Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Vrouwenmantel – De mantel van troost!

Vrouwenmantel – De mantel van troost!


Alchemilla vulgaris of A. mollis.


Uit de grond die nu een beetje is opgewamd komen de zachte tere blaadjes van de vrouwenmantel tevoorschijn. Wanneer je via mijn tuinpad naar de voordeur van de praktijk loopt dan loop je door een pad van vrouwenmantels. De grote zachte vrouwenmantel en de kleine gewone vrouwenmantel. Dit pad is niet voor niets omringd door deze plant. De vrouwenmantel hoort bij mij.

Al heel lang ben ik gefascineerd door de vrouwenmantel. Het blad valt direct op, deze lijkt op een mantel. Een cape die bescherming biedt bij wind en regen. Maar ook een diepere betekenis van beschermen uitstraalt. Toen ik hoorde over de geneeskracht van de vrouwenmantel ben ik gelijk begonnen met thee drinken. Wat een bijzondere ervaring. Er kwam een gevoel over me van koestering, een warme omhullende mantel. Waar ik me in kon verstoppen, even van de buitenwereld afgeschermd.

Misschien wil je de boodschap van de vrouwenmantel ook ervaren? Zet dan thee van de bladeren. Neem een handvol vers blad of een eetlepel gedroogd kruid en giet er een liter kokend water bij. Laat tien minuten trekken en drink het met kleine slokjes op.

Naast het beeld wat de vrouwenmantel schetst heeft het me ook geholpen bij mijn pijnlijke en heftige menstruatie. Het zei me om met een dekentje en een kopje thee in een hoekje van de bank te gaan zitten. Veel vrouwen hebben deze behoefte als ze ongesteld moeten worden of in de begindagen van de menstruatie. Geef toe aan deze drang! Laat een kopje vrouwenmantelthee je daarbij helpen.

De vrouwenmantel speelt bij verschillende levensfasen van de vrouw een rol.

Ik wil beginnen bij de tijd dat een meisje naar jonge vrouw transformeert. Ik kreeg een bos bloemen maar was boos ik wou geen vrouw worden en aantrekkelijk zijn. Lichamelijk kan dit gepaard gaan met pijnlijke en niet doorbrekende menstruatie. Ik wou dat ik toen van de vrouwenmantel had geweten. Die door drie kopjes thee verlichting kan brengen. Maar ook koestering kan geven zodat de nieuwe fase welkom is.

Naast het drinken van thee kun je ook mediteren bij de vrouwenmantel of een blad bij je dragen. Planten stellen er prijs op als je je voorstelt en vertelt wat je komt doen. Misschien reageren ze terughoudend omdat ze niet gewend zijn om aangesproken te worden. Geef ze de tijd en neem afstand als ze dat vragen. Kom de volgende dag terug om het vertrouwen op te bouwen. Door energetisch contact te maken met de plant kunnen klachten lichter worden of verdwijnen.

In maart ben ik moeder geworden. Een hele nieuwe, vermoeiende fase vol verwondering en groei. Om mij heen hoorde ik dat vroedvrouwen steeds meer advies gaven om vrouwenmantel te gebruiken. Zitten in een bad met vrouwenmantelthee helpt bij het genezen van wonden en om het beurse gevoel kwijt te raken. De moederrol is een vreemde rol die moeite kost en vaak met onzekerheid gepaard gaat. Door de mantel om je heen te leggen kun je naar jezelf en je kind kijken en zien wat je rol is. Er kan rust ontstaan en tranen vloeien om de nieuwe fase te accepteren.

Een bijzondere fase is de overgang van Moeder (in allerlei vormen) tot Wijze Vrouw.

Ik kom veel vrouwen tegen die bij het woord overgang niet blij worden omdat ook die gepaard gaat met allerlei klachten. Het is de tijd van loslaten. Kind, jonge vrouw en moeder zijn wordt nu afgesloten. Dagelijkse zaken kunnen met andere ogen gezien worden. Ook in deze fase verwijzen de klachten naar onverwerkte zaken. Vergeten pijn, verdriet en boosheid. Maar zie de overgang als mogelijkheid om in het reine te komen met wat er gebeurd is.

Tot slot wil je op de dauwdruppeltjes wijzen die iedere ochtend op het randje van de bladeren liggen. Probeer het volgende recept eens uit: neem enkele druppeltjes vrouwenmanteldauw en leg deze op je ogen zodat je helder kan zien!

Een kruidige groet,

Marjanne


Marjanne Huising – Sintau, Praktijk voor kruiden

Iedere maand schrijft Marjanne een stuk over kruiden voor Symbolic Gids. Elke maand zal een ander kruid onder de aandacht gebracht worden. Het is een column waar zowel praktische als magische zaken aan bod komen. Er staat altijd een recept in, de ene keer voor een soep en de andere keer voor een zalf.

Bekijk ook

Hulst - Ilex aquifolium

Hulst – Ilex aquifolium

Hulst en Kerst zijn met elkaar verbonden. Veel mensen halen een hulsttak in huis of treffen een tak in een kerststuk. Misschien eet je wel chocoladehulstblaadjes! Zoals je ziet diepgeworteld in onze cultuur. Door de verbinding die is gelegd met de doornenkrans van Christus en de bessen zijn zijn bloed.