Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Moederkruid – Chrysanthemum (Tanacetum) parthenium

Moederkruid – Chrysanthemum (Tanacetum) parthenium


Chrysanthemum (Tanacetum) parthenium
Kalverogen, Mater, Vuurwortel, Pannekoekbloem

Moederkruid heeft zich spontaan gevestigd in mijn tuin. En ik bleek het nodig te hebben zowel op aards niveau als op spiritueel niveau. Omdat het een vrij onbekend kruid is geef ik eerst een beeld van het kruid.

Moederkruid heeft witte straalbloemen met een goudgeel hartje (ze lijken op kamillebloemen). De bloemblaadjes blijven heel lang helderwit. Het hartje verkleurt en vormt zaad terwijl de bloemblaadjes er nog aan zitten.

De bladeren vergelijk ik ook met kamille. Ze zijn grover gelobd dan kamille. Geven een indringende geur af die niet lijkt op kamillegeur. Sommige mensen noemen de geur onaangenaam.

Het volgende kenmerk heeft alles te maken met de naam moederkruid. Opvallend is dat na de bloei in juni er een tweede bloei volgt in de nazomer. Aan de voet van de plant zijn nieuwe plantjes ontstaan en die bloeien.

De naam moederkruid heeft de plant ook te danken aan de werking op de baarmoeder. Dus alles wat met moeder worden en zijn te maken heeft.

Het is een echt vrouwenkruid.

Moederkruid pas ik toe bij (erge) kramp voor of tijdens de menstruatie, bij het uitblijven of niet doorzetten van de menstruatie. Heel mooi is de werking bij een verstoorde cyclus bijvoorbeeld na het stoppen met de pil. En het is een van de weinige kruiden die invloed heeft op hormonale migraine.
Dit is migraine die meestal ontstaat een dag voor de menstruatie of tijdens de ovulatie. Door gedurende langere tijd dit kruid te gebruiken kan de balans gevonden worden. Een blaadje kauwen bij het begin van een migraineaanval kan ook verlichting geven. Moederkruid heeft namelijk vaatverwijdende eigenschappen. Maar het heeft ook invloed bij voedselgerelateerde migraine. Bij sommige mensen ontstaan aften of een zere mond van vers gebruik. Het is aan jezelf om te kijken of dit opweegt tegen de migraine.

In Engeland eten ze moederkruid tussen twee boterhammen met kaas. Laat de kaas maar als dat migraine uitlokt.

Bij een kruid hoort een bepaald persoon. Een type mens waarbij dit kruid op z’n plek is. Het kan een levenskruid zijn of voor een periode in het leven staan. Bij wie past moederkruid?

Tijdens het oogsten van moederkruid en het maken van de tinctuur kreeg ik de volgende boodschap door. Dit kruid is voor de verkrampte vrouw die moeite heeft met haar vrouwenrol en graag meisje had willen blijven. Gebruik dit kruid bij een overgangsrite van meisje naar jonge vrouw. De 1e menstruatie vieren en voelbaar maken wat het betekent om in een nieuwe levensfase te komen.

Een andere boodschap kwam later en luid als volgt:
Gebruik me voor vrouwen die migraine hebben net als hun moeder. Het zijn vrouwen die teveel open staan voor indrukken. Hun reactie is zorgen voor anderen en niet voelen dat ze zelf zorg nodig hebben.

Misschien is de volgende lotion wel een aanleiding om tot rust te komen.

Neem een handvol bladeren en bloemen. Laat dit 20 minuten sudderen in o,25 liter melk. Laat het afkoelen en zeef het dan door een doek. De lotion is klaar voor gebruik.

Door er witte leem aan toe te voegen maak je er een masker van. De lotion en het masker hebben een voedende werking bij een droge huid. Daarnaast kan het helpen bij puistjes. Bij een pijnlijke huid kan het verlichting brengen.
(Test de lotion even uit aan de binnenkant van de elleboog om te kijken of je ertegen kan.)

Een kruidige groet,

Marjanne


Marjanne Huising – Sintau, Praktijk voor kruiden
Iedere maand schrijft Marjanne een stuk over kruiden voor Symbolic Gids. Elke maand zal een ander kruid onder de aandacht gebracht worden. Het is een column waar zowel praktische als magische zaken aan bod komen. Er staat altijd een recept in, de ene keer voor een soep en de andere keer voor een zalf.

Bekijk ook

Hulst - Ilex aquifolium

Hulst – Ilex aquifolium

Hulst en Kerst zijn met elkaar verbonden. Veel mensen halen een hulsttak in huis of treffen een tak in een kerststuk. Misschien eet je wel chocoladehulstblaadjes! Zoals je ziet diepgeworteld in onze cultuur. Door de verbinding die is gelegd met de doornenkrans van Christus en de bessen zijn zijn bloed.