Dat doe je als volgt: neem een glazen pot met deksel of weckpot. Vul deze met om en om tijm (even vochtig maken) en suiker. Laat dit 2 weken in de zon staan. Zet het geheel dan in een pan met water op en verwarm het tot de suiker gesmolten is. Zeef de tijm eruit en verwarm de siroop en giet het in schone flesjes of potjes. Neem naar behoefte, een lepeltje tegen boven genoemde klachten.

Tijm kan ook samen met honing in een pot gedaan worden. Ook twee weken in de zon. Even verwarmen (beslist niet koken), zeven en in kleiner potten verdelen. Ook hier mag je naar behoefte een lepeltje van nemen. Een schepje in de thee is ook heerlijk. Voor kinderen is dit het ideale kruid. Lekker en de hele sfeer van dit plantje past bij hun leeftijd.

Als zwangere geen tijm als medicijn gebruiken!

Naast het praktische heeft tijm een eigen boodschap. Eerst maar eens naar de bloemen kijken. Ga in mei of juni eens zitten bij de tijm. Bekijk dan eens de bloemen die in kransen aan de toppen van de tijm groeien. Niet allemaal tegelijk maar met een paar tegelijk.

En dan de kleur van lila en een waas van purper tot paars. Het is de kleur van het 6de chakra. De kleur van het openen en het opnemen van kosmische energie. De energie waar kinderen (tot ± 7 jaar) zich zo vrij in bewegen.

De kleur die staat voor het communiceren met andere werelden. Door te zitten bij of te mediteren met de tijm en haar bloemen kom je weer in contact met je kinderlijke vertrouwen.

Hoest en verkoudheid betekenen dat je te weinig contact maakt met jezelf. Verkoudheid komt na tijden van drukte, met name verplichtingen waarbij je jezelf wegcijfert of goed praat dat je het doet om de ander of om geld te verdienen. Kinderen die vaak verkouden zijn kunnen moeite hebben met het aardse. Zoals de verwarrende communicatie tussen mensen. In die zin dat mensen andere dingen zeggen dan ze uitstralen. Ze nemen alles op en dat moet er dan eens uitgehoest worden. Een prachtig kinderkruid, voor kinderen en volwassen die gevoelig zijn en het aardse bestaan niet altijd begrijpelijk vinden.

Tijm heeft ook een geweldige geur. Geur staat in de kruidengeneeskunde voor de verbinding met de geest, de psyche. In de Middeleeuwen maakte men dankbaar gebruik van deze geur om hun eigen lichaamsgeuren te verdoezelen. Het was de gewoonte om te gaan wandelen met je aanbidder. Ergens in de tuin bevond zich dan een zodenbank. Door daarop te gaan zitten met je geliefde kwam de geur van de tijm vrij. Goed voor de neus en de liefde. Maak eens een zodenbank in je tuin. Het is heel eenvoudig. Je maakt een rechthoek van stenen of bielzen en vult dit met aarde op. Bovenop plant je kruiptijm. Kruipmunt kan ook en zet op de hoeken eens kamille of lavendel.

Een kruidige groet,

Marjanne


Marjanne Huising – Sintau, Praktijk voor kruiden
Iedere maand schrijft Marjanne een stuk over kruiden voor Symbolic Gids. Elke maand zal een ander kruid onder de aandacht gebracht worden. Het is een column waar zowel praktische als magische zaken aan bod komen. Er staat altijd een recept in, de ene keer voor een soep en de andere keer voor een zalf.

Bekijk ook

Hulst - Ilex aquifolium

Hulst – Ilex aquifolium

Hulst en Kerst zijn met elkaar verbonden. Veel mensen halen een hulsttak in huis of treffen een tak in een kerststuk. Misschien eet je wel chocoladehulstblaadjes! Zoals je ziet diepgeworteld in onze cultuur. Door de verbinding die is gelegd met de doornenkrans van Christus en de bessen zijn zijn bloed.