Home => Oosterse Stromingen => Bewegingsvormen => Chi Neng Qigong “Energietraining“

Chi Neng Qigong “Energietraining“


Wanneer een mens zoekende is, en dat dan meestal in een periode in zijn of haar leven dat het allemaal lijkt tegen te slaan en het allemaal zoveel minder gaat dan hij of zij gehoopt of gepland had, vindt men ook.

En zo vond ik Tilla. Tilla Van Opstal van het Belgisch Chineng Institute. Tilla weet als geen ander hoe een depressie, slapeloosheid en een slechte gezondheid voelt.

Ze wist pas hoe ziek ze was geweest, van zodra ze genezen was. Die zin van haar heb ik onthouden. Als reporter voor Symbolic, contacteerde ik haar voor enige informatie en ons onderhoud was warm en hartelijk. Net als Tilla zelf.

Ze spreekt met zachte stem, maar heel overtuigend en enthousiast over de heilzaamheid van Chi Neng Qigong. Zowel voor het lichamelijke als het mentale. Tijdens dit telefonisch onderhoud wist ze me te overtuigen tot het volgen van een eendaagse workshop, zodat ik zelf aan den lijve en geest, kon ervaren wat deze Oosterse stroming precies inhoudt.

De nacht voorafgaand aan die workshop, was een nacht zoals er al zoveel waren geweest. Moeilijk in slaap geraken door de gedachten, overwegend negatieve, die onophoudelijk in mijn hoofd bleven rondtollen. Door het slechte slapen was ik op termijn fysiek ook niet meer van de sterkste en bij de geringste inspanning snel moe. De ongebreidelde energie, die ik voordien steeds leek te hebben, leek spoorloos te zijn verdwenen. Volledig opgeslorpt door de tegenslagen van de voorbije tijd. Mijn maag speelde te vaak op en mijn hoofdpijn leek chronisch te zijn geworden. Er was maar weinig dat me interesseerde. Eigenlijk moest ik, hoe moeilijk ik dat ook kon, mezelf toegeven dat ik alle symptomen van het grote D- woord had. Een onvervalste Depressie !!

Chi Neng Qigong heeft Tilla er destijds bovenop geholpen, en ik hoopte dat wat voor haar had kunnen helpen, mij ook zou kunnen helpen.

Een woordje theoretische uitleg…

Qigong of “ energietraining “ is de overkoepelende vorm van heel wat Oosterse stromingen zoals Tai Chi, tot karate en kung fu toe. Chi Neng Qigong onderscheidt zich omdat het gebaseerd is op het Hunyuan principe.

Chi Neng Qigong is gebaseerd op het Taoïsme en samengesteld uit de meest effectieve oefeningen uit de oude Qigong en Martial Arts tradities, vertaald in een Westerse manier van denken en bewegen. Chi Neng Qigong is eenvoudig en heeft een groot effect op de gezondheid en de kwaliteit van leven en daardoor makkelijk aan te leren.

Bij Chi Neng Qigong, voer je bewegingen uit die gericht zijn op de uitwisseling en doorstroming van de universele Qi ( universele energie ). Door de uitwisseling van de interne en de externe Qi, ontwikkel je een innerlijke kracht. Wie zijn innerlijke kracht wil bevestigen of vergroten, is dus zeker gebaat bij Chi Neng Qigong.

En innerlijke kracht kon ik zeker gebruiken, dus ruim op tijd arriveerde ik op de landelijk gelegen hoeve, waar de workshop zou doorgaan. De persoonlijkheid van Tilla pastte bij het beeld dat ik van haar had gekregen tijdens ons telefoontje. Heel hartelijk en warm. Sereen maar een grote kracht uitstralend.

Ze heette ons welkom en stelde ons dadelijk gerust dat Chi Neng Qigong, gemakkelijk aan te leren is. En het bleek ook heel prettig om te doen. De rustige, ritmische bewegingen, brachten mijn gedachten en bijgevolg ook mijn emoties tot rust. Voor even, leek mijn hoofd niet zo overvol te zijn.

Tilla bleek uitermate soepel en dat was volgens haar enkel en alleen te danken aan de trainingen op de bewegingen. Als beginnend studente voerde ik de bewegingen vooral op spierkracht uit, maar met meer training zouden volgens Tilla, de spieren vlotter gaan ontspannen en zo ook vlotter de geest kalmeren, zodat alle bewegingen ontspannen en vanuit een innerlijke kracht gedaan worden. Tilla bezig ziend, had ik geen enkele reden om aan haar woorden te twijfelen. Ze maakte de bewegingen op een manier, die haar kleine gestalte alleen maar deden groeien.

De bewegingen worden aangevuld met affirmaties, korte gesproken zinnen met als doel een dieper ontspannen lichaam, en een kalme geest te bereiken. Het is ondertussen wetenschappelijk bewezen, dat bij een ontspannen lichaam, er minder conflict is tussen je bewuste en onbewuste zelf. Het moment bij uitstek dus om jezelf een andere en betere richting in te sturen. En daar heb ik gretig gebruik van gemaakt.

Op alle drie de Dantians ( energiecentra ) was gewerkt. De bovenste, verbonden met de hersenen en de zintuigen, gelegen tussen de wenkbrauwen en een punt op het achterhoofd. De middelste, verbonden met hart en longen en gelegen onder de oksels. Deze Dantian wordt beschouwd als een “ zee van Qi “. De onderste, gelegen tussen de navel en de onderrug, de bron van de fysieke kracht.

Chi Neng Qigong had voor mij zijn werk gedaan.

Voor het eerst in lange tijd voelde ik me rustig en vredig van binnen en sliep ik de slaap die bij een rustig en ontspannen lichaam horen. Met dank aan Tilla.


Carina Van Steenbergen – Antwerpen (BE)

Carina is zo’n beetje onze alround reporter, heeft een passie voor mooie teksten en schrijft ze zelf ook heel graag, net als gedichten. Naar de Symbolic site toe , levert ze teksten en korte reportages af. Met haar hart en ziel, brengt ze verslag uit over diverse items, stromingen, overtuigingen, en levenservaringen van mensen. Ze is gepassioneerd door de kunst en draagkracht van woorden en taal.

Bekijk ook

De energetische en ontspannende waarde van Tai Chi Tao

De energetische en ontspannende waarde van Tai Chi Tao

In tai chi tao heb je nog meer mogelijkheden van oefenen, bijvoorbeeld de vijf elementen oefeningetjes en vormpjes waarmee je nog beter en gerichter kan werken om blokkades weg te nemen, energie te laten circuleren en in korte tijd vitale energie op te doen.