Hoewel de mierikswortel populair is in de moderne keuken werd hij oorspronkelijk gebruikt als medicinale plant. Het is vooral het sap van de wortel die in de siroop gebruikt wordt .
Ingrediënten :
-
mierikswortel
-
kandij – of rietsuiker
Bereidingswijze :
Was de vers geoogste mierikswortel grondig schoon en rasp hem zeer fijn. Doe er suiker bij naar eigen smaak en meng alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in een kommetje en laat gedurende een nacht in de koelkast trekken. De suiker zal nu oplossen in het mierikswortelsap en zo krijgen we mierikswortelsiroop.
Pers de volgende dag het gezoete sap uit – met behulp van een zeef of neteldoek- en doe de siroop in een flesje (bewaren in de koelkast).
Aangezien mierikswortel bij opwarming zijn geneeskrachtige werking verliest (de vluchtige olie verdampt) is enkel koude bereiding mogelijk, daardoor is een lange houdbaarheid van de siroop niet mogelijk (max. 5 dagen) en is men verplicht de siroop telkens opnieuw vers te bereiden bij langdurig gebruik.
Hoe en waarvoor te gebruiken?
Mierikswortelsap is koortswerend en heeft een antibiotische werking. Daarom is het een prima hulpje bij bronchitis en hoest.
Door zijn antibacteriële werking is het ook een goede remedie bij ontstoken amandelen – en/of keelontsteking. Bij deze aandoeningen 3 maal daags een soeplepel gebruiken.
Veelvuldig gebruik is wel af te raden gedurende de zwangerschap.
Auteur: Van Hecke Wilfried