Home => Lichaam & Geest => Van de bovenste plank! => Het lichaam als verhaal van Diewke Talma

Het lichaam als verhaal van Diewke Talma


In onze huidige maatschappij ervaren veel mensen klachten als stress, angst en vermoeidheid. Haptonomie en de toepassing ervan, haptotherapie, worden met de dag populairder als behandeling voor dergelijke klachten. Hoewel we ons dit niet realiseren heeft ons lichaam net als onze geest een geheugen.
Het lichaam onthoudt wat wij zijn vergeten. In haptotherapie volg je het spoor terug naar je kindertijd, naar waar je verhaal is begonnen. Als volwassene hebben we de neiging de wereld net zo te interpreteren als in onze kindertijd. Dat merk je vaak zelf niet meer omdat deze manier van kijken zo vertrouwd is. Door bewustwording en aanraking kun je je lichaam weer van binnenuit voelen. Deze gevoelens worden in haptotherapie benoemd, zodat het beeld en het verhaal over jezelf nieuwe betekenissen krijgen. In haptotherapie leer je weer te luisteren naar je eigen lichaam, naar je eigen verhaal. Dit brengt je in balans met jezelf en maakt je weerbaarder in een voortdurend veranderende wereld.


BoekbesprekingMarianne Vervoort

In het begin leek het alsof ik nooit doorheen dit boek zou geraken. Ik begreep ook niet waarom want het was duidelijk geschreven en ondersteund met vele voorbeelden, maar de woorden leken niet tot me door te dringen. Tot ik op blz 43 het volgende las: “Als je ergens geboren bent waar minder plaats was voor een nieuw kindje, ben je misschien geneigd jezelf wat smaller of kleiner te maken. …maar ook emotioneel kan er te weinig ruimte zijn…” Deze zin was voor mij het keerpunt, het inzicht. Zo is mijn leven begonnen en de praktijkvoorbeelden in het boek waren vaak heel herkenbaar. Zonder dat inzicht had ik dit boek niet verder kunnen lezen. Je kan zeggen dat het verleden een plaatsje gekregen heeft maar soms merk je dat er, ondanks de grote schoonmaak, toch nog een paar spinnewebjes bleven hangen.

Tastzin is het zintuig waar het minste aandacht aan besteed wordt. Wanneer je daarnaar gaat luisteren merk je dat het veel te vertellen heeft. Hoe voelt het in je lijf om in een overvolle lift te stappen? Wat doet het met je wanneer de reiziger naast jou in de trein steeds meer van “jouw kant” vanhet zitbankje inpalmt? Zo toont het boek dat emoties stuk voor stuk ergens in je lichaam spanning kunnen geven, vaak ongemerkt. Al eens stilgestaan bij de relatie angst-liefde? Liefde is aangeboren, angst is aangeleerd. Met liefde kunnen we veiligheid, vertrouwen, warmte bieden waardoor angst even wegtrekt. Omgekeerd kan dus ook…

Wat kan het resultaat zijn van een onveilige en lege jeugd of net tegenovergesteld, wat kunnen overbeschermende en verstikkende kinderjaren op latere leeftijd voor jou betekenen? Hoe ga jij om met opvoeden als reactie op vroeger? Hoe ervaar je intimiteit en nabijheid? Fysiek kan je lichaam ook een uiting zijn van onderdrukte emoties. We kunnen alles weten over gezonde voeding en beweging en toch moeite hebben om ons gewicht onder controle te houden. Wanneer we inzien dat we niet enkel een lichaam hebben maar dat lichaam ookzijn kunnen we op een zachtere manier omgaan met onze eigen persoon én lichaam. We leren begrijpen dat we al die tijd tegen onszelf bleven vechten. Dat is wat dieten doet, je gunt jezelf niet wat je nodig hebt, je luistert niet naar de vraag van je lijf.

Ook wordt in dit boek aangetoond dat kinderen vaak uit loyaliteit hun eigen ontwikkeling opofferen om het verleden van hun ouders goed te maken. Zij groeien op als verlengstuk van de ouders in plaats van in eigenheid en eigenwaarde. Andere thema’s die aan bod komen zijn oa. troost, lichaamsgeheugen, traumaverwerking en veel meer.

Voor mij was/is dit boek een groeiproces. Het lezen bracht me dichter bij mezelf en leerde me mijn lichaam beter begrijpen.

Wat doet het met u?

Tot een volgende boekbespreking,

Marianne Vervoort



Het lichaam als verhaalHet lichaam als verhaal Talma Dieuwke

Haptonomie in het dagelijks leven
Pagina’s: 185
ISBN: 9789047200925
Ingenaaid: paperback,kaft slap
Datum: 27/08/2010
Uitgeverij: ARTEMIS CO.
Afmetingen: 200 x 127 x 19
Taal: Nederlands


Marianne Vervoort

Marianne Vervoort -Retie (BE)

Door de jaren heen ben ik gegroeid tot iemand waar mensen en dieren terecht kunnen voor behandelingen zoals reiki, voetreflexologie of cranio sacrale therapie.

Bekijk ook

Zeven wegen naar een gelukkig leven - Deepak Chopra

Zeven wegen naar een gelukkig leven – Deepak Chopra

Hoe zou het zijn als je de kinderen in je leven 7 wetten kon leren die hen hielpen op weg naar een gelukkig leven? Deeprak Chopra presenteert hier de 7 lessen die iedereen zou moeten leren, nog voordat je tot 7 leert tellen! Chopra geeft ons met dit prachtig geïllustreerde boek de handvaten om deze wijze wegen aan elk mens - jong of oud - over te dragen.