Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Tijmthee en het kerstdiner

Tijmthee en het kerstdiner


Op een of andere manier hoort het bij kerst om net iets meer te eten dan je gewend bent. Met als gevolg een opgeblazen gevoel, winderigheid, pijn in de maag en noem je eigen gevoel er maar bij.
Om een opgeblazen gevoel te voorkomen kan je een kopje tijmthee zetten. Neem 5 topjes tijm uit de tuin of een dessertlepel gedroogde tijm voor een pot thee. Giet er kokend water op en laat het 10 minuten staan. Neem een kopje met een lepeltje honing. Liefst drinken voor het eten maar na het eten kan het ook.

Als je zelf kookt is het wijs om de zogenaamde spijsverteringskruiden te gebruiken. Tijm kan namelijk ook bij vlees gebruikt worden, salie bij visgerechten enz.

Kijk maar eens naar oude recepten, daar gebruikt men kruiden om het eten meer smaak te geven maar ook om de vertering een handje te helpen.

Tijm is eigenlijk een heel gewoon kruid maar wat ik heel bijzonder vind is dat het mensen met een zenuwinzinking of zoals het tegenwoordig heet “burn out” weer op de been helpen.

Daarbij denk ik aan mensen die streng zijn voor zichzelf en daardoor vergeten te spelen. Geen tijd meer hebben voor hun hobby en daardoor steeds strenger worden. Met alle gevolgen van dien.

Aan de andere kant kan tijm een zegen zijn voor overbezorgde moeders. Door alle zorgen, waarschuwingen en geen moment rust in hun hoofd raken ze steeds vermoeider en gaan schreeuwen uit onmacht en bezorgdheid. Zij kunnen de ontspannende werking van tijm ook heel goed gebruiken. Dus voor de ontspanning van spijsvertering en geest staat tijm hoog aangeschreven.

Voor het kerstdiner of welke andere gelegenheid dan ook wil ik je het recept voor GLÜHSAP geven.

Je hebt daarvooreen pak rode druivensap of appelsap nodig. Neem 13 kruidnagels en prik ze in een sinaasappel. Een kaneelstokje en een snufje tiijm. Doe dit alles in een pan en zet het een uurtje voordat de visite komt op een laag pitje op.

Het huis geurt heerlijk en de visite voelt zich meteen thuis.

Proost op een fijne decembermaand!

Een kruidige groet,

Marjanne Huising

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.