Home => Recepten Alfabet => Vlierbessensiroop zelf maken

Vlierbessensiroop zelf maken


Natuurlijk kent iedereen de gezonde, lekkere vlierbessensiroop. Als je veel onrijpe bessen eet, kan het zijn dat je hevige buikloop krijgt. Sommigen krijgen braakneigingen, een verhoogde polsslag of een verhoogde urineafscheiding. Dus, de vlier is toch een beekje giftig?
Inderdaad. De blauwzuurglycosiden, waarvan sambunigrine er één is, de vluchtige oliën en een onbekende harsachtige stof van de vlier zijn giftig.
Vooral in de verse bladeren en de schors zit veel sambunigrine. De verse bessen zijn licht giftig.
Door de bessen te koken, kook je de giftige stoffen eruit. Dan kan je ze gerust gebruiken.
De oude Grieken en Romeinen gebruikten de vlier al als geneesmiddel. In de kruidengeneeskunde gebruiken ze nog de gedroogde bloemen en de binnenbast. Die werken bloedzuiverend, laxerend, urine- en zweetdrijvend.
Uit de rijpe bessen kan je een kalmerende hoestsiroop maken.

Onderstaand recept van de vlierbessiroop die ik U wil meegeven heeft een medicinale werking en zal zeker goed van pas komen om koning winter te trotseren.

Ingrediënten :
  • rijpe vlierbessen
  • suiker (kristal-, riet-, of kandijsuiker)
  • 4 à 5 kruidnagels
Bereidingswijze :

Pluk de verse en rijpe vlierbestrossen, zo te vinden in de natuur maar liefst wel op een plaatsje ver van industrie en uitlaatgassen. Ontdoe ze van de onrijpe en eventueel beschimmelde en beschadigde bessen. Met een vork kan men de zwarte (rijpe) bessen van de trossen afritsen. Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en opengebarsten komt het sap vrij en kunnen we het uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef.

Kook het gezeefde vlierbessap vervolgens in een verlakte kookpan samen met de toegevoegde suiker en de kruidnagels tot de massa een geleiachtig geheel vormt (verhouding : 1 liter sap op 1 kg suiker). Schep op het einde het schuim met een schuimspaan weg.

Giet de gelei over in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze daarna onmiddellijk af. Bewaren op een donkere en koele plaats.

Hoe en waarvoor te gebruiken ?

De vlierbes heeft een reinigende en genezende werking. De immuniteit wordt versterkt, bij griep en verkoudheden verlicht het de ongemakken en versnelt het de genezing.

Ideale verhouding bij verkoudheid is: de helft vlierbessiroop en de helft water tot aan het kookpunt brengen en dit drankje zo heet mogelijk uitdrinken. Zo gaat men zweten waardoor de giftige stoffen uit het lichaam verdwijnen. Vlierbessiroop is ook lekker in een kopje thee.

De toevoeging van kruidnagel aan de siroop heeft behalve zijn conserverende eigenschap ook nog het voordeel dat het antiseptisch werkt en zo ook bijdraagt tot de genezing van griep en verkoudheden.

Bekijk ook

Dennensiroop zelf maken

Al dagen de onfortuinlijke bezitter van een lopende neus, vervelend gekriebel in de keel of een koppig hoestje? Dit kan misschien de aanleiding zijn om volgend kruidendrankje eens te proberen.