Home => Spiritualiteit & Nieuwe tijd => Nieuwetijdskinderen => Opvoeding, begeleiding & info => Het belang van voorlezen aan baby, dreumes of peuter

Het belang van voorlezen aan baby, dreumes of peuter


Voorlezen aan kinderen is belangrijk! Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar het belangrijkste: ze beleven er veel plezier aan! Zo worden kleintjes grote lezers.

Waarom voorlezen?

Van alle dingen die je met je kindje doet, is voorlezen iets waarvan hij het meeste leert. Juist omdat hij dat zo leuk vindt! Want bij kinderen, hoe jong ook, geldt dat ze open staan voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. En daar leren ze van!

Dit leert jouw baby of peuter van het voorlezen:Taalontwikkeling. Jonge baby’s leren nieuwe woorden van simpele plaatjesboeken. Doordat ze zien hoe iets er uitziet als je het benoemt, leggen ze het verband tussen het ‘ding’ en het woord dat daarbij hoort. Dit simpele aanwijsspelletje is ook heel leuk voor baby’s die nog niet kunnen praten. Want baby’s herkennen woorden al maanden voordat ze die zelf kunnen uitspreken. Als je baby iets ouder is, kun je beginnen om een boekje met korte teksten voor te lezen. Zo leert je baby hoe een goede zin is opgebouwd. Als je kindje weer iets ouder is, kun je met hem praten over een boekje. Hij leert dan op een leuke manier actief met taal om te gaan.

Concentratie.

Kinderen willen de hele wereld ontdekken. Daardoor zijn ze vaak tegelijkertijd met allerlei dingen bezig. Boekjes lezen is één van de dingen die echt concentratie vereist. Als je baby iets ouder is en korte verhaaltjes leuk begint te vinden, kun je de baby op een speelse manier ‘trainen’ in het concentreren. Je zult merken dat dit vanzelf gaat. Als je baby het boekje leuk vindt, zal hij er helemaal in opgaan. De plaatjes samen met de tekst zullen hem meenemen in het verhaal.

Rust te krijgen.

Juist omdat een baby of peuter zich vanzelf concentreert op een boekje, heeft hij even geen oog voor andere dingen om zich heen. Hij heeft tijd om even lekker bij te komen. Daarom is voorlezen ook een van de ouderwetse trucs om kinderen op bed te leggen!

Stimuleert de fantasie.

Peuters zijn heel erg bezig met het ontwikkelen van hun fantasie. Soms lijkt het wel alsof ze in een fantasiewereld wonen! Die ontwikkeling is erg belangrijk. Boekjes zijn de ideale plaats waar alles kan gebeuren. De held uit het verhaal kan alles waar je kindje alleen maar van kan dromen. De wereld in een boekje is precies zoals jouw kindje de wereld graag zou zien. Vol met kleur, gekke dingen en altijd met een goed einde. Kies daarom ook boekjes voor je peuter die passen in zijn belevingswereld.

Wereldkennis.

Met wereldkennis wordt niet de encyclopedie over onze aarde bedoeld, maar de gewone dingen om ons heen. Dingen die we allemaal meemaken of doen, maar die voor je kindje spannend zijn. Denk aan boodschappen doen, slapen gaan, logeren, seizoenen, de speeltuin, de dierentuin etc.

Via deze link vind je 10 gouden voorleestips

Ook een leuk voordeel van voorlezen is dat het gezellig is om even samen in een andere wereld te kruipen.
Je hoeft geen nieuwe boeken aan te schaffen, snuffel eens samen rond in de bibliotheek, daar is ook duidelijk aangegeven welke boeken geschikt zijn voor bepaalde leeftijden en bij twijfel kun je altijd een medewerker om advies vragen.

Lid worden van een bibliotheek is in vele gevallen gratis voor kinderen tot 18 jaar!

Bekijk ook

ADHD

Hoe komt het dat er zoveel kinderen zijn met ADHD (hyperactiviteit)?

Kinderen, zielen met ADHD zijn kinderen met een zeer gevoelig bewustzijn. Deze kinderen, deze zielen die nu geïncarneerd zijn in deze tijd, zijn kinderen die heel veel moeite ondervinden van de enorme prikkels die deze wereld op hun los laat.