Hondsdraf: Glechoma hederacea. Wondrank, Kruip-door-de-tuin, Eerdloverke, Eerdkranskes.
Ieder jaar gebeurt het me weer: ik word verliefd op dit kleine paarse plantje. Ze kruipt ijverig in het rond zonder op te vallen. Hele slierten met prachtige donkergroen ronde blaadjes met een roodpaarse gloed. Ze vallen pas op als de stengel zich opricht en gaat te bloeien. Dan slaat de liefde toe.
Het allereerste wat ik doe met de blaadjes en de bloeiende toppen is een kopje thee zetten. Hondsdraf is ideaal om je bloed te reinigen maar vooral om mineralen aan te vullen en de looistoffen geven kracht en aarding. Je mag hondsdraf langdurig gebruiken. Bij een voorjaarskuur drink ik ieder geval 1 kopje hondsdrafthee per dag.
Daarnaast zijn er veel meer kruiden die helpen om het lichaam te reinigen en aan te vullen.
Als je salade maakt doe er eens wat blaadjes hondsdraf bij maar ook kippenmuur, paardebloemblad (zowel groen blad als bloemblaadjes), de eerste rode brandneteltoppen (even blancheren) en wat madeliefjes. Een verkwikkende en reinigende salade!
Naast alle huiselijke toepassingen zijn er veel geneeskrachtige eigenschappen.
Daarbij wil ik uitgaan van de signatuur: het blaadje lijkt op een oor, nier en longblaasje. Heel eenvoudig en voor een ieder te herkennen is de vorm van de nier.
Hondsdraf zorgt ervoor dat je allerlei afvalstoffen kwijt raakt en dat is natuurlijk heel welkom in een voorjaarskuur. Het is ook een ondersteunend kruid bij reumaklachten.
Daarnaast is het oor te herkennen en de werking bij oorontsteking is ongekend. Doe dan 3 druppels lauwe thee in het oor. Vooral voor jonge kinderen die huilerig zijn als ze zich ziek voelen en altijd oorontsteking ontwikkelen bij een ‘gewone’ verkoudheid.
Hierbij aansluitend is de werking op de longen, het blaadje lijkt op een longblaasje! Soms gaat de verkoudheid vast zitten en zich uitten in bronchitis en diepe hoest, hondsdraf kan uitkomst bieden.
Bij het voorschrijven van dit kruid speelt het type mens een belangrijke rol. Omdat het helpt bij allerlei zaken waar andere planten beter in zijn. Maar bij bepaalde mensen past alleen de hondsdraf bij deze klachten.
Hondsdraf groeit over de grond en spreid zich verder en verder uit, een zogenaamde bodembedekker. Maar op een dag richt de plant zich op, er ontstaat een wonderschone aar met allemaal paarse bloemetjes. Kunstwerkjes op zich.
De hondsdrafmens is iemand die zich stilletjes op de achtergrond houdt. Valt niet op in de klas, in een groep of op het werk. Dit verandert echter als je vraagt naar zijn of haar hobby of interesse of gedachtegang. Dan pas komt deze persoon tot bloei. De houding verandert en de ogen gaan glimmen. Je blijft geboeid luisteren en wil graag meer weten.
Daarnaast luistert de hondsdraf mens ook naar jou verhaal of belevenis. Soms is het moeilijk om deze mensen te herkennen omdat we in een maatschappij leven waar hard gewerkt moet worden, we vaak niet meer zo goed weten waar we goed in zijn of waar we blij van worden. Hondsdraf mensen kunnen daardoor angsten en neuroses ontwikkelen. Omdat ze steeds niet toe komen aan hun grote passie.
Ik denk daarbij ook aan kinderen die geen rust krijgen door allerlei verplichtingen, werkende ouders en daardoor weinig tijd om terug te vallen op jezelf( stil in een hoekje te zitten broeden om tot bloei te komen). Geen verwijten naar ouders toe maar er zijn kinderen die hier niet tegen kunnen.
Bij kinderen met tics of dwangmatige handelingen kan het de moeite waard zijn om eens te kijken naar het beeld wat hondsdraf schetst.
Een meditatie bij de hondsdraf is heel bijzonder. Ga rustig zitten tussen de blaadjes èn de bloemen. Aan de hondsdraf kun je vragen wat je innerlijke kracht is en hoe je dit kan uiten. Luister naar ingevingen, kijk naar de plantenelfen of voel waar je kracht ligt. Neem het mee en kijk naar het antwoord en maak het vooral praktisch want dat is wat de hondsdraf wil.
Een kruidige groet,
Marjanne
PS eind maart start een jaarcursus KRUIDEN ZO. Een maal per maand een morgen of avond in het teken van kruiden en hun geneeskracht en spirituele kracht. Voor meer informatie kun je een mailtje sturen.
Marjanne Huising – Sintau, Praktijk voor kruiden
Iedere maand schrijft Marjanne een stuk over kruiden voor Symbolic Gids. Elke maand zal een ander kruid onder de aandacht gebracht worden. Het is een column waar zowel praktische als magische zaken aan bod komen. Er staat altijd een recept in, de ene keer voor een soep en de andere keer voor een zalf.